Brak sygnału GPS w Connect nav +

sebawroc

Nowy
Auto
Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8
Witam

Od razu uprzedzam, szukajka nie znalazła nic sensownego dlatego zakładam temat.

Od pewnego czasu nawigacja nie odbiera sygnału GPS. Sprawdzę styki i przeczyszczę styki w połączeniach w connect nav i w samej antenie GPS. Tylko czy mógłby mi ktoś potwierdzić, ponieważ nie mam pewności, czy antena GPS jest połączona z antena na dachu czy w innym miejscu? Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny?

Fabrycznie odbiornik GPS jest w podstawie anteny dachowej.
Zanim zaczniesz rozbierać, sprawdź w menu systemowym czy navi komunikuje się z anteną.

Fabrycznie odbiornik GPS jest w podstawie anteny dachowej.
Zanim zaczniesz rozbierać, sprawdź w menu systemowym czy navi komunikuje się z anteną.

Hmmmm a możesz zdradzić mi tą słodka tajemnice jak to zrobić? Czytałem instrukcje z cn+ i za olere nie mogę znaleźć jak to zrobić. Wcześniej normalnie się nawigacja łączyła z GPSem a teraz zonk, nie łączy się i znaczek anteny na wyświetlaczu nie zapala się na zielono

śmiem twierdzić, ze fabryczny moduł GPS jest pod deską rozdzielczą.

Antena GPS dochodzi do nawi w białej kostce? Jeżeli tak to "zakończenie" tej białej kostki jest pod deską rozdzileczą gdzieś w okolicy poduszki powietrznej pasażera.

Antena telefonu zakończona jest zieloną kostką?? Ta antena faktycznie idzie do tyłu, "na dach"

śmiem twierdzić, ze fabryczny moduł GPS jest pod deską rozdzielczą.

Antena GPS dochodzi do nawi w białej kostce? Jeżeli tak to "zakończenie" tej białej kostki jest pod deską rozdzileczą gdzieś w okolicy poduszki powietrznej pasażera.

Antena telefonu zakończona jest zieloną kostką?? Ta antena faktycznie idzie do tyłu, "na dach"

śmiem twierdzić z całą stanowczością ....że nie :)

a nie odpinales przypadkiem akumulatora?? bo jezeli nawi zgubila sygnal to najlepiej zostawic wlaczona na jakies 10minut w jednym miejscu. Ja tak nie zrobilem po ostaatnim odlaczaniu aku i szuka mi sygnalu 2 tygodnie :))

seba .. wypożycz albo zainwestuj http://allegro.pl/antena-gps-hrs-pioneer-avic-f900bt-f700bt-910bt-i3310578408.html
lub coś podobnego z taką łączówką.Jak zadziała to wiesz co padło...zostaw tą antenkę przyklejoną do lusterka i masz kłopot za 36 pln z głowy.
A w chwili wolnej wykręć antenę przez otwór po lampce na podsufitce zdejmując lekko uszczelkę drzwi bagażnika i podważając podsufitkę..antenkę rozkręć, osusz ..pewnie nabrała wody..może ruszy.Powodzenia

BTW..a może kol. master007 ma racje...wyłączyłeś aku i nie masz płyty z mapą w napędzie i navi nie zna pozycji satelit a nie ma jak ich pobrać

Ostatnia edycja:
a nie odpinales przypadkiem akumulatora?? bo jezeli nawi zgubila sygnal to najlepiej zostawic wlaczona na jakies 10minut w jednym miejscu. Ja tak nie zrobilem po ostaatnim odlaczaniu aku i szuka mi sygnalu 2 tygodnie :))

Odpinałem hehe, czas chyba znowu rozpiąć na kilka minut i tym razem poczekam na sygnał w navi jak nie to podłubie w menu systemowym

cuoreventi dzięki

Zdjęcia z wizyty w trybie serwisowym
Zdjęcie0147.jpgZdjęcie0148.jpg

Tutaj zdjęcie navi bez płyty z mapami
Zdjęcie0149.jpg

A tutaj zdjęcie z włożona płytą z mapami - samochód stoi w centrum Wrocławia :D
Zdjęcie0150.jpg

Ma ktoś pomysł jak to ugryźć? Rozłączyć akumulator odczekać 5 minut podłączyć ponownie i poczekać z włączona navi w jednym miejscu żeby załapała sygnał ?

Nawigacja komunikuje się z anteną w dachu, ale ta nie widzi satelit.
Zamiast wyciągać aku, zacznij może od bezpiecznika pod kierownicą z którego obwodu zasilane jest navi.

z Twoich zdjęć można wywnioskować ze ..antenę w systemie widzi ale antena..nie widzi żadnych satelit / powiedział co wiedział :)/...teraz pytanie..przy zabawach z innymi nawigacjami pamiętam że wskazane było aby dostarczyć nawigacji informacji o pozycji satelit na niebie i wstępnej pozycji miejsca gdzie odbieramy..czasami jest to np. we wszystkich androidach informacja wstępnej pozycji za pomocą nadajników GSMu. Bla bla..dlatego pamiętam że kiedyś kol. dadasiek pisał o tym aby płyta była w napędzie.
Ja bym zakupił antenę z allegro za te 4 dychy ...jeśli by nie ruszyło to możesz ją odesłać / 10 dni /.Wtedy się wszystko wyjaśni ..lub poszukaj kogoś z navi we Wrocławiu..podjedź i podmień za przysłowiowe piwo Twoją nawi do auta kolegi.Albo przyjedz do Leszna...:)

ps. zanim wklepałem co myślę.. napisał już o tym kol. cuoreventi :)

...jeszcze tak myślę że można by spróbować wgrać setup cd...może coś tam w ,,główce " nawigacji się poprzestawiało.Najmniej z tym roboty a może pomóc...jaką masz wersje softu ??

Ostatnia edycja:
a probowales wlaczyc nawi i odczekac okolo 10m??? nie ruszajac sie z miejsca?

OK zrobiłem tak: odpięty akumulator na około 10 minut, potem podłączyłem i stałem w jednym miejscu chyba z 15 minut i dalej nie łapie żadnego sygnału z satelity.

Pisaliście o bezpieczniku, przyznam się że szukałem go w instrukcji, ale albo ja już jestem ślepy na starość i nie mogę znaleźć, albo nie ma w instrukcji bezpiecznika od GPSa.

nie ma żadnego bezpiecznika anteny ..antena jest zasilana wyjściem napięcia na wzm. z connecta. Jaką masz wersje softu ..wgraj go ponownie.

nie ma żadnego bezpiecznika anteny ..antena jest zasilana wyjściem napięcia na wzm. z connecta. Jaką masz wersje softu ..wgraj go ponownie.

Sorka za lagga

Nie wiem czy dobre zdjęcie wstawię z nr softu
Zdjęcie0151.jpg

Ewentualnie prosił bym o wskazówkę jak ten nr sprawdzić jeżeli jpg jest złe.

Sofcik już znalazłem na forum ( bodajże 26.16 - będzie dobra ?) ewentualnie jak ktoś mógłby napisać sprawdzoną instrukcję jak zaktualizować soft w navi.

Ostatnia edycja:
witam
Odkopuję temat nagle zniknął mi sygnał z gps i zasięg telefonu. Po wyłączeniu connect'a i włączeniu ponownie zasięg tel wraca a gps nie. Aktualizacja softa do 26.16 nie pomogła. Czy jest to wina anteny czyraczej navi?
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót