• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] brak oświetlenia bagażnika w mojej Belli

Witajcie
Podepnę się pod temat. Również nie mam oświetlenia kufra w mojej 159. Zamek kompletny wymieniłem na nowy i w dalszym ciągu brak. Żarówka ok. Mam wrażenie że gdzieś masa się zgubiła gdyż podając masę z innego miejsca niż przewód wtedy lampka zapala się.
Może wie ktoś jak jest wykonana ta instalacja ? Być może jest to przetarty przewód ale nie wiem gdzie :-(
pozdrawiam Michał

Ostatnia edycja:
Brozek- pierwsze co powinieneś napisać to czy masz berline czy sportwagona... :)
U mnie w berlinie to byly po prostu zlamane kable w miejscu gdzie jest wyginana wiazka. Po lewej stronie jest taka gumka- sciagnij ja i wyciagnij troche wiazki z auta. Znajdz miekkie miejsce, sciagnij tasme izolacyjna i bierz sie za łączenie kabelków :D

P.S. Swoją drogą nie rozumiem po co od razu wymieniać zamki... u ojca w Megane II kombi w ASO też mu wymienili zamek (klapa sie nie otwierala czesto), po czym po tygodniu bylo to samo. Okazalo sie, ze wiazka byla zlamana i wystarczylo zlutowac i zabezpieczyc przewody.

Ostatnia edycja:
Dzięki AirAjti za info.
Mam sedana a zamek wymieniłem bo komp wyświetlał cały czas otwartą klapę bagażnika
Sprawdzę jeszcze te przewody i dam znać co i jak :-)

A no chyba że tak :P

Otwórz klapę i pomiętol tę gumę zakrywającą wiązkę :) u mnie zaczynało coś lekko stykać i żaróweczka mrugała. I to było ostateczne potwierdzenie diagnozy (po wcześniejszym oczywiście zakupie żarówki niepotrzebnie).

To jeszcze nic nie znaczy... być może tak się tam połamało, że nie ma szans.
Bardzo łatwo to rozebrać. Wyciągasz gumę, ściągasz taśmę z wiązki i masz jak na widelcu. 5 minut roboty... potrzebny Ci tylko będzie nożyk do tapet.

Witajcie :-)
tak jak mówiłem tak tez zrobiłem w weekend dobrałem się do tych przewodów od klapy bagażnika. Po zdjęciu izolacji okazała się jedna wielka choinka kilka przewodów uszkodzonych. połączyłem i działa :-)
Dzięki serdeczne Panowie za pomoc :-)

Każdego sedana to dotyka :)
Zdrówko :D

Nie chcę rozpoczynać nowego tematu i spróbuję zapytać tu. Podobny problem z zamkiem bagażnika znalazłem przypadkowo na forum Fiata Stilo. Chłopaki stamtąd znaleźli rozwiązanie dość oryginalne. Tak samo jak im bagażnik się otwierał jednak nie zapalała się lampka oświetlenia bagażnika. Rozwiązaniem jest albo wymiana zamka albo zabawa w jego rozbieranie i wymiana mikrostyka. Z tego co przeczytałem to zrozumiałem że są 2 mikrostyki w zamku (chyba).
Sprawa jest dla elektryka co się trochę zna na rzeczy.
Chodzi o to że jeśli po otwarciu bagażnika zapala się nam na desce komunikat otwartego bagażnika a nie zapala się lampka to znaczy że czujnik (nie wiem jak to nazwać może mikrostyk) odpowiedzialny za sygnał który idzie do komputera działa a mikrostyk odpowiedzialny za podanie prądu do żarówki nie działa. Z tego wynika że są 2 mikrostyki w zamku. I teraz sedno. Czy można jakoś połączyć kabel po którym idzie sygnał do kompa o otwartym bagażniku z kablem idącym do żarówki? Z tego co pamiętam są chyba 4 kabelki i brązowy jest odpowiedzialny za prąd od żarówki? Czy takie coś jest możliwe i czy nie ma efektów ubocznych?

Chyba jakoś szczególnie tego nie zagmatwałem.

Cześć, u mnie też nie działa oświetlenie bagażnika po otwarciu klapy. Swego czasu jeszcze jak gmyrałem przy zamku to coś zaskakiwało na jakiś czas ale teraz już nie pomaga. Więc pytanie czy ten mikrostyk daje się wymienić? Zamek jest zanitowany co utrudnia sprawę. Robił ktoś taką operację? Otwieranie bagażnika i czujnik informacyjny o otwarciu klapy działa.

10 post tego wątku.
Masz tam typ tego mikrostyku.
Trzeba odkręcić zamek ale nie trzeba roznitowywać

Faktycznie:) Coś mnie przyćmiło i nie zauważyłem tego jak ostatni raz czytałem podobne tematy kilka miesięcy temu a dzisiaj zadałem pytanie bez przeczytania całego wątku. Serdecznie dzięki :) Nawet dzisiaj spróbuję się do tego dostać, przyznam kilka podejść miałem do tego zamka łącznie z jego wyjęciem z auta ale jakoś nie chciałem zbytnio szarpać przewodami by wyskoczył mikrostyk bo mógłbym coś uszkodzić.

