• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Blue&Me upgrade i zmiana języka

Witam,
Opisze swoją aktualizację do 5.6 oraz wgranie języka polskiego.
A mianowicie najpierw zacząłem od wgrania języka na pendrive 4GB. Nie udało się. Instalacja przebiegła pomyślnie ale dalej gadała do mnie włoszka.
Wróciłem do kompa. Wszedłem na stronę http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx/index.aspx?brand=fga&lang=en#/support/download/ i ściągnąłem konfigurator. Wrzuciłem go na pendrive co ma 4GB. Konfigurator wsadzony do autka sprawdził jaka jest ostatnia aktualizacja i plik wrzucony przez auto na pendriva wrzuciłem do sieci na tej stronie. Wyświetliło mi że muszę zainstalować 5.6. Wrzuciłem to na odtwarzacz mp3 1gb bo na 4gb był error 10. Jednak i to nie pomogło. Wróciłem do domu i na tej stronce wyczytałem że czasem polecają najpierw instalację 5.5. Tak zrobiłem - zadziałało. Potem wgrałem 5.6 - zadziałało. Przyszedł czas na język - zadziałało. Od teraz autko gada do mnie po polsku, zresztą nawigacja też zaczęła :)
Ważne żeby mieć cierpliwość i jak już rozpocznie się aktualizacja nie wyciągać klucza lub pendriva za szybko.
Mam nadzieję, że pomogłem.

Robiłem na wszystkie możliwe sposoby, po kilka razy. Zawsze error 10 a język wogóle sie nie wgrywa

U mnie poszło ale u znajomego próbowałem i tAk samo jak u paweltbu jest error 10. Nie ma zadnego głosu ani nie da się wejść w telefon. Przy wycince dpfa coś mu grzebali przy sofcie i od tamtej pory mruga licznik. Czy to moze mieć związek? Może potrzeba osiowanie zrobić?

Mi zaczął mrugać licznik jak niechcący przerwałem instalacje. Na szczęście po ponownym uruchomieniu i włączeniu od nowa instalacji wszystko się uspokoiło.

Jak miga to albo osiowanie albo odpiąć aku na 20 - 30min natomiast co do B&M to u mnie wszystko działa tylko gada po francusku. chciałem sobie wgrać PL ale chyba nie jest mi to dane.

Od kilku dni jestem posiadaczem 159SW. Ponieważ gadała mi po Włosku wczoraj posiedziałem nad zmianą języka.

Oczywiście wyskoczył błąd USB error 10. Gdzieś wyczytałem żeby sformatować pendrive na FAT nie FAT32 i to pomogło. Dzisiaj pięknie włoszka po polsku do mnie mówi:)

a jak ktoś nie ma usb to jak może zmienić język? u mnie nawija po angielsku.

A to nie o tym pisali że za radiem??? Poszukaj.

Dobra instrukcje przewertowałem, strony an forum też :) ale kto mi powie skąd ściągnąć aktualizacje do B&M i języki ? no i kroki jak to wgrać ? też chce to uruchomić a poki co to "english language unavailable" - podobnie z niemieckim skąd auto przyjechało ale zauważam rzecz następującą jak gdyby nikt nigdy nie używał tego systemu!! przyciski chodzą strasznie twardo i nie są nawet troszeczke zdarte :D podobnie jak port usb w schowku (mało klapki nie wyrwałem tak mocno siedziała a śladów wkładania pena brak) :)

Wszystko jest w tym temacie, łącznie z linkami do strony z której wszystko ściągasz.

