[146] brak sprzęgła ?? wyciek ??

• Autor wątku Autor wątku jaca146ts
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaca146ts

Guest
witam

w sobotę wybrałem się z moją kobietą w małą traskę do znajomych, 40 km w jedną stronę. dojechaliśmy wszystko w porządeczku. ale gdy mieliśmy wracać wsiadłem, wcisnąłem sprzęgło, do połowy weszło leciuteńko a potem juz normalnie. przejechalismy ok 30 km, zatrzymałem się na stacji, zgasiłem autko i gdy wsiadłem by ruszyć wcisnąłem sprzęgło a pedał wpadł mi w podłogę. dodam ze żadnego biegu nie mogę wrzucić.

czyżby jakiś wyciek płynu ?? dodam że nie sprawdzałem stanu płynu hamulcowego bo to tenże płyn jest również od sprzęgła zgadza się ??

przy holowaniu pedał hamulca tez nie reagował jak powinien, działał bardzo delikatnie i delikatnie też hamował ( silnik włączony )

autko to alfa 146 1.4 ts 1998 rok.

proszę o sugestie.

Pozdrawiam Jacek :(:(:(

moze linka od pedalu sie urwala , nie znam sie zbytnio na mechanice ale wujek mial podobna sytuacje w Peugeot i jemu sie urwala linka

Sprawdzić stan płynu w zbiorniczku i czy niema ewentalnego wycieku na pompie,wysprzęgliku,zaciskach hamulcowych lub na przewodach. Tam nie ma linki

Kolego, sprawa jest oczywista, płynu nie ma to sprzęgła nie ma bo sterowanie jest hydrauliczne, szukaj wycieku, obstawiam wysprzęglik (znajduje się pod półką akumulatora).

Sprawdzić stan płynu w zbiorniczku i czy niema ewentalnego wycieku na pompie,wysprzęgliku,zaciskach hamulcowych lub na przewodach. Tam nie ma linki

jak zwykle do rzeczy i to w Tobie cenie :)

powiedz mi tylko gdzie znajduję się pompa a już do wszystkiego postaram się jakoś dojść, jutro chyba oddam autko do mechanika, ale zanim to zrobię może udało by mi się coś wskurać samemu.

Kolego, sprawa jest oczywista, płynu nie ma to sprzęgła nie ma bo sterowanie jest hydrauliczne, szukaj wycieku, obstawiam wysprzęglik (znajduje się pod półką akumulatora).

sprawdzę to jutro :D :) dziękuję za poradę

Pozdrowionka drodzy Alfiści :)

Tłok pompy jest zamontowany do pedału sprzęgła a sama pompa po drugiej stronie grodzi :) więc łatwo ją znajdziesz :D

Brak reakcji na wciśnięcie pedału sprzęgła może oznaczać tak, jak już Koledzy sugerowali zbyt niski poziom płynu hamulcowego spowodowany najprawdopodobniej wyciekiem bądź to w układzie przełączania sprzęgła, bądź w układzie hamulcowym. Wspólnym elementem obydwóch układów jest zbiorniczek wyrównawczy płynu hamulcowego. Z tego co słyszałem ze względów bezpieczeństwa (nie wiem, czy we wszystkich samochodach) "ujęcie" płynu dla układu hamulcowego znajduje się nieco niżej niż "ujęcie" do układu sprzęgła. Idąc zatem tym tropem - wyciek z układu sprzęgła nie powinien mieć wpływu na działanie hamulców. Obstawiałbym więc pęknięcie któregoś z przewodów hamulcowych tym bardziej, że wspominałeś coś o delikatnym hamowaniu, które jest najprawdopodobniej spowodowane zapowietrzeniem układu hamulcowego. Uwięzione w przewodach hamulcowych powietrze działa, jak sprężyna gdyż w przeciwieństwie do płynu hamulcowego jest ono ściśliwe.

