BRC czas przełaczenia

dudzik87

Nowy
Auto
147, 1.6 16v 105 km
Witam założyłem dopiero co instalacje BRC do mojej Kochanej 147 i mam takie pytanie czy można jakoś ustalić/ zmniejszyć czas oczekiwania na otwarcie zaworu w butli żeby przełaczyc sie na gaz??
bo przyznam szczerze ze w nocy jak było na zewnątrz 8 stopni to przełączyło mi sie dopiero po 5 km wiec co będzie w zimie

Witam

W butli nie ma przełącznika czasowego. Przełączenie instalacji na LPG odbywa się po przekroczeniu, ustalonej w programie instalacji, temperatury silnika (płynu chłodniczego).
Zazwyczaj jest to około 30 stopni.
Druga sprawa to instalacja nie przełączy się przy stałej prędkości obrotowej silnika - jest ustawiana albo na wzrost albo na spadek obrotów (ustawia się ilość tych obrotów).

Pozdrawiam
Arljazz

Druga sprawa to instalacja nie przełączy się przy stałej prędkości obrotowej silnika - jest ustawiana albo na wzrost albo na spadek obrotów (ustawia się ilość tych obrotów).

kolego mylisz się, gaz przełącza się mi niezależnie od obrotów, mam brc. gaz się załączy przy odpowiedniej temperaturze cieczy chłodzącej. przy zgaszeniu ciepłego silnika o ile mnie pamięć nie myli i po ponownym uruchomieniu po 1 minucie jest sprawdzana temperatura i jeżeli jest wyższa niż zadana to następuje przełączenie na gaz. gaz mi się załączy na biegu jałowym przy wchodzeniu na obroty oraz w momencie schodzenia z obrotów. chyba że masz na myśli instalację II generacji

u mnie podobnie, 35-40 stopni i gaz sie przełącza niezależnie od obrotów, co do rozgrzanego silnika, to po około 30 sekundach nastepuje zmiana

Nie tyle od rodzaju istalacji ale od konkretnego sterownika i gazownika zależy czy i na ile obr/min zostanie ustawiony próg przełączania czy to na lpg czy z powrotem na benzynę.

Zakładałem dwa tygodnie temu LPG w swojej Belli i mogę zapewnić, że gazownik, który zakładał mi instalację wspomniał, że jeśli będę chciał to może mi "przyspieszyć" moment zmiany z benzyny na LPG. W moim przypadku jest tak, że gdy temperatura wzrasta o około 20-30 st. załącza się gaz.

Sądzę, że lepiej przejechać ten 1-2 km (albo nawet te 5 minut) na benzynie, niż psuć silnik (szczególnie w zimie), przełączając na gaz zbyt wcześnie przy nie rozgrzanym odpowiednio silniku... koszt naprawy silnika jest niewspółmierny do kosztu "dotankowania" 5l benzyny (od czasu do czasu).

optymalna i wystarczająca temperatura cieczy chłodzącej dla przełączenia się to około 30 stopni
i jakoś nie przemawia do mnie post wyżej że jak pojedziesz 5 minut na pb to nie zniszczysz silnika bo że niby co do trwałości silnika??

jest ustawiana albo na wzrost albo na spadek obrotów

kolega kupił żonie Fabię 1.6 i założył niedawno gaz, nie pamiętam jaki, ale nie jest to 'oryginalny' Landi i przełącza się na gaz nawet na wolynch obrotach, jeśli tylko silnik jest ciepły
co instalacja, to inna historia, moja przełącza się przy zejściu, jeśli tylko jest więcej niż 2000 obr/min

kolega kupił żonie Fabię 1.6 i założył niedawno gaz, nie pamiętam jaki, ale nie jest to 'oryginalny' Landi i przełącza się na gaz nawet na wolynch obrotach, jeśli tylko silnik jest ciepły
co instalacja, to inna historia, moja przełącza się przy zejściu, jeśli tylko jest więcej niż 2000 obr/min

