• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

brak ABS + ASR (VDC system) + EBD

• Autor wątku Autor wątku amor69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    ebd
A

amor69

Guest
Witam, pierwszy raz zadaję pytanie na naszym forum i mam wielki problem :(
Ostatnio padł mi silniczek wycieraczek i wziąłem się za zdiagnozowanie błędu, odpiąłem wtyczkę od silniczka i wpiąłem się miernikiem pod minus z akumulatora i zacząłem mierzyć na każdym z pinów czy pojawia się napięcie 12V po włączeniu każdej z funkcji wycieraczek na przełączniku zespolonym i ok do tego miejsca wszystko jak należy, ale w momencie pomiaru nagle wyrzuciło mi błędy system ABS defauld i system VDC defauld i dupa blada bo fizycznie te funkcje też nie działają. No a do tego w niedługim czasie szlag mi trafił sprzęgło i po wymianie jego u mechanika i odebraniu auta okazało się że jeszcze nie mam EBD i ten błąd naprzemian jest wyświetlany razem z poprzednimi :( Byłem u elektromechanika i podłączył się co prawda jeśli chodzi o sterowanie silnika, poduszki powietrzne ale nie mógł się wogóle podłączyć pod moduł odpowiedzialny za ABS, VDC i EBD no i powiedział że to on mógł paść więc już całkiem podniósł mi ciśnienie!!
PROSZĘ O POMOC CO MAM W TYM PRZYPADKU ZROBIC bo każda wizyta w celu zdiagnozowania to przynajmniej 40zł Sterownik w mojej Alfie to Bosch EDC 15C7, mam interfejs ELM 327 ale nie mam programu który obsługuje ten sterownik.

Witam.
proszę mi powiedzieć jak pan ten problem rozwiązał, ponieważ mam to samo.

spróbuj podłączyć sie fiatecuscanem

bezpiecznik od ABS sprawdzony?

U mnie odpowiedzialny za to byl wlasnie bezpiecznik. Sprawdz go (jest na klemie plusowej akumulatora). Jesli to on, to musisz sie dowiedziec co go popsulo, bo prawde powiedziawszy nie jest to taki zwykly bezpiecznik, ktory przepala sie ot tak. (u mnie byl uszkodzony mechanicznie - zbyt mocna ktos go przykrecil w skutek czego powstalo naprezenie i blaszka pekla).

Awarię ukłądu VDC może powodować:

- czujniki przy kolach (ABS)
- czujnik pedału hamulca
- sterownik ABS+ESP
- wience magnetyczne na piastach kol (czasami wystarczy wyczyscic)
-czujnik polozenia kola kierownicy
- bezpiecznik ABS
- kiepski akumulator

Zacznij od bezpiecznika,można też wykonać kalibrację czujnika położenia układu kierowniczego ( często się zdaża ,że jest rozpięty na kablach) czyli ustalić położenie gdy koła są wyprostowane i gdy skręcają.W ASO koszt około 100-150zł.

Ostatnia edycja:
kumpel miał to samo bo slizgał sie na ręcznym i mu błedy po wyskakiwały i przestało wszystko działać zapioł fiatECUscan po kasował będy i wszystko wróciło do normy.

U mnie takie błędy powyskakiwały jak akumulator był na wyczerpaniu...

Witam podłączam się pod temat dzisiaj zakupiłem nowy akumulator i po wymianie zapalają mi się błędy o których mowa w temacie o co może chodzić na starym aku miałem to samo ale on był na wykończeniu.Może ktoś pomorze

OK, a próbowałeś kasować błędy? Powracają? Jeśli tak to poprzedni słaby aku nie musiał być winnym tego. Prześledziłeś listę co sprawdzić jak opisał rybakmj powyżej? Sterowniki raczej rzadko padają chyba że auto uczestniczyło w kolizji i w jakiś sposób mógł zostać uszkodzony. Najczęściej winę ponoszą połączenia elektryczne oraz czujniki. Przy słabym aku jeśli nieumiejętnie pożyczyłeś "prądu" to mogłeś spowodować teoretycznie uszkodzenie m.in. sterownika do ABS+ESP. Nie pamiętasz kiedy problem wystąpił? Musisz szerzej to opisać, bo ciężko wydedukować co może być przyczyną, auto bezwypadkowe?

Amortyzatory
Powrót