brak sprzęgła w AR 156 1.8TS

• Autor wątku Autor wątku Młody84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Młody84

Guest
Witam wszystkich! mam problem z moją Alfą problem polega na tym że jadąc samochodem po chwili sprzęgło się traci i niemoge zmienić biegu! muszę wysiąść z auta i odpowietrzyć układ i sprzęgło powraca! wczoraj wymieniłem oringi od wężyka który wchodzi do wysprzęglika, odpowietrzyłem układ i jeździłem cały dzień bezproplemu. wsiadam rano ipedał sprzęgła bez żadnych oporów wpadł w podłoge ale go odbiło spowrotem. po odpowietrzeniu wszystko znowu wróciło do normy!!! wie ktoś co może być?? czy wysprzęglik czy pompa sprzęgła??? a może coś innego???

Stawiam na wysprzeglik,zobacz czy od dołu na łaczeniu silnik -skrzynia nie widac wycieku płynu,zobacz tez czy sucho jest przy pompie,

według mnie to pompa,czasem przepuszcza.dlatego sprzęgło raz jest a raz nie ma
czeka cię wymiana pompki sprzęgła kolego.

możesz też kupić pompkę z anglika (ok 50zł) w dobrym stanie,przełożyć środek i będzie ok.ja tak mam od ponad roku i jest super.

pompka jest sucha więc chyba zaczne od wysprzęglika. dużo jest roboty żeby go wymienić??

u mnie jak padł wysprzęglik po odpaleniu samochodu i wciśnięciu pedału sprzęgła łożysko na wysprzęgliku piszczało/wyło/.zauważyłeś u siebie taki objaw.
poza tym przy wymianie wysprzęglika wato zobaczyć w jakim stanie jest sprzęgło.
jak też się kończy to wymień.

pracy jest sporo bo trzeba dostać się do skrzyni i sprzęgła i rozebrć,więc jak pisałem wcześniej jak sprzęgło też się kończy to wymień razem z wysprzęglikiem

Ja ostatnio wymieniłem komplecik sprzęgło, wysprzęglik, i pompe sprzęgła(pedał). Wszystko przez to, że sprzęgło zawsze pracuje w tych samych położeniach - nie ma regulacji. Ono było powodem zniszczenia dwóch następnych części gdyż zjechane sprzęgło spowodowało rozerwanie kaptura wysprzęglika i wyciek płynu. Idąc dalej po złożeniu wszystkiego okazało sie że pompa sprzęgła też padła nie szło jej za chiny odpowietrzyć...objawy przed wymiana były takie - brak możliwości wrzucenia biegu 1,2 itd, wsteczny zgrzyt.. a do tego zapadajacy sie nie odbijajcy pedal i wycieki na wierzchniej stronie skrzynki. Po wycieku płynu w skrzyni polecam wymienic rowniez sprzeglo ponieważ płyn z układu sprzęgła mocno przylega i złożenie tego w poźniejszym czasie równało by sie z poślizgiem sprzęgła(Czyszczonko nie pomaga).pozdro

po odpaleniu i wciśnięciu sprzęgła nic niewyje. pedał wpada w podłoge i powraca ale niewysprzęgla. więc niewiem na co obstawiać najpierw czy pompa czy wysprzęglik

Wygląda na pompę- po prostu przepuszcza i nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia. Nowa pompa kosztuje trochę ponad 100zł, wymiana też nie jest jakoś bardzo skomplikowana. Myślę, że ogólnie powinieneś zmieścić się w 200-250zł.

a ja w opisywanym przypadku miałem wysprzęglik do roboty...identyczne objawy...na początku zapowietrzył się więc odpowietrzyłem i jakiś czas było dobrze(początkowo nic nie kapało), nastepnię jadąć dalszą trasę zauważyłem na postoju wyciek...dzięki bogu dojechałem na miejsce i na miejscu już straciłem sprzęgło...mechanik zobaczył i okazało się, ze wysprzęglik przecieka już...wiec ja bym obstawiał na wysprzęglik...

co do cen to różnie...można kupić wysprzęglik od 200 do 400 zł...ja przy okazji prac wymieniłem również kompletne sprzęgło...

hmmmm Jesli pompka i wysprzeglnik okaze sie sprawny proponuje zwrocic uwage na reduktor;)

Amortyzatory
Powrót