Dobra instrukcje przewertowałem, strony an forum też :) ale kto mi powie skąd ściągnąć aktualizacje do B&M i języki ? no i kroki jak to wgrać ? też chce to uruchomić a poki co to "english language unavailable" - podobnie z niemieckim skąd auto przyjechało ale zauważam rzecz następującą jak gdyby nikt nigdy nie używał tego systemu!! przyciski chodzą strasznie twardo i nie są nawet troszeczke zdarte :D podobnie jak port usb w schowku (mało klapki nie wyrwałem tak mocno siedziała a śladów wkładania pena brak) :)

Loco tu masz link: http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx/index.aspx?brand=fga&lang=en#/support/download/

A tu instrukcję:

Instrukcje dotyczące identyfikacji konfiguracji samochodu - Wer. 1.0
TRYB WSPOMAGANY - OBSŁUGA PO RAZ PIERWSZY: INSTRUKCJE DOTYCZĄCE IDENTYFIKACJI TYPU BLUE&ME ZNAJDUJĄCEGO SIĘ W POSIADANYM SAMOCHODZIE
Procedura przedstawiona na kolejnych stronach jest użyteczna celem wyodrębnienia modelu i generacji Blue&Me dostępnego w samochodzie. Należy uważnie śledzić wszystkie podane kroki, aby prawidłowo wykonać procedurę.
1. Rozpakuj na komputerze plik BlueMeConfigurator.zip pobrany do specjalnie przygotowanego folderu (np. c:\Blue&Me). Sprawdź, czy dostępne są następujące pliki:
2. Przygotuj pamięć USB, o pojemności co najmniej 128 Mb, formatując ją w trybie FAT32 tak, aby usunąć wszystkie zapisane wcześniej dane.
UWAGA Zaleca się użycie pamięci USB o pojemności mniejszej od 256 Gb.
3. Zapisz na pamięci USB w folderze głównym pobrane wcześniej pliki, sprawdzając czy zostały one wszystkie prawidłowo do niego przeniesione; aktualizacja NIE zostanie wykonana, jeżeli pliki zapisane są na dysku wewnątrz jakiegoś katalogu.
UWAGA Przed włożeniem pamięci USB do portu USB w samochodzie konieczne jest wyłączenie telefonu komórkowego. Czas aktualizacji zależy od samochodu i trwa poniżej minuty, podczas której nie należy naciskać przycisków na kierownicy

Instrukcje dotyczące identyfikacji konfiguracji samochodu - Wer. 1.0
4. W samochodzie, który stoi i w którym kluczyk w wyłączniku zapłonu znajduje się w położeniu STOP, należy włożyć pamięć USB do portu USB Blue&Me™.
5. Ustaw kluczyk w wyłączniku zapłonu w położeniu MAR, BEZ URUCHAMIANIA SAMOCHODU. Aby możliwe było prawidłowe wyświetlanie komunikatów sygnalizacyjnych na wyświetlaczu w zestawie wskaźników, naciśnij przycisk “Mode” lub “Menù”, aby anulować ewentualne komunikaty ostrzegawcze (np. otwarte drzwi).
UWAGA Pamięć powinna być włożona, nawet jeśli na wyświetlaczu pojawia się informacja “PON.URUCH...”( “PONOWNE URUCH... “) lub “INSTALACJA”( “INSTALACJA UZUPELNIONA”), po której pojawi się data oraz godzina.
6. Na wyświetlaczu w zestawie wskaźników pojawia się komunikat: “AKTU.W TRAK.” lub “AKTUALIZACJA W TRAKCIE” i odtwarzany jest komunikat głosowy “aggiornamento avviato” (aktualizacja uruchomiona). W razie, gdyby tak nie było, należy ustawić kluczyk w pozycji STOP a następnie ponownie w pozycji MAR. Podczas aktualizacji wyświetlane są na wyświetlaczu komunikaty dotyczące stanu zaawansowania procesu.
7. Po ukończeniu procedury na wyświetlaczu w zestawie wskaźników pojawia się komunikat “UZUPELNIONA” lub “AKTUALIZACJA UZUPELNIONA” i emitowany jest komunikat głosowy “aggiornamento completato, rimuovere la memoria USB” (aktualizacja ukończona, wyjmij pamięć USB).
8. Ustaw kluczyk w wyłączniku zapłonu w położeniu STOP i wyjmij pamięć USB, na której znajduje się obecnie plik BMConf.xml.
9. Włóż pamięć USB do komputera; na stronie www.blueandme.net , w sekcji Support -> Download, kliknij na przycisk “Compila i filtri in modalità assistita” (wprowadź filtry w trybie wspomaganym), kliknij na “Carica File” (załaduj plik) i wybierz plik BMConf.xml, który znajduje się w folderze głównym pamięci USB.
10. Menu rozwijane (Model samochodu, Generacja Blue&Me, Model Blue&Me, Zmiana języka) zostały teraz skonfigurowane w oparciu o Blue&Me znajdujący się w samochodzie; można więc pobrać aktualizację oprogramowania i instrukcje dotyczące aktualizacji samochodu, klikając na przycisk na dole strony. NIE należy modyfikować menu rozwijanych do momentu pobrania pliku.
W razie, gdyby ten krótki przewodnik nie był wystarczającym materiałem pomocnym w wykonaniu aktualizacji, należy skontaktować się z Biurem Obsługi Klientów, dzwoniąc na zielony numer, który znajduje się na daszku przeciwsłonecznym lub w instrukcji obsługi samochodu.

