[Giulietta] Blue&me po polsku

• Autor wątku Autor wątku gpp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gpp

Nowy
Auto
GIULIETTA 2.0 Jtdm2 140 KM
Czy możliwa jest zmiana języka blue&me na polski, w fiatach z tą funkcją po załadowaniu plików na pendriva bez większych problemów?

Podobno tak - ja miałem już wgrany. Wystarczy włożyć odpowiednio spreparowany pendrive (instrukcje są w ściągniętym pliku) i wszystko powinno się zrobić samo.

Jak się domyślam kolega ma po polsku B&M, ciekawe czy ze strony włoskiej FIATA działają w Julkach te pliki na USB

Ja sciagnalem polskie pliki do 159 z niemieckim blue&me i wszystko ladnie dziala.

Przerabiałem dziś swoją niemiecką Gertrudę na polską Julkę i wszystko odbyło się bezproblemowo.
Cały proces jest stosunkowo prosty i odbywa się w trzech krokach przez które prowadzi nas serwis http://www.blueandme.net.
Pierwszy krok to sprawdzenie jaka wersja Blue&Me siedzi obecnie w naszym aucie. W tym celu na wskazanej przeze mnie stronie wchodzimy w dział SUPPORT a następnie DOWNLOAD. W polu CAR MODEL wskazujemy nasze auto i klikamy na przycisk START UPDATE. Na ekranie, który nam się ukaże wykonujemy polecenia z PART 1, czyli pobieramy na pendrive archiwum w którym są pliki potrzebne do sprawdzenia wersji BM. Nie będę dokładnie opisywał czynności jakie należy wykonać w aucie, ponieważ po rozpakowaniu tego archiwum będzie instrukcja (krok po kroku) również w języku polskim.

Drugi krok to właściwa aktualizacja. W tym celu wykonujemy czynności opisane w PART 2. W wyniku wykonywania pierwszego kroku na naszym pendrivie powstanie plik BMConf.xml, który jest niezbędny do określenia wersji BM. Na podstawie tego pliku nasz serwis internetowy pomoże pobrać (znów na pendrive) pliki z odpowiednimi aktualizacjami, które będziemy musieli zaktualizować w aucie. Proces aktualizacji przypomina proces sprawdzania tylko trwa znacznie dłużej, ok. 10-15min. Tu również nie będę się rozpisywał ponieważ pobrana aktualizacja ma załączony dokładny opis postępowania. Proszę się nie stresować tym że aktualizacja oprogramowania nie jest w języku polskim, lecz przypisanym do auta. Aktualizacja języka będzie w kroku trzecim.

Trzeci krok to aktualizacja języka. W tym celu, podobnie jak w pierwszym kroku, przechodzimy na http://www.blueandme.net do działu SUPPORT a następnie DOWNLOAD. W polu CAR MODEL wskazujemy nasze auto i klikamy na przycisk APPLICATIVE. W tym momencie na stronie pojawią się dodatkowe pola wyboru, ale w nich nic nie zmieniajmy. Poniżej w sekcji DOWNLOAD APPLICATIVE pojawi się aktywny link który przeniesie nas do działu z aktualizacjami językowymi. Pobieramy język Polski. Proces aktualizacji przebiega tak samo jak w kroku drugim i trwa ok 35sek. O zakończeniu aktualizacji powinien nas już poinformować piękny polski język.

PO zrobieniu wszystkiego w chwili chęcia uaktywnienia Blue&Me mam komunikat o niedostępności języka angielskiego....

Albo język albo któraś aktualizacja nie wygrała Ci się poprawnie. Ewentualnie wgraj jeszcze raz.

[MENTION=435]erykgo[/MENTION] Wiem że posta pisałeś dawno a możesz powiedzieć na jakiej pojemności pendrive robiłeś aktualizacje? Ja mam tylko Pendrive 16 i 32 GB a w instrukcji wyczytałem ze polecają 2GB muszę takiego nabyć masz jakieś info na ten temat? Sam mam Miciaka ale system ten sam wiec dzięki z góry za pomoc :)

Faktycznie aktualizację robiłem blisko rok temu, ale z tego co pamiętam to nie trzymałem się sztywno tego zalecenia że pojemność pamięci powinna wynosić 2GB. Ja chyba korzystałem z pendriva 8GB. Myślę że spokojnie możesz spróbować z tą pamięcią którą masz. Pierwszy krok odczytuje tylko wersje oprogramowania BM jaką posiadasz, więc nie ma szczególnego ryzyka. Jeśli z Twojej pamięci pójdzie pierwszy krok to myślę że reszta też zadziała.

Ok dzięki panowie za szybką odpowiedź :) sprawdzę co i jak i dam znać :)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Próbuje zaktualizować blue&me w 159 juz z trzech pen drivow. Zadnego auto nie widzi.....

Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka

Próbuje zaktualizować blue&me w 159 juz z trzech pen drivow. Zadnego auto nie widzi.....

Może to głupie ale ja tak miałem w Julce że pendrive Kingston dawało się włożyć odwrotnie. Więc oczywiście nie był widziany.

Blue&me

Witam

Dziękuję wszystko działa, język PL wgrany :)

Pozdrawiam
Iwona

Ostatnia edycja:
Witam.
Szukam pomocy przy zmianie języka na PL. Pierwszy i drugi krok zakończony powodzeniem według opisu ERYKA lecz przy 3 wyskakuje komunikat " USB UPDATE ERROR 10" . chodzi o wgranie języka (3 krok) , 1 i 2 powtarzałem 4-krotnie i taki sam efekt. :( Może ktoś miał już taki przypadek?

Ja niestety też stanąłem na tym i mam b&m po włosku...

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

a czemu piszesz na forum Giulietty? Jest obszerny temat dokładnie o instalowaniu updatów i języka w 159.
U mnie działa darmówka jaką dostałem z jakimiś prezentacjami, zwykły chiński szajs 4GB nowy, natomiast nie działa np ok 12 letni Kingston 512MB (piszę w kontekście tego że były teorie że nowe pendrive-y nie działają, a stare tak). Formatowałeś pełnym formatem (nie szybkim) na FAT32 przed wgraniem plików z językiem?

Witam.
Szukam pomocy przy zmianie języka na PL. Pierwszy i drugi krok zakończony powodzeniem według opisu ERYKA lecz przy 3 wyskakuje komunikat " USB UPDATE ERROR 10" . chodzi o wgranie języka (3 krok) , 1 i 2 powtarzałem 4-krotnie i taki sam efekt. :( Może ktoś miał już taki przypadek?

Tak, [MENTION=69434]Mario71[/MENTION], ja też miałam ten sam problem i pomogła zmiana pendrive.

Panowie..odświeże trochę temat.Mam auto z Francji rocznik 2011 / przed liftem z nawigacją /... chcąc zaktualizować soft do wersji / aktualnie chyba 10 / czy powinienem najpierw zrobić aktualizację softu w języku francuskim / bo taką pobieram wersjeę po wysłaniu pliku BMConf.xml w drugim punkcie instrukcji /.Plik wynikowy dla aktualizacji do wersji 10 w języku francuskim ma ok.33 Mega . Czy ładować wersję polskiego języka LANG_PL_V02 ok. 14 Mega ? A może powinienem najpierw zaktualizować do wersji 10 a na to nałożyć nakładkę języka polskiego..???

już poczytałem w sekcji 159...najpierw zmiana softu , póżniej wersji językowej.Poszło ..zrobione..Julka gada po Polsku

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót