Brak mocy w upane dni.

im cieplej to powietrze jest rzadsze , jak rzadsze to mniej go silnik zassa , jak mniej zassa to wolniej się zbierze. i oo
taki sam efekt jest na dużych wysokościach w górach, powietrze jest rzadkie i silnik robi się słabszy.
tym bardziej będzie to odczuwane w silnikach wolno ssących
ot takie moje dywagacje

- ok wywalę filtr powietrza i zaobaczę efekty temperatury powietrza contra czas wtrysku.
- spadek mocy szczególnie powinny odczuwać silniki o mniejszej pojemności, np. 1.6
- nie znalazłem potwierdzenia że to jest zależność procentowa., np. 10 %.
- 10% z 155 Km to dużo i zauważalnie.
- na forum BMW był patent aby łaczyć rure od filtra powietrza do kabiny kierowcy, ponoć efekt znikał.
- w kabinie było caly czas + 18 -> - + 20 st C i szmery zasysania powietrza.

Ostatnia edycja:
Dokładnie taki temat zakładałem około roku temu - spadek mocy będzie zawsze - z różnych przyczyn mniejszy i większy - skorelowany z niedomaganiami poszczególnych elementów silnika/osprzętu.

@winiar00
- ale napisz co dokładnie pomogło a nie odsyłasz nas na inny temat, który nie ma podsumowania.
- takie małe podsumowanie jest ważne i dydaktyczne .!!
- ale tu , w tym twoim temacie.

im cieplej to powietrze jest rzadsze , jak rzadsze to mniej go silnik zassa , jak mniej zassa to wolniej się zbierze. i oo
taki sam efekt jest na dużych wysokościach w górach, powietrze jest rzadkie i silnik robi się słabszy.
tym bardziej będzie to odczuwane w silnikach wolno ssących
ot takie moje dywagacje
Może ktoś wie jaka jest optymalna temperatura powietrza dla silnika spalinowego? Obstawiam że około 10 stopni

- wg. teorii silnika w cyklu Otto, temeratura powietrza powinna być - 10 st C.

Przepraszam poprawiam się:) Pomogła wymiana przewodów zapłonowych na odpowiednie takie jak fabryka dała. W skrócie miałem założone od CF2.

Kolego to takie gdybanie ale można by przez przepływka a filtrem. Ale nie ma co ciągnąć tematu. Pozdrawiam.

przecież to był tylko normalny żart a Ty ciągniesz temat. Winiar00 wiedział na pewno co to jest intercooler i jaka ma zasade działania

zatem informuję cię bardzo uprzejmie, że działy techniczne na forum są od pisania konkretów,
to nie jest miejsce na bezsensowne wtrącenia i zabawy w ironiczne zagadki

ktoś później korzysta z wyszukiwarki i znajduje masę niepotrzebnych dywagacji jak twoja
"no ale ja przecież wiedziałem co to interkóler, hahaha, tylko sobie zabawę robię"
Kolego po pierwsze zweryfikuj swoje informacje. I zrozum ironię jaka kieruje w Twoim kierunku!

-147 2.0 TS zasysa powietrze z komory silnika (przy lewym błotniku) więc jest nagrzane przez silnik, chłodnicę!
-Zmierz temp. powietrza na przepływce i np. przy wlocie powietrza w zderzaku i wtedy odpowiedz sobie sam czy powietrze zostałoby schłodzone.
-Myślę że zamontowanie intercoolera dałoby pozytywne efekty.

Koniec z mojej strony!

P.S.
Jak się piszę do kogoś to używa się dużych liter! Takie podstawy kultury z domu i ze szkoły.

Ostatnia edycja:
-147 2.0 TS zasysa powietrze z komory silnika (przy lewym błotniku) więc jest nagrzane przez silnik, chłodnicę (podczas pracy wentylatora)!
-Zmierz temp. powietrza na przepływce i np. przy wlocie powietrza i wtedy odpowiedz sobie sam czy powietrze zostałoby schłodzone.
-Myślę że zamontowanie IC dałoby pozytywne efekty.

w takiej sytuacji można spróbować przenieść chwyt powietrza w inne miejsce,
aby nie miał tej wady

dowieszanie (ciekawe w którym miejscu) intercoolera mija się zupełnie z celem,
potencjalnie wydłużysz tylko dolot i zwiększysz bezwładność w reakcjach na
otwieranie przepustnicy

za to w ciekawość wprawiła mnie konstrukcja "z forum BMW":
pobierania powietrza do dolotu z kabiny, interesujące byłoby
zweryfikowanie jak szybko silnik jest w stanie "wymienić" powietrze
w kabinie

147 nie przeniesiesz od tak wlotu powietrza. (Budowa umiejscowienie obudowy filtra)
ów wydłużenie całego układu i jego sprawność sprawdzisz za pomocą testu dynamicznego przepływki. Naprawdę nie gdybaj już bo nie warto! naprawdę!

Ostatnia edycja:
147 nie przeniesiesz od tak wlotu powietrza. (Budowa umiejscowienie obudowy filtra)
ów wydłużenie całego układu i jego sprawność sprawdzisz za pomocą testu dynamicznego przepływki. Naprawdę nie gdybaj już bo nie warto! naprawdę!

nie chcę gdybania, zrób to!

A ja przedstawie wam moją wersję ,już dawałem sobie spokój z brakiem mocy przy totalnym upale wbijałem sobie że alfy tak mają i od dwóch lat tak miałem poprzez ten problem zjawiłem się nawet na forum czytając ,zaglądając i wiecie co pewnego dzionka totalna klapa zapaliła się kontrolka silnika czujnik położenia wału korbowego ok .Wymiana i miłe zaskoczenie bez względu na temperature zauważyłem duże zmiany tymbardziej że przyzwyczaiłem się do starych nawyków mojej belli ale sonda lambda przed katalizatorem na tym ucierpiała i dotyka mnie znowu koszt około 250 za nówensje

powodzenia i pozdrawiam

Wymiana i miłe zaskoczenie bez względu na temperature zauważyłem duże zmiany tymbardziej że przyzwyczaiłem się do starych nawyków mojej belli
- chyba coś trzeba zmienić w tym tekscie, bo nie bardzo wiadomo, dobrze teraz czy żle i jak to sie stało że jest jak jest.
- jak nowy użytkownik będzie czytał to dojdzie do wniosku że alfy się psuja od wysokiej temperatury jak próbują to udowodnić niektórzy z forum.

Amortyzatory
Powrót