brak nawiewu - dziwne objawy

jerry46

Nowy
Auto
166, 1999, 2.0+lpg
Od paru dni w Alfie mam dośc dziwny objaw braku nawiewu, najpierw zdarzyło się to pojedynczo (po zgaszenu i ponownym rozruchu wszystko grało) a dziś już lipa i nie wieje. Na ICS mogę sterować prędkością wentylatora, temperaturą itd - ale nie przynosi to efektów, wentyaltor nie działa. Przy samym zapłonie słychać delikatne stukanie w okolicach poduszki powietrznej pasażera (co ok 5s tak jakby próbował wystartować wentylator). Czy może go coś tam blokować?
Bezpieczniki na podszybiu sprawdzone, pod ICS sucho, bezpieczniki pod kierą też ok. Oczywiście nawiew klęknął przed 500km podróżą w 35 stopniowym upale. Ale to już standard jak Alfa zagrymasi,

Niestety wszystko wskazuje na uszkodzony wentylator - każdego posiadacza 166 to czeka :(

da się to jakoś na krótko zdiagnozować podając napięcie? bez rozbieranie a tym bardziej rozszczelniania układu?

rozebrałem trochę podszybia na szybko, posprawdzałem bezpieczniki -ok, przekaźniki też powyjmowałem i są ok, pod ICS kostka też ok. klapa obiegu wew/zew jest ok. pytanko - czy jak podjade na kompa to znajdą mi dokładnie który element jest walnięty?

Sprawdź złącze wentylatora.
Mało który kompa ogarnia klimę w 166.

Niestety wszystko wskazuje na uszkodzony wentylator - każdego posiadacza 166 to czeka :(
Hehe[emoji23]
Niektórych nawet dwa razy...tak było u mnie.

Do autora wątku:
Szukaj wentylatora i wymieniaj. Da się to zrobić bez odpinania rurek klimy przy zaworku rozprężnym, jeśli masz trochę czasu, cierpliwości i sprawny zapasowy wentylator. Nie łam się, dasz radę[emoji6]

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

Sprawdź złącze wentylatora.
Mało który kompa ogarnia klimę w 166.

te złacze które ma bodajże 3 przewody dość grube? niestety mój mechanik nie podołał - wszystkei jego interfejsy nie podpinają sie pod klimę 166.

- - - Updated - - -

Hehe[emoji23]
Niektórych nawet dwa razy...tak było u mnie.

Do autora wątku:
Szukaj wentylatora i wymieniaj. Da się to zrobić bez odpinania rurek klimy przy zaworku rozprężnym, jeśli masz trochę czasu, cierpliwości i sprawny zapasowy wentylator. Nie łam się, dasz radę[emoji6]

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

przy rozebraniu wyceiraczek i całego plastiku da się wyciągnąć od góry? czy trzeba jakoś od dołu kombinowac?

Nie wiem jakie macie przebiegi u siebie,że każdy wymieniał po 1 czy 2 wentylator nawiewu.:confused:
Moja ma 550kkm i ori wentylator oraz profilaktycznie przy 535kkm wymieniałem nagrzewnicę.Chociaż nieciekła .Pewnie wentylator nadmuchu zaraz siądzie chociażby z racji przebiegu. :D
Może też powodem,że u mnie trzyma jest fakt,że kupując ją z przebiegiem 190kkm od razu wymieniłem bezpiecznik na "normalny" 30A .Tzn.zamontowałem gniazdo to duże z bezpiecznikiem 30A i od tego czasu spokój z grzejącym się bezpiecznikiem i wypalającym gniazdem.
Fakt,da się wymienić bez większych problemów sam wentyl.Dobre i to :)

Nie wiem jakie macie przebiegi u siebie,że każdy wymieniał po 1 czy 2 wentylator nawiewu.:confused:
Moja ma 550kkm i ori wentylator oraz profilaktycznie przy 535kkm wymieniałem nagrzewnicę.Chociaż nieciekła .Pewnie wentylator nadmuchu zaraz siądzie chociażby z racji przebiegu. :D
Może też powodem,że u mnie trzyma jest fakt,że kupując ją z przebiegiem 190kkm od razu wymieniłem bezpiecznik na "normalny" 30A .Tzn.zamontowałem gniazdo to duże z bezpiecznikiem 30A i od tego czasu spokój z grzejącym się bezpiecznikiem i wypalającym gniazdem.

ja w tej alfie juz przerabiałem jeśli chodzi o klime:
- spalone gniazdo bezpiecznika na podszybiu (wymieniłem na nowe)
- spalony przekaźnik pod nogami pasażera (szary - pewnego razu zadymiłe z niego i klima zdechła)

teraz walcze z tym ustrjstwem - zaczelo się że przestał chodzić sterowanie kierunkiem nawiewu (dół, szyba przód - wiało tylko na szybe) - i to sugeruje wejscie w stan awaryjny, pojezdziłem tak z 1 miesiąc i teraz padł nawiew całkowicie.

Nie wiem jakie macie przebiegi u siebie,że każdy wymieniał po 1 czy 2 wentylator nawiewu.
Moja ma 550kkm i ori wentylator

Też tak czytam i się bać zaczynam. Bo moja ma 200+ przebiegu licznikowego, czyli obstawiam jakieś 300+ realnego. Fakt, że również przerabiałem gniazdo i bezpiecznik 30A, ale wentylator wciąż ori.

Moja 200+ z przymrużeniem oka i wymieniałem przed zlotem wentylator :D

Ja osobiście jeszcze nie wymieniałem ale co chwilę gdzieś o tym czytam więc stwierdzam że każdego to czeka :( Zaczynam też mysleć czy nie kupić teraz na zapas bo za jakiś czas może być z tym problem.

Ja osobiście jeszcze nie wymieniałem ale co chwilę gdzieś o tym czytam więc stwierdzam że każdego to czeka :( Zaczynam też mysleć czy nie kupić teraz na zapas bo za jakiś czas może być z tym problem.

Sa gdzieś nowe dostępne?Nic nie wymieniałem ani bezpiecznika czy wentylatora ale nagrzewnice tak

Eee tam, opowiadacie; u mnie jeszcze świeży i pachnący :cool:!

went1.jpg went2.jpg

Oddam za 5k. Komu, komu...:D?

Cześć, mam ten sam problem z wentylatorem.
Początkowe objawy: pojawiał się komunikat o błędzie i prośbą o kontakt z serwisem, ale wystarczyło zgasić zapłon i ponownie włączyć, zawsze pomagało.
Teraz w najgorsze upały przestał reagować, komunikat wyskakiwał cały czas po każdym uruchomieniu.
Co ciekawe wyczytałem na forum, że niski stan czynnika może powodować takie objawy.
Pojechałem nabić klimatyzację. Na 600 mg miałem 580 mg. Czyli brak czynnika wyeliminowany.
Wczoraj podczas jazdy po około 40 minutach po komunikacie nagle dmuchawa odżyła.
Niestety tylko na czas pracy silnika. Po ponownym włączeniu zero dmuchawy.
Sprawdziłem bezpieczniki i przekaźniki, zostało nic tylko rozebrać podszybie i dostać się do dmuchawy i sprawdzić czy dostaje sygnał.
Nosiłem się nawet z zakupem https://allegro.pl/oferta/stn1170-elm327-v3-diagnoza-obd2-ms-can-ford-polski-7551505668 żeby przeskanować Klimę.
Mam jednak mieszane uczucia czy będzie się łączyć z klimą.

Jakieś pomysły?

- - - Updated - - -

Oddam za 5k. Komu, komu...?

Trochę tanio jak na nowy :)
Wolę stary zregenerować jeśli będzie taka potrzeba.

IMG_20201121_154736.jpg

- - - Updated - - -

siema, sprawdź 3 od prawej u góry pin w tej kostce ( u mnie był wypalony i dmuchawa nie działała) . Nad pedałami w kabinie znajdziesz.

Mam jednak mieszane uczucia czy będzie się łączyć z klimą.
Nie będzie się łączył.
Sprawdź dobrze bezpiecznik na podszybiu,to ,że jest cały nie oznacza ,że jest przejście na nim.Ewentualnie podmień sterownik (panel) klimy na pewny i wtedy zobacz.
Alfa 166 ma problem z diagnozą klimy przez złącze obd. Z tego,co pamiętam,to chyba tylko w serwisie mają dostęp w okrojonym zakresie.

Z tego co widzę pod nickiem kolega z poliftem a tam bezpiecznika w podszybiu brak.

Amortyzatory
Powrót