• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Brak świateł postojowych 159

Kaczy1991

Nowy
Auto
Alfa 159 2.0 JTDM
Cześć,
Wiecie który jest bezpiecznik od postojówek? Najpierw przestała działać lewa, myślałem ze żarówka, włożyłem nowa, przestały działać obie. Co można sprawdzić?

Problem leży w samych postojowkach czy całych lampach? Do żarówek postojowych chyba nie ma bezpiecznika. Steruje nimi bc + przełącznik na kierownicy
Winna może być słaba masa, sprawdź połączenia masowe przy lampach (na boku ścianki)
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Wydaje mi się ze chyba jest bezpiecznik od postoju. Poszukaj w skrzynce bezpieczników tak gdzie jest gniazdo obd

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

No można szukać ale to bc wysyła sygnał na postój, a tył świeci jak masz przód włączony?

Po zdjęciu tego małego schowka masz opisane bezpieczniki

Wydaje mi się ze to będą te dwa
29.jpg

Tak, tyle postojowki świecą normalnie.
Rzuć okiem na te bezpieczniki ale wydaje mi się, że to od świateł mijania lewa/prawa (15A) jeżeli doszło do zawarcia to albo bc albo manetka

Głównie ta masę pasuje sprawdzić czy jest dobre połączenie.

Pali się żółta żarówka z wykrzyknikiem na panelu między zegarami?

Sprawdzałeś te żarówki?

Jeśli masz tylne pozycje, to wina żarówki. Sprawdź miernikiem czy ta "nowa" na pewno jest sprawna. Ta druga padła, bo lubią padać parami

Tak jak koledzy mówią najpierw sprawdź żarówki. Potem w wtyczce lampy pin nr. 4 (+) i pin nr. 14 masa.

I sprawdź czy w gniazdach postojowek jest prąd

Okazało się, ze nowa żarówka była uszkodzona, a ta po prawej stronie, po prostu padła. Wymieniłem dwie i już jest wszystko Ok. Dzięki za pomoc, wesołych !

Masakra. Pozdro. I wzajemnie

Amortyzatory
Powrót