BP Ultimate,Czarny dym,Brak Mocy, Motor control system failure

• Autor wątku Autor wątku Zerahat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zerahat

Guest
Auto Alfa 147 JTD 1.9 115 KM 2001 r.

Witam

Na weekend wybrałem się do Wrocławia (200 km) . Droga do Wrocławia odbyła się bez najmniejszych problemów, auto zbierało się jak należy (zero czarnego dymu,prawidłowe przyspieszenie) .
Auto stało 2 dni pod Hotelem przed wyjazdem do Katowic zatankowałem ( pierwszy raz) BP Ultimate Diesel około 10 L. Po wjeździe na autostradę i probie wyprzedzenia przy prędkości 100 km/h auto zaczęło wypuszcza chmury czarnego dymu i mocy brak. Sprawdziłem na każdym biegu (przy probie dodania gwałtownie gazu , auto pluje czarnym dymem i ledwo przyspiesza). Po przejechaniu około 30 km pojawił się komunikat "Motor control system failure" i nie zniknął do teraz. Moje pytanie brzmi czy to możliwe ,że cały ten problem spowodowany jest dolaniem "lepszego" diesla ? Czy to raczej coś poważniejszego ?

Najprawdopodobniej pękła rura turbo-ic. Nie słychać świstu przy depnięciu?

Niczego dziwnego nie słychać, ale auto jest jakby "ociężałe" . Wtryski ? Egr ?

Czy przy pękniętej rurze auto wypluwało by takie chmury czarnego dymu ?

Tak, jest to możliwe :) Sprawdź czy jest szczelna zarówno T-->IC jak i IC-->kolektor ssący :)

A teraz powiedz szczerze.... przeczytałeś cokolwiek z tematu, który podsunąłem Ci jako lekturę?... :P

Tak, jest to możliwe :) Sprawdź czy jest szczelna zarówno T-->IC jak i IC-->kolektor ssący :)

A teraz powiedz szczerze.... przeczytałeś cokolwiek z tematu, który podsunąłem Ci jako lekturę?... :P

Jasne :) tylko ,że z tego co wyczytałem do Error powinien znikać po wyłączeniu i włączeniu silnika , a u mnie świeci się ciągle nawet po wyjęciu klem.

ale numer ja też dzisiaj tankowałem to paliwo na BP pierwszy raz w miejcsowości Skała na drodze Wolbrom-Kraków
poszedłem na giełde samachodową na jakieś 2h i w drodze powrotnej skillowałem audi A6 i nagle marchewa brak mocy
zgasiłem silnik i po odpaleniu ponownym było ok ale marchewa została
miałem już takie sytuacje i marchewa zgasła po kilku odpaleniach pewnie teraz też tak będzie
jestem ciekaw jaki błąd zapisze ECU muszę posprawdzać te elementy opisane przez Maćka w tej lektórze
ale za turbine troche boje się brać bo to moje pierwsze auto ze sprężarką

Ostatnia edycja:
Może zamiast odłączać klemy, kombinować itd, podłącz auto pod FES'a i zobacz co Ci wyskoczy wpisz kod błędu w wyszukiwarce na forum.
Jest już milion tematów o MCSF, użyj opcji szukaj następnym razem, jeżeli masz jakieś pytania.

Dzis zatankowałem pierwszy raz na pusty bak 30 l bp ultimate zrobilem jak narazie 2 km, jutro jade do gliwic, więc się okaże czy u mnie jest też coś nie tak : P

witam mialem dokladnie ten sam problem w identycznym autku i choc jestem swiezy to pierwsze co sprawdzilem szczelnosc dolotu od intercoolera, okazalo sie ze na zgieciu rury bylo spore pekniecie przez to definitywny spadek mocy i chmura czarnego dymu przy dodaniu gazu, po wymianie autko smiga jak nalezy, aczkolwiek u mnie zadne informacje o usterkach nie wyskakiwaly. mozna autko podpiac pod kompa z odpowiednimi sterownikami i powinno byc wszystko jasne.

Jutro jadę do zaprzyjaźnionego mechanika i podepniemy pod kompa i wszystko się wyjaśni.
Mam nadzieje ,że koszty mnie nie zamordują :/

Alfa dzisiaj wróciła do łask zbiera się i nie dymi :)
Powodem był uszkodzony zawór podciśnienia turbiny, został wymieniony na nowy i wszystko śmiga. MCSF już się nie zapala :)

Amortyzatory
Powrót