• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Brak gniazda USB w schowku

darex91

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.4JTDM
Witam. Posiadam radio z nawigacją magneti marelli. Po naciśnięciu przycisku od sterowania głosem odzywa się pani mówiąca w języku w niemieckim. :) Na kierownicy znajdują się przyciski sterujące. W schowku zamiast gniazda USB jest tylko puste miejsce na to gniazdo i napis USB. Rozumiem, że posiadam blue&me zintegrowane z radiem? Czy możliwe, że w takiej wersji wyposażenia jaką opisałem, nie było USB? . Proszę o pomoc w ustaleniu czy to gniazdo powinno tam być i jeżeli tak to gdzie je podpiąć, abym mógł odtwarzać muzykę z pendrive'a.

Zobacz czy w ogóle masz blue&me. Może ktoś wyjął. Trzeba wyjąć navi.

Jeżeli blue&me powinno być zaraz pod radiem to raczej nie mam, ale sprawdzę dzisiaj jeszcze raz. Czyli to że mam sterowanie głosowe i przyciski w kierownicy, nie jest równoznaczne z tym, że mam blue&me?

Przyciski na kierownicy to standard (co prawda najbiedniejsze wersje ich nie miały).
Sprawdź czy telefon wykrywa Ci Blue&Me - tak najprościej.

Telefon nie wykrywa, ale wg instrukcji wykryje dopiero po podaniu polecenia głosowego do parowania urządzeń. Problem w tym, że nie wiem jak to polecenie brzmi po niemiecku.

Radio z nawigacją- tzn masz na myśli duże navi czy radio CD a komunikaty navi wyświetlają się pomiędzy zegarami?

Jeżeli masz taką nawigację, czyli Connect Nav to nie masz Blue&Me. Radio nie ma również Bluetooth. Telefonu nie połączysz. Jednostka ta ma rozpoznawanie komend głosowych ( po naciśnięciu przycisku na kierownicy). Po zmianie języka ( potrzebna płyta setup CD) można gadać do niej po angielsku. To są komunikaty typu następna stacja lub zadzwoń ( musi być włożona karta sim).
Żeby w tej sytuacji mieć USB i BT pozostaje tylko cyfrowa zmieniarka z BT ( Dension lub inne).

Edit: na zdjęciu stary firmware - brakuje mi go, był fajniejszy.

Ostatnia edycja:
Ok, w takim razie kupię zmieniarkę USB ewentualnie USB+BT. Dzięki za pomoc. :)

a czy do standardowego radia bez blue&me da sie dołożyc gniazdko usb?

Amortyzatory
Powrót