[Giulietta] Blue&Me a współpraca z telefonami

barnio

Nowy
Auto
Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach
Założe sobny wątek poświęcony temu zagadnieniu, temat przewija się w praktycznie każdym watku poświęconemu innym sprawom.
Jak pisałem w http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/38152-mito_giulietta_porady_przy_zakupie-88.html u mnie Blue&Me bezproblemowo współpracuje z iPodem i iPhonem bez dodatkowego Bluetooth adaptera.
Nie wiem skąd to wynika, nowszy soft moze ... ? W każdym razie u mnie jest pełne sterowanie, przerzucanie na wyświetlacz komputera pokładowego i radia nazw płyt, wykonawców, playlisty. Wrzucasz iPoda na kabelku do schowka i nigdy wiecej go nie ogladasz .... no chyba, ze sie powiesi raz na 2 miesiace ;) Jeżeli masz na iPhone nawigacje TomToma to przy połączeniu po kablu dodatkowo w momencie czytania komunikatów nawigacji ścisza się radio. Wada jest taka, ze w momencie podłączenia po kablu iPhone'a sparowanego również z Blue&Me to parowanie nie działa, tzn nie ma przesyłania głosu.

Teraz czas na pytania:
- czy znacie jakas aplikacje do obsługi SMS na IPhone, która współpracuje z Blue&Me
- jak sprawdzić aktualną wersję software'u w Blue&Me
- czy komuś udało się ożenić jakąś nawigację na iPhone aby przekazywanie komend szło również po Bluetooth ?

W trzeciej sprawie: do tego jest potrzebna obsługa protokołu A2DP przez Blue&Me. Obecnie jest to niedostępne. Czytałem gdzieś, że prace nad nową wersją są w toku.
Osobiście jestem sceptykiem przesyłania komunikatów nawigacyjnych po Bluetooth. Ćwiczyłem to na słuchawkach. Jest zbyt duże opóźnienie od włączenia transmisji i komunikaty ucinało.

iOS ma inna architekturę niż WM, na którym jest B&M. Aplikacje na nim działają w sandboxie i nie mogą w normalny sposób przesyłać danych między sobą. SMSy są obsługiwane z poziomu systemu i nie ma sposobu, żeby dostać się do tego z zewnątrz legalnie poza narzędziami Apple. Niestety wątpię, aby B&M czytało SMSy z iPhona w obecnej wersji iOS.

Moja firma zajmuje się pisaniem softu na mobile i iPhony się bardzo słabo integruje ze wszystkim poza Apple, bo nie ujawniają planów rozwojowych i wszystkie rozwiązania są "na teraz";(

a s łyszałem, że przy iP4 po połączeniu z B&M to gdy tel dzwoni to w głośnikach zmiast normalnego dinga leci dźwięk dzwonka ustawionego w telu,czyt, MP3:D

U mnie odtwarza przez BM dzwonek który jest ustawiony w telefonie. Działa to trochę z opóźnieniem ... najpierw słyszę dzwonek w telefonie a po około sekundzie słychać go w głośnikach samochodu.

U mnie w SE X10 mini pro B&M odtwarza swój dzwonek i nie czyta SMS-ów. Poza tym wszystko działa, jak powinno. Również z TomTomem się łączy, ale do obsługi telefonu jeszcze nigdy go nie używałem.

Dziwne jest tylko to, że jako operatora pokazuje ERA.

Wyświetlają się wam polskie znaki w z iPhona w książce adresowej?

U mnie w SE X10 mini pro B&M odtwarza swój dzwonek i nie czyta SMS-ów. Poza tym wszystko działa, jak powinno. Również z TomTomem się łączy, ale do obsługi telefonu jeszcze nigdy go nie używałem.

Dziwne jest tylko to, że jako operatora pokazuje ERA.

Sieć jest chyba cały czas propagowana jako Era - z tego co pamiętam Terminale tylko w sobie mapują tą nazwę z ERA lub 2601 na TMobile. U mnie tez tak jest.
W ip 4 te dane są zaczytywane z nazwy sieci - a jak sprawdziłem tam cały czas mam Era, mimo iż nazwa wyświetlana operatora sieci to T-Mobile.pl

Ostatnia edycja:
Witam. Mam pewien problem z aplikacją Yanosik zainstalowaną na telefonie Motorola Moto Z Play.
Otóż tenże telefon jest poprawnie sparowany z modułem Blue &me. Po uruchomieniu zapłonu lub odpaleniu auta aplikacja uruchamia się automatycznie. I do tego momentu wszystko jest ok. Natomiast po chwili pojawia się komunikat : " Połączenie z zestawem bluetooth zostało przerwane. Aplikacja zostanie zamknięta za 10s". Po czym następuje odliczanie. Poniżej są dwa przyciski TAK i Nie i jeśli nie kliknie się NIE, to aplikacja się zamyka.
Może ktoś wie czy to kwestia ustawień czy inny problem. Dodam, że łączność z telefonem jest cały czas zachowana, a na wyświetlaczu komputera cały czas wyświetlana jest nazwa operatora.
Trochę też inny problem jest z transmiterem wpiętym w gniazdo AUX. Tam z kolei trzeba za każdym razem parować z telefonem, chyba, że tenże pozostanie w samochodzie. Nawet po wyłączeniu auta i powrocie do niego, po odpaleniu aplikacja Spotify startuje automatycznie jeśli wybrane mam źródło AUX. Myślałem że to kwestia odłączenia od zasilanie po wyłączeniu auta. Ale gdy tel zostaje w aucie nie ma to znaczenia i nie muszę sięgać do schowka, by włączyć transmiter. Co niestety muszę robić za każdym razem, gdy zabieram tel z sobą.
Pozdrawiam.

Witam, sprawdzenie wersji Blue&Me i jej aktualizacja do nowszej wersji wraz z pakietem językowym dokonujemy zgodnie z instrukcjami na stronie: http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx/index.aspx?brand=fga&lang=en#/support/download/

Na powyższej stronie sprawdzimy również kompatybilność naszego telefonu z system Blue&Me: http://www.blueandme.net/blueandme/...=fga&lang=en#/support/compatibilitaCellulari/

Mój system nie czyta sms'ów (posiadam komórkę Huawei P10 Lite), ale jest na to sposób, wystarczy ściągnąć darmową aplikację ze Sklepu Play o nazwie ReadItToMe 2.0 (nie wiem czy Iphone store też ma taką aplikację). W aplikacji należy dodać w "Profiles" typ "Bluetooth" zaznaczając w sekcji "How" opcję "BT Mono"

Dziękuję za odpowiedź. Wgrywałem najnowszą aktualizację ze strony Blue &me plus spolszczenie. Nie sprawdzałem jedynie czy mój telefon jest na liście współpracujących. Nie mniej jednak zestaw głośno mówiący działa poprawnie. Nie bardzo rozumiem dlaczego Yanosik informuje o zerwaniu połączenia, gdy bluetooth ma cały czas łączność z telefonem. A co do tego programu od smsów nie bardzo mi to wychodzi. Trzeba dodać w Profiles Blue &me i następnie zaznaczyć konkretne opcje?
Pozdrawiam

Gdy już dodamy w "profiles" system Blue&Me (musimy odpalić w telefonie bluetooth) wchodzimy w ten profil i zaznaczamy opcję BT mono - jest to opcja dla samochodów ze starszym systemem głośnomówiącym.

Jak już wspomniałem aplikacja jest darmowa na odczytywanie sms'ów. Jeśli chcielibyśmy aby aplikacja głosowo "odpisywała" i wysyłała sms'y to jest opcja płatna, która wymaga połączenia z internetem.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót