• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Brak mocy

kamilo65

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2,4jtdm 2006rok
Witam wszystkich alfaholików. Jestem tu nowy i już proszę o pomoc.
Pacjent AR159 2,4jtdm 2006r na rozgrzanym silniku jest brak mocy dołu, słabo sie wkreca.Nie da sie nawet agresywnie ruszyc. Druga rzecz natomiast to nagły spadek mocy, odcina turbo z tego co ja zauwazylem na 4biegu powyzej 3000obr i przechodzi w stan awaryjny.

Witam wszystkich alfaholików. Jestem tu nowy i już proszę o pomoc.
Pacjent AR159 2,4jtdm 2006r na rozgrzanym silniku jest brak mocy dołu, słabo sie wkreca.Nie da sie nawet agresywnie ruszyc. Druga rzecz natomiast to nagły spadek mocy, odcina turbo z tego co ja zauwazylem na 4biegu powyzej 3000obr i przechodzi w stan awaryjny.

Jakie błędy zostały odczytane z ECU?

Jak wygląda sprawa klap wirowych i EGR?

Błędów żadnych nie odczytano.
Klapy wywalone nie wiem jak egr.

Błędów żadnych nie odczytano.
Klapy wywalone nie wiem jak egr.

Do sprawdzenia EGR (zaślepić i sprawdzić czy się poprawi) oraz zrobić logi przy obrotach >3000 obrotów (głównie ciśnienie doładowania).
Do sprawdzenia później też klapa gasząca, one też nie od razu zwraca błędy.

20-50 zł za zaślepkę + 20 minut roboty. To do testów. Potem wyprogramowanie z komputera. Od 150 zł.

zrobić logi przy obrotach >3000 obrotów (głównie ciśnienie doładowania).
o co chodzi dokładnie bo mam za mało wiedzy zeby to zrozumiec?

moj 2.4 jtdm 2006 miał identycznie, po zaślepieniu egr - ciągnie od samego dołu ale jakiś agresywne starty tym modelem to ciężko, on jest bardzo leniwy na jedynce ;]

Identyczny przypadek

Opowiem ci co u mnie wydałem sporo kasy już i to samo.
Wymieniona przepływka węże podciśnienia klapy wywalone, DPF off EGR off.
I problem jest przy ostrym wciśnięciu gazu np na 3biegu traci moc ponowne odpalenie pojazdu i jest dobrze.
Alfa 159 1.9 jtdm150km
Już sam nie mam siły turbo niby pompuje dobrze na kompie czysto. Nawet filtr paliwa nowy, stary miał około 14tys przebiegu xd

Amortyzatory
Powrót