• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Brak Mocy do 2.5tys obrotów

Lukefe

Nowy
Auto
Alfa 159
Witam serdecznie, opisze swój problem którego na forum nie znalazłem. Otóż miałem problem z turbiną gdzie przy losowych zdarzeniach jej ciśnienie potrafiło spać. Oddałem ją do czyszczenia, po tym zabiegu wróciło wszystko do normy z pewnym ale. Przed wszystkim alfa normalnie pompowała 1.5 bara, po tym zabiegu daje tylko 1.2 wyżej nie ma opcji by weszła. Od dołu auto w ogóle nie idzie do 2.5tyś obrotów ledwo pompuje 0.8 bara potem nabiera tempa i tak do 1.2. Auto ma totalnego muła do tych obrotów. EGR jest zaślepione, przepływka oraz zawór „overboost” zostały wymienione na nowe przy czym brak poprawy. Wszystkie węże szczelne. Na desce żadnych błędów w kompie tak samo.

Silnik 1,9 8v.

Mam nadzieje ze ktoś naprowadzi mnie na dobrą drogę w celu usunięcia awarii.

Z góry bardzo dziękuje.

Sprawdź szczelność dolotu, dobrze obejrzyj rury między turbo i kolektorem dolotowym.

Zaznaczę ze podczas wypalania DPF auto normalnie ładuje 1.5 bara, natomiast wskazówka doładowania bardzo wolno opada. Przed wszystkim po ściągnięciu nogi z gazu wskazówka odrazu szła na 0.

Wszystkie węże sprawdzone zero nieszczelności.

Moze ktoś coś podpowie, po zrobieniu diagnostyki auto na nowej przepływce, jest roznica miedzy wartoscia zadana a bierzaca o ok. 500 po 2.5tys obrotow wartosci sie rownaja i wtedy czuc przyspieszenie.

Cześć, udało się rozwiązać problem?
Mam bardzo podobne objawy w Alfie 159 1.9 JTD 150 KM – maksymalnie 1.2 bara i do około 2.5 tys. obrotów auto jest strasznie mułowate, dopiero później zaczyna iść.
U mnie turbo nie było czyszczone, robiłem tylko EGR ale problem wygląda praktycznie identycznie.
Dodatkowo:
  • brak błędów w komputerze
Dlatego ciekawi mnie czy u Ciebie udało się znaleźć przyczynę i co dokładnie pomogło.

Z góry dzięki za odpowiedź!

Amortyzatory
Powrót