BRC Sequent 56 w AR 3.0 V6 - jaki program i interface

kubicze

Aktywny
Auto
AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop
Witam kolegów i koleżanki!!!
Mimo, że mam instalację od początku w swojej Alfie, to praktycznie nigdy tu nie zaglądałem, bo nie miałem problemów z instalacją.
Jednak ostatnio pojechałem do zakładu specjalizującego się w BRC na przegląd i wymianę filtrów i powiem szczerze, że jestem tak zły, że to zrobiłem, że chcę kupić interface i sam serwisować sobie tę instalację, a może także kolegom i koleżankom z forum za przysłowiowego browara.
Za serwis zapłaciłem 100 zł - w tym wymiana dwóch filtrów ( 1 fazy ciekłej i 1 fazy lotnej) plus podłączenie pod komputer i tekst "obniżymy ten współczynnik o 5%, jak auto będzie jeździć dobrze to zostawiamy a jak nie to przywrócimy stare ustawienie" - tym mnie gość rozbroił :)
Całość serwisu trwała ok. 25 min, bo filtry mam łatwo dostępne.

Moje pytanie jest następujące czy ktoś mógłby polecić interface do tej instalacji i skąd pobrać program to tego sterownika.
Byłby bardzo wdzięczny, bo chcę poprawić za jakiś czas sposób montażu mojej instalacji i do tego czasu chciałbym już mieć jakąś wiedzę odnośnie ustawiania parametrów inną niż " a obniżymy i Pan sprawdzi".

Dołączam się do pytania i podbijam w górę przy okazji:)
Też BRC FlyS 56...

Za serwis zapłaciłem 100 zł - w tym wymiana dwóch filtrów ( 1 fazy ciekłej i 1 fazy lotnej) plus podłączenie pod komputer i tekst "obniżymy ten współczynnik o 5%, jak auto będzie jeździć dobrze to zostawiamy a jak nie to przywrócimy stare ustawienie" - tym mnie gość rozbroił
Dlatego mimo ,że brc to dobra firma wole wyroby stago podobne

Z wszystkim będzie duży problem. Program można pobrać z strony czkramu ale trzeba mieć hasło i login. Tak samo interfejs kupic mogą tylko warsztaty należace do brc. A i na koniec potrzebny jest jescze dodatkowo klucz usb. Kiedyś widziałem na elektrodzie chyba jak zrobic interfejs i programy z crackowane. Moze jak uda się mi to załatwie oprogramowanie sequent plyg&drive obsługuje wszystkie 2 letnie instalacje.

Darujcie sobie samodzielne regulowanie instalacji BRC. Jest to zbyt upierdliwe, nie wygodne, nie czytelne i do tego nie dostępne przez zabezpieczenia. Moim zdaniem prosciej i rozsadniej jest wymienic wpierw sterownik na STAG, a pozniej sobie ja samemu konfigurowac.

Nie chcialem sam regulowac. Moj gazownik nie robi BRC, ale mowil, ze jak zalatwie kabel to on poszuka oprogramowania w necie i cos wykombinuje. Druga opcja to przekladka elektroniki na staga, ale to koszt 400 euro.

Potrzebujesz takie coś: http://www.drypa.pl/produkt1666_WTR...1.Wtrysk_STAG_ISA2_Plus_6cyl_Elektronika.html
Aby zrobić przekładkę. Połowa kosztów to sam sprzęt. Najlepiej znajdź autoryzowany punkt BRC i tam serwisuj. Będzie drogo, nie koniecznie na najwyższym poziomie, ale tak już jest jak ktoś napali się na BRC :) To takie magiczne slowo jak " Mam BMW".. nie ważne że to 20-to letnie e36.. Marka Czyni Cuda :D

BRC zakladal poprzedni wlasciciel. Mysle nad przekladka na Staga za te 400 euro bo wtedy bede wszystko robil w jednym warsztacie u Polakow. Jezdze tam na naprawy i jestem zadowolony z tym, ze gazem zajmuje sie drugi gosciu. Zadzwonie jutro do BRC i wypytam sie o koszta serwisowania i wtedy podejme decyzje.

programy są na czeskiej stronie , konfiguracja jest prosta
po obejrzeniu myśle że nie będzie problemu z diagnostyką

Odgrzewam temat. Sprawa dotyczy tego samego auta i tej samej instalacji :sarcastic:
Po XXX lat trzeba do niej zajrzeć a chciałbym sam :) przypomnę pacjenta. Alfa 166 3.0V6 z BRC sequent 56. Kupiłem kabel z viakena, "zorganizowałem" sobie program ale to nie działa. Nie łączy się, nie działa. Koleś z viakena twierdzi że wszystko ok (obszedłem już podpis sterownika), program tez niby startuje ale krzyczy że się nie komunikuje.
Więc niby mam wszystko ale nic nie działa. No i teraz pytanie co jest nie tak???? Czy ktoś ma zestaw który działa z powodzeniem? Może mam zły program? A może viaken w uja leci i mam wadliwy kabel? Nie mam nawet jak tego sprawdzić.
Uszkodzenie kabla/sterownika odrzucam bo auto kilka miesięcy temu było podłączane w serwisie.

Może piny pozamieniaj .
Mam przejściówki ale za ch..ę nie wiem ,która do czego.
Daj fotkę gniazda od brc

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Nie biorę pod uwagę zmienionych pinów bo serwis BRC normalnie podłączał. Tylko ja nie mogę. Nie wiem czy mam trefny kabel (bo na pewno jest do tego), złe oprogramowanie czy coś schrzaniłem przy instalacji.

w kablu piny Panie:)

No dobra, ale skąd mam wiedzieć jak mają być? :)
W ogóle ktokolwiek jeszcze coś sam przy LPG robi czy wszyscy się na traktory przesiedli? Nikt nawet nie podpowie jakiego dokładnie programu i kabla używa?

Amortyzatory
Powrót