• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

brc sequent 24 dziwny problem

zieluch111

Użytkownik
Auto
ALFA ROMEO 147 1.9jtd
Witam od pewnego czasu autko przełącza mi się na gaz kiedy chce
kiedyś po 10-12 km
teraz to już w ogóle jest masakra ostatnio autko po chodziło trochę zgasiłem odpaliło i godzinę chodziło na postoju cały czas na gazie wyruszyłem w trasę po 5 km przełączył na pb i kolejne 250 km na benzynie mimo kilku postojów
kiedy miałem podjechać do gazownika autko jak na złość za każdym razem przełączało na lpg zaraz po odpaleniu i pan gazownik nic nie stwierdził
kolejna długa trasa po 90 km nagle przełączył na lpg i dobre 150 km jazda na lpg po 150 przełączył na pb wkurzyłem się odłaczyłem czujnik na parowniku i po 2 km znowu przełączył na lpg tylko jak skoro brak czujnika na parowniku po 10 km znowu benzyna
na ogół wychodzi mi większość jazdy na pb
zawsze myślałem że to kiedy ma przełączyć zależy od czujnika na parowniku i dlatego obstawiałem że to jego wina a mimo że odłaczony jest to i tak się przełącza się kiedy chce

wina sterownika ??

wina sterownika ??
Albo czujnika temp gazu.
Ten czujnik /termistor /jest wsadzony w w miedz razem z lutami ,które go łaczą z kabelkami.
I to może być problem bo raz będzie dobry styk a raz nie.Miałem tak co prawda nie w lpg tylko na piecu CO i niby jak mierzyłem to ok .A czasem przychodziłem a tu zonk na piecu.
Wymieniłem na nowy termistor i spokój.W sumie koszt niewielki parę zł.

- - - Updated - - -

kiedyś po 10-12 km
To aż tyle km musiałeś przejechać.Mi w 147 to w najgorsze mrozy max po 1 km .A mam ustawine na 30 st parownik a 0 st samego gazu na listwie

jak było ok to przełączał po maks 2 km później było coraz gorzej
zastanawia mnie tylko jak teraz gdy czujnik jest całkiem odłączony to skąd bierze sygnał do przełączenia z listwy jak się nagrzeje od silnika
??

Może z czujnika temperatury na listwie.
A jaki jest koszt założenia nowego czujnika?

czujnik wymieniony stary latał w koło w obudowie ale nic się nie zmieniło
miernik w łapkę i do dzieła
do czujników dochodzi prąd 5 V
u mnie jest to 3,5 2,8 zależy jak ochota najdzie
odziwo jak odłączę wtyczkę od czujnika to napięcie wraca na 5V a jak podłącze to spada
chyba podjadę z autkiem do jakiegoś gazola niech się męczy bo ja nic nie wydumam

A jaki opór Ci pokazuje ten czujnik?

mialem to samo w tej instalacji w focusie, czujnik na listwie wtryskowej jest zintegorwany cisnienia i temp. i on mi padł a konkretnei samo cisnenie, i jechał raz na PB raz na LPG, przelączał się sam, wymiana czujnika (250zl) i zaczął chodzić jak dawniej

co do napięcia to już wszystko wiem spada wraz ze wzrostem temperatury opór spada również ze wzrostem temp zgodnie z jakąś tam tabelką którą kiedyś w necie znalazłem
co do czujnika na listwie raczej jest ok bo najpierw jest otwierany elektrozawór i powinno być słychać cyknięcie i po 2-3 sekundach można było przełączyć na lpg a u mnie cyknięcia brak
dziś po przejechaniu 12 km zgaszeniu i odpaleniu po 10 minutach od razu przełączył i poźniej po każdym odpaleniu dopóki silnik ciepły a jak wystygnie całkiem to znowu dupa

podjechałem dziś do gazownika i jak zawsze po zgaszeniu i odpaleniu u pana gazownika z łaski przełączył się na gaz
z lekka się wkur zdenerwowałem maska w górę autko zgasiłem i poczekałem aż silnik wystygnie
po godzince odpaliłem i cud nie przełaczył się na gaz szanowny pan podpiął kompa a na czujniku na listwie minus 40,4 stopnia no i wszystko w temacie po 2 minutach nadal tyle samo temp silnika była już około 70 stopni
szanowny pan skasował 30 dyszki ja straciłem 2 godziny i 160 zł na nowy czujnik na aledrogo
pomijając fakt że wcześniej zakupiłem za 50 czujnik do reduktora

Amortyzatory
Powrót