W mojej nowo-założonej BRC Sequent przełącza się samo nawet na wolnych obrotach po około 30 sekundach - ktoś o tym pisał wcześniej. Temperatura przełączenia nastawiona na 35stopni. Rano muszę przejechać około 1km żeby osiągnąć taką temperaturę i przełączyć.
Jak wrócę do domu z delegacji to zrobię fotki instalacji, przełącznika, wlewu oraz butli :)
Spalanie około 15% większe od tego co pokazuje komputer pokładowy. W mieście miałem nie całe 12l lpg (z komputera około 10l Pb). Zobaczymy jak będzie w trasie (komputer pokazał mi na trasie Bytom-Warszawa 7.6l Pb, czyli powinno być około 8.5-9L LPG)

Pozdrawiam
Arljazz

Mam 147 i u mnie ze spalaniem jest bardzo podobnie. Myślę, że ten wynik jest bardzo przyzwoity.

Ja jestem ogólnie zdziwiony swoim spalaniem w 147 1.6 TS 120 KM
Staram sie tankować do pełna, cały czas, oprózniając butle do momentu przełaczenia na PB
Regularnie wbijam koło 38 litrów i czy to trasa czy miasto wychodzi zawsze 400km,
Trasa przez cała PL, średnia nie taka mała, często pedał w podłodze wyprzedzanie szybkie przyspieszanie, troche zabawy, 4 osoby na pokładzie i zapakowana po dach, 400 na butli zrobione i przełączone na gaz, dotankowałem 36 litrów, co dało 9 z lekkim hakiem na setke,
Teraz tydzien jazdy po koszalinie, dynamiczna z wyprzedzaniem hamowaniem korki swiatła itd, historia ta sama, strzeliła czwarta setka na blacie przełączyło na PB, zatankowane niecałe 37 litrów.
Ogólnie jestem zadowolony ale dlaczego trasa = miasto ?

trasa=miasto zapewne do doregulowania chociaż moja podobnie trasa miasto
trasa spokojnie do 120 i i tak wyszło dobre 9
miasto 12 jak nic a wcale nie cisne za bardzo.... jadę na regulację porządna na początku czerwca i zobaczymy

Tzn no w trasie obroty praktycznie nie schodziły nizej 3500 - 4000. Regulowany był 3 dni wcześniej,
Mogło na to załadowanie auta po dach wpłynąć ?
Po mieście praktycznie pustym autem jeżdże.

Nie ma się co zbytnio ekscytować niskim spalaniem LPG, bo daje to chwilowe korzyści, a skutek może być taki, że wypali gniazda zaworów. Generalnie przy sekwencyjnej instalacji spalanie LPG powinno być o około 20 - 25% wyższe niż w przypadku PB.
Co do przełączania z Pb na LPG, określona temp cieczy wynosząca +/- 30*C ma bardzo duże znaczenie, bowiem daje gwarancję, że membrana w reduktorze nie zużyje się nadzwyczaj szybko.
Pozdrawiam.
- Rafał

A ja dziś zakładam instalacje BRC koszt 2600zł.Ale przy mojej jeździe zwróci się w 3 miesiące.Nie wiem czy nie będą mieli problemu z podłączeniem bo padniętą mam sonde i jeszcze nie zlokalizowałem którą.

Jako że miałem awarie i silnik był rozebrany wymieniłem przy okazji termostat mimo że nie pokazywało błędów i okazało sie że on był winny późnemu przełączaniu sie.
teraz po wymianie Alfa szybciej łapie temperature i utrzymuje ja na stałym poziomie a dawniej było to różnie
więc jeśli ktoś ma problem z uzyskaniem odp temp silnika proponuje wymienic termostat

Ja mam przejechane na brc 2300km i jest genialnie,spalanie na poziomie 15-17 litrow gazu.Paliwa paliła mi jakies 12-14 litrów na 100km.Polecam ps a co do przełaczania sie jak mam jakies 30 stopni na liczniku.

To nie jest jakiś super rezultat, moja V6 pali 13 średnio na 3 tysiącach kilosków, a minimalnie to i na 11 litrach zrobi sie setkę, tylko że to emerycka jazda. A i ja mam Stag 300 nie BRC, założoną 3 lata temu przez poprzedniego właściciela

Amortyzatory
Powrót