A w załaczeniu pliki rar

Załączniki

Ostatnia edycja:
Ze swojego przykładu wiem że nie ma co się przedwcześnie jarać :D Przerobiłem chyba z 15 penów i na żadnym nie dało rady ;)

Moi rozmówcy mówią że jakość może nie jest najlepsza , ale tragedii nie ma i słychać mnie wyraźnie więc po próbie z 15 penami daje sobie spokój. ;)

Co do aktualizacji to pojalem jak to wykonac:) 3 rozne pendrivy i poki co error 10 chociaz w jednym aktualizacja szla bardzo dlugo i juz myslalem ze bedzie a tu blad. No nic szukam jezzcze mniejszego pena i zobaczymy:) moze czytnik z karta pamieci tez sobie poradzi:) ale mam pytanie w jaki sposob wgrac jezyk i skad go wziac? Bo tam na tym b&m stronie nie ma

u mnie nie działa blue&me, wciskam słuchawkę i nic, skanuje bluetoothem i nie znajduje, odpiołem kleme "-" odczekałem pare minut, podłączyłęm spowrotem i nic,
Wgrałem na pendrive upgrade blue&me włożyłem do usb włożyłem kluczyk i nic, na różne sposoby i nic! te nic już mnie denerwuje
co mogę jeszcze zrobić?

u mnie nie działa blue&me, wciskam słuchawkę i nic, skanuje bluetoothem i nie znajduje, odpiołem kleme "-" odczekałem pare minut, podłączyłęm spowrotem i nic,
Wgrałem na pendrive upgrade blue&me włożyłem do usb włożyłem kluczyk i nic, na różne sposoby i nic! te nic już mnie denerwuje
co mogę jeszcze zrobić?
Podłącz do kompa i sprawdz cały obwód bo możesz mieć uwaloną centralke B&M i nie zadziała za nic w świecie

Dodano po 8 minutes:

[/quote]
co do aktualizacji to pojalem jak to wykonac:) 3 rozne pendrivy i poki co error 10 chociaz w jednym aktualizacja szla bardzo dlugo i juz myslalem ze bedzie a tu blad. No nic szukam jezzcze mniejszego pena i zobaczymy:) moze czytnik z karta pamieci tez sobie poradzi:) ale mam pytanie w jaki sposob wgrac jezyk i skad go wziac? Bo tam na tym b&m stronie nie ma

W załączniku na dole masz język polski

Załączniki

Ostatnia edycja:
Kurcze paweltbu dzięki :) dobrze że są jeszcze na forum tacy ludzie co pomogą bez żadnego "ale" i wypisywania "poszukaj se" :)

Amortyzatory
Powrót