Brak świateł drogowych (długich)

• Autor wątku Autor wątku j_x_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

j_x_m

Guest
Witam szanownych kolegów i koleżanki
Mam problem jak w temacie postu czyli brak "długich".Chcę zaznaczyć iż bezpieczniki sprawdzone i wszystko z nimi OK.
Opisze po krótce co i jak
Wczoraj wracając wieczorem do domu "mignąłem" parę razy ostrzegawczo przed suszarką na drodze światła działały jak należy. W chwili gdy miałem pustą drogę włączyłem światła długie i .... NIC. Nie zapaliły się światła oraz nie zapaliła się kontrolka świateł drogowych na desce rozdzielczej. Dziś sprawdzając światła również nic nie działa - pomarańczowa kontrolka wskazująca awarję oświetlenia działa poprawnie tj.gaśnie wraz z innymi kontrolkami podczas trybu CHECK.
Bardzo proszę o sugestie co może być uszkodzone i ewentualnie jak usunąć tą dolegliwość.
Z góry wielkie dzięki.

Sprawdzić kolejno:
-bezpieczniki prawego i lewego światła drogowego
-połączenie między zespołem dźwigni i przełączników pod kierownicą i Body Computer
-połączenie między Body Computer i centralką w komorze silnika
-połączenie między centralką komory silnika a żarówkami
-połączenie do masy żarówek
-zamienić (w skrzynce bezpieczników w komorze silnika) przekaźnik świateł drogowych z
przekaźnikiem sygnałów dźwiękowych
-przy kluczyku w MAR sprawdzić czy przekaźnik świateł drogowych jest prawidłowo
zasilany z akumulatora ,połączyć się z zasilaniem z przekaźnika z Body Computer i
sprawdzić czy, po włączeniu świateł drogowych zostaje przesłane zasilanie do
przekaźnika.
-sprawdzić czy połączenia elektryczne pomiędzy akumulatorem i przekaźnikiem nie
wykazują anomalii

Podłączyć przyrząd Examiner do gniazdka diagnostycznego:
-sprawdzić czy nie występują usterki w Body Computer
-sprawdzić poprzez aktywną diagnostykę funkcjonowanie świateł

Ostatnia edycja:
Dzięki za radę. Sprawdzę wszystko co w mojej mocy. Jeśli chodzi o podłączenie pod komputer to wybiorę się do specjalisty. O wynikach poinformuję.
Jeszcze raz wielkie dzięki za zainteresowanie i poradę.

U mnie w 156 wina była po stronie kostki idącej do oświetlenia przedniego. Przegrzały się styki przy kablach od drogowych. Pewnie będzie to to ;)

odświeżam temat, ponieważ mam podobny problem (Alfa Romeo 166 FL). Mianowicie nie mam drogowego prawego światła w bi ksenonach, lewe jest. zauważyłem, że jak przełączam ze świateł mijania na drogowe to w lewej lampie słychać otwieranie się przesłony.
czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Szybka odpowiedź bo dziś nie ma zbyt dużo czasu:
1. Sprawdź bezpieczniki pod maską - są po prawej stronie pod pod plastykową maskownicą w osobnej skrzynce - sprawdż = wyjmij i wsadź ponownie u mnie to pomogło nie było styku
POZDRAWIAM

zanim dobrałem się do bezpieczników sprawdziłem wiązki które idą do lamp i zauważyłem jeden przewód przecięty. jak się z nim uporam sprawdzę reszte. dzięki za pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odświeżę temat
Po czterech miesiącach od kupna :o zauważyłem że coś nie tak u mnie z długimi światłami, tzn. przesłonka w xenonie się podnosi ale chyba dodatkowo powinny się zaświecać żarówki H1? (Alfa 166 po FL światła z pojedyńczym xenonem). Bezpieczniki, żarówki sprawdzone, przekaźniki pod maską też... Ma ktoś jakieś pomysły? Może są jakieś typowe usterki?

CAM01012.jpg

Ostatnia edycja:
Zacznij od insyrukcji obsługi ;) Światła mijania i drogowe realizowane są na ksenonie poprzez ruch przesłony tzw. Biksenon. Żarówka h1 wykorzystywana jest do chwilowego podświetlenia drogi poprzez przyciągnięcie manetki.

Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2

;) hmm... dobra wiadomość i jednocześnie zła.. Xenon to mi tylko kawałek ulicy i niebo oświetla i ogólnie niewiele widać. Dobrze że jeszcze halogeny trochę doświetlają. W takim razie H1 tylko do ostrzegania przed policją.. ;)

W takim przypadku sprawdź ustawienie świateł oraz samopoziomowanie. Jeśli wszystko ok. to czeka cię regeneracja odbłysków. O wszystkich tych zagadnieniach pisaliśmy już wielokrotnie

Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2

odświeżam temat, ponieważ mam bardzo podobny problem (Alfa Romeo 166 FL). Nie pracują światła drogowe sygnałowe (te pracujące na h1). Żarówki wymieniłem na nowe, ale bez rezultatu. Nie znalazłem bezpiecznika stricte do drogowych.
czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić lub gdzie szukać? Dzięki!

Dzięki, danus77. Podpowiesz coś dla laika?

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod maską i większość obok kierownicy. Ze schematu próbowałem też odnaleźć przekaźnik T1.

Sprawdź przekaźnik t2 w skrzynce w komorze silnika. T1 jest pod kierownicą

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Dzięki, danus77. T2 sprawdziłem już wcześniej zamieniając miejscami z innym. Niestety to nie pomogło, a że nie mam garażu ani farta do pogody oddałem w ręce mechanika. Niemniej jednak dzięki za pomoc! Zobaczymy jaki będzie tego efekt.

Amortyzatory
Powrót