Dolej płynu hamulcowego do zbiorniczka, przepompuj trochę i zobacz, czy jest jakaś różnica. Mnie kiedyś, jak poleciał wysprzęglik hamulce działały bez zarzutu a biegi prawie wchodzić nie chciały. Do czasu naprawy musiałem dolewac co trochę płynu i jakoś krótko, bo krótko, ale z tym jeździłem. Daj znać, jak ustalisz przyczynę :/

Ostatnia edycja:
Brak reakcji na wciśnięcie pedału sprzęgła może oznaczać tak, jak już Koledzy sugerowali zbyt niski poziom płynu hamulcowego spowodowany najprawdopodobniej wyciekiem bądź to w układzie przełączania sprzęgła, bądź w układzie hamulcowym. Wspólnym elementem obydwóch układów jest zbiorniczek wyrównawczy płynu hamulcowego. Z tego co słyszałem ze względów bezpieczeństwa (nie wiem, czy we wszystkich samochodach) "ujęcie" płynu dla układu hamulcowego znajduje się nieco niżej niż "ujęcie" do układu sprzęgła. Idąc zatem tym tropem - wyciek z układu sprzęgła nie powinien mieć wpływu na działanie hamulców. Obstawiałbym więc pęknięcie któregoś z przewodów hamulcowych tym bardziej, że wspominałeś coś o delikatnym hamowaniu, które jest najprawdopodobniej spowodowane zapowietrzeniem układu hamulcowego. Uwięzione w przewodach hamulcowych powietrze działa, jak sprężyna gdyż w przeciwieństwie do płynu hamulcowego jest ono ściśliwe.

Dolej płynu hamulcowego do zbiorniczka, przepompuj trochę i zobacz, czy jest jakaś różnica. Mnie kiedyś, jak poleciał wysprzęglik hamulce działały bez zarzutu a biegi prawie wchodzić nie chciały. Do czasu naprawy musiałem dolewac co trochę płynu i jakoś krótko, bo krótko, ale z tym jeździłem. Daj znać, jak ustalisz przyczynę :/

Hmmm... dziwne mi jak poszedł wysprzęglik to i po 4-5 wciśnięciu pedału hamulce też przestały działać...

Hmmm... dziwne mi jak poszedł wysprzęglik to i po 4-5 wciśnięciu pedału hamulce też przestały działać...

Ale kolega as napisał że u niego gdy padł wysprzęglik hamulce normalnie działały. Czytaj ze zrozumieniem.
OK postaram się tak zrobić. Jakby przypadełowałby pedałem sprzęgła kilka razy to miałby to samo co kolega

witam drodzy koledzy :)

w środę jadę tzn holuję autko do mechanika, w czwartek powinno być zrobione, powiem mu o waszych uwagach i o rozwiązaniu sprawy powiadomie was wszystkich oczywiście.

Pozdrawiam jaca146ts

Oczywiście decydującym znaczeniem jest tu fakt że jest "wyciek płynu z układu"

autko na serwisie :P hehehhe jutro powinno być zrobione jeżeli obejdzie się bez powikłań :D

troche dziwne ze wszystko sie odbyło dosc nagle, mi wysprzęglilk rozpadał sie dosc długo :D juz pod koniec było bardzo zle a na koniec sie rozsypał całkiem. a tutaj problem pojawił sie raczej nagle.

zaholowałem autko i uciekłem bo na chwilkę tylko mogłem się z pracy wyrwać :) :( jutro będę wiedział. kolego powiedz jak u Ciebie objawiał się rozsypujący wysprzęglik :D ? może miałem tak samo ale tego nie zauważyłm.

Pozdro

Ojjj to chyba pojade zrobić wysprzęglik :cool:
Objawy mam takie że ucieka mi płyn hamulcowy bo cieknie z wysprzęglika oraz pedał sprzegła robi mi sie twardy :confused:

zaholowałem autko i uciekłem bo na chwilkę tylko mogłem się z pracy wyrwać :) :( jutro będę wiedział. kolego powiedz jak u Ciebie objawiał się rozsypujący wysprzęglik :D ? może miałem tak samo ale tego nie zauważyłm.

Pozdro

A więc ubywało mi płynu hamulcowego. I pedał miał coraz mniejszy opór...

diagnoza jest :D wysprzęglik kaput :) jutro odbieram bo jeszcze robiłem kilka innych rzeczy :D

Po odbiorze napisze jak pracuje sprzęgiełko i jakie są moje spostrzeżenia :D

Pozdro

Amortyzatory
Powrót