Sprawdziłem ten mikrostyk i jest sprawny. Przewód masowy mikrostyku ma ciągłość aż do konektora wtyczki lampki więc można wykluczyć przełamany przewód między klapą a nadwoziem. Problem jest taki, że nie ma 12 V we wtyczce lampki. Czy + podawany jest z jakiegoś modułu komfortu, jakiegoś czasowego wyłącznika oświetlenia bagażnika? Myślę dorzucić dodatkowy przewód, znaleźć we wiązce stałe 12V pod tapicerką i podłączyć się tym pod konektor lampki.

Lampka zaczęła świecić ale nie zupełnie... Poprawiłem styki w kostce lampki i nic aż za pomocą epera zlokalizowałem gdzie te dwa przewody idą. W złączu M001E Body computera podłączone są kolejno do pinów 23 i 36. Sprawa ożyła ale czasem jednak nie zaświeci się podczas otwarcia klapy. Wnioskuję jednak zużywający się mikrostyk, bo jeśli energicznie otworze klapę to zadziała lampka. Czyli temat wrócił do mojego stanu z przed napisania pierwszego postu. Można teraz gmyrać po zamku i raz zadziała lampa innym razem nie jeśli delikatnie muśnie się ten dzyndzel.

Lampka zaczęła świecić ale nie zupełnie... Poprawiłem styki w kostce lampki i nic aż za pomocą epera zlokalizowałem gdzie te dwa przewody idą. W złączu M001E Body computera podłączone są kolejno do pinów 23 i 36. Sprawa ożyła ale czasem jednak nie zaświeci się podczas otwarcia klapy. Wnioskuję jednak zużywający się mikrostyk, bo jeśli energicznie otworze klapę to zadziała lampka. Czyli temat wrócił do mojego stanu z przed napisania pierwszego postu. Można teraz gmyrać po zamku i raz zadziała lampa innym razem nie jeśli delikatnie muśnie się ten dzyndzel.

a sprawdzałeś wiązkę łączącą klapę z resztą nadwozia, ta w gumowym przegubie? Z tego co pamiętam w miarę łatwo się ją wyjmuje. Kable padają jak muchy - izolację robią się twarde i kruche, pękają a wewnętrzne linki się zwierają albo przerywają. U mnie właśnie lampka przestawała świecić.
Po tym co widziałem u siebie, a potem czytałem tu na forum albo na alfaowners o podobnych przypadkach, myślę że za parę lat 159 będą znane że robią dyskotekę światłami klapy podczas jazdy, albo otwiera się sam bagażnik. Przy okazji pewnie będzi palenie się bezpieczników jak akurat zewrze do masy. Ktoś wklejał już na forum zdjęcia jak to potrafi wyglądać, jest gdzieś wątek. Wiązka nowa 850zł, naprawia się wymieniając kable albo z demontażu może coś lepszego uda się dostać i na parę lat styknie.

Oczywiście życzę Ci żeby to był tylko mikrostyk, pewnie będzie łatwiej i taniej.

Dzisiaj rozebralem mikrostyk i nie jest nadpalony, przeczyscilem jego styki ale zauważyłem że jeden przewód był naderwany w konektorze więc zlutowalem oba dla pewności i na razie jest ok niezależnie od szybkości i siły włączania. Pewnie dlatego raz działał raz nie ale będę obserwował czy się coś zmieni. W nocy ta lampeczka w bagażniku jest na wagę złota ;-)

Luck masz sedana czy SW? Jeśli sedana to jak dostałeś do i wyjąłeś ten mikrostyk. U mnie wiązka w bagażniku jest cała bo gdy pomacam dzyndzel w zamku to lampka się zapala:o.

Tak wygląda u mnie zamek oraz mikro przełącznik po rozebraniu. Pokaż załącznik 203268Pokaż załącznik 203269Innych zdjęć niestety nie mam. Najbardziej żmudne jest ściąganie tapicerki;)
Mikrostyk ma dwa otwory montażowe. W zamku są dwa plastikowe trzpienie na które nasuwa się przełącznik oraz jest taka blokada plastikowa by nie wypadł. Musisz się przyjrzeć dokładnie z bliska. Trochę inne przewody przeszkadzają więc trzeba je nieco oddalić. Mikrostyk w zamku widoczny jest od strony styków z przewodami.
Ja w końcu zamówiłem nowy mikrostyk ponieważ jak otwieram klapę następnego dnia to lampka nie świeci. Jak się rozrusza plastikowy dzyndzel blokujący klapę to wtedy wszystko działa powtarzalnie. Być może wyrobione styki szybko zachodzą tlenkami które utrudniają przepływ prądu, przeczyszczałem je drobnym papierkiem ściernym ale widocznie nie pomaga na długo. Wiązka u mnie ok między klapą a nadwoziem.
Taka ciekawostka, lampa ma swój wyłącznik światła. Trzeba wcisnąć przeźroczysty plastik po lewej lub po prawej skrajnej stronie w zależności jak ustawiona jest lampka i wtedy rozłącza obwód. Pomocne podczas długich chwil z otwartym bagażnikiem w dzień.

Nie mogę otworzyć zdjęć. Mejla prześle na priv. Ja mikrostyki mam już od roku. Mam te same objawy co ty ale za cholerę nie mogłem dobrać się do styka.

Amortyzatory
Powrót