[159] Blue&Me upgrade i zmiana języka

Johny3

Nowy
Auto
AR 156 2.4 175 KM
Jako, że w mojej 159 mam w/w system chciałem go odpalić, ale jak klikam na słuchawkę na kierownicy wyskakuje English language unavailable. Myślę więc, że trzeba wgrać język i tu mam problem. Jak wgrać język? Tą paczkę językową mam wrzucić całą czy wypakować? Wgrać najpierw Ang czy od razu Pol?
Z góry dzięki za pomoc.

Musisz poprawnie zrobić aktualizacje i wgranie języka bo taki komunikat chyba miałem jak aktualizacje nie poszły poprawnie. Szukaj wątku o aktualizacji - ważne: wolny i stabilny usb jest potrzebny.

Będę musiał spróbować zaktualizować do 5.5 ze stronki Alfy, a jeszcze jedno, bo moja Alfa stoi do jutra wieczór w warsztacie żeby wszystko wymienić co trzeba i nie mam jak tego sprawdzić, Da radę odpalać pliki typu FLAC? Obojętnie czy na pendrive czy na płytce bo zależy mi na dużym bitrate i mam kilka albumów elektronicznych FLAC z bitratem 1400kbps :) Z góry dzięki za odpowiedź.

Język pisany każdy inny ale Polskiego nie ma (tylko mówiony)

Nie, nie mam już siły do tego...
Próbowałem zainstalować polski - to samo - English language unavailable
Próbowałem zainstalować angielski - znowu to samo
Próbowałem zaktualizować do 5.5 ze strony Alfy - instaluje i co chwilę restartuje, a na koniec wywala USB Error 10

Macie jakiś pomysł jak to naprawić??

Dodam, że do B&M nie da rady się w ogóle dostać bo jak naciskam na kierownicy słuchawkę lub to po prawej od słuchawki to pokazuje się: English language unavailable. Cała reszta, czyli odpalanie muzyki z USB działa bez problemu, wyświetlają się foldery, utwory itd. na komputerze, ale nie mogę włączyć B&M w funkcjach dzwonienia. Jak włączę Bluetooth w telefonie to wykrywa Blue & Me, ale jak dam połącz to wyskakuje, że Blue & Me odrzuciło połączenie.

Już kompletnie nie mam pomysłów, a wujek Google też nie dostarcza potrzebnych informacji.

HELP!!!

No to powiem Ci, że najprawdopodobniej masz uwalony moduł Blue&Me. Też miałem taki przypadek i ni cholery nie udało mi się zupgradeować softu.

Hmm, wyczytałem, że USB w Alfie niekoniecznie chce czytać USB większe lub równe 4 GB. Jakbym może wykombinował skądś jakiś 1GB...

Johny3 spróbuj wpierw sformatować USB na format FAT32 i potem ponownie wgrać pliki do niego i powtórzyć aktualizację. Moje B&M działa ale tak jak u Ciebie nie mogę wgrać języka po co chwilkę restartuje i na koniec brak połączenia...

Powiem Wam, że B&M jest strasznie wrażliwe na rodzaj Flash'a USB, ja wgrywałem soft ze starego pen'a 512MB Toshiby ale najlepiej mi się sprawuje na pendrive 2GB, który jest reklamówką (taka karta kredytowa/wizytówka). Mam jeszcze z 5 innych o różnych pojemnościach ale ten jest najlepszy, pozostałe znikają i trzeba je wyjmować i wkładać ponownie itp.

Ehh, daremny jest ten B&M... Dobrze, że tak naprawdę tego nie potrzebuję. Będę jeszcze próbował wgrywać z innych pendrive`ów. Próbowałem już z pena 4GB Kingstona, karty pam. z adapterem USB 2 GB NoName i MP3 256 Mb, ale się nie odpaliła w trybie transmisji danych...

Mi poszło dopiero na penie Kingstona 256MB po pełnym formacie i kilku próbach bo na innych nie cholery nie chciało

Teraz tak myślę, bo jeszcze dodatkowo miga mi całkowity przebieg na kompie i wyczytałem, że po wymianie aku może się rozprogramować sieć CAN czy coś i wtedy dużo rzeczy, które powinny działać i są sprawne, ale nie działają jak powinny lub wcale.
Pisali tam, że trzeba podpiąć auto do FESa i tam przeprowadzić tą konfigurację sieci.
Takie trochę głupie pytanie, ale FES jest płatnym programem (bo na Allegro nie widziałem więc pytam)? I ile mogą wziąć za takie coś w ASO lub np. jakiś diagnosta sieci elektronicznych w samochodach.

Witam
Panowie czy komuś się udało wgrać ten język polski do blue & me??? skąd go pobrać?
generalnie czy język komunikatów które są wyświetlane można również zmienić na polski??? jak nie to chociaż na angielski bo mam po francusku.
bardzo proszę o wskazówki i porady.

Aha czy ktoś wie skąd zdobyć/zciągnąć instrukcję do blue & me po polsku? bo mam po francusku

witam, pare dni temu przesiadlam sie ze 156 na 159, niestety nie mam modułu b&m, czy orientujecie się czy to jest możliwość zamówienia modułu do alfy i czy to droga impreza?

Wg cennika Alfy kosztuje to 1250zł, a w jakiej można dostać na wtórnej to już trzeba poszukać. :)

Sam moduł nie wystarczy trzeba mieć jeszcze odpowiednie oprogramowanie w bodykomputerze

Amortyzatory
Powrót