[159] Blue and Me i telefony Sony Xperia X - problem

• Autor wątku Autor wątku jasio79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jasio79

Guest
Witam
Mam problem blueandme i Xperia XZ1 compact
Pomóżcie bo kurwica już mnie strzela.
Problem dotyczy połączenia bluetooth, telefon się paruje poprawnie jednak bywają dni że ze stoperem w ręku rozłącza się dokładnie po 6 sekundach. Moge klikać połączenie w kółko i i tak nic to nie daje, po 6 sekundach rozłączenie.

Drugi tel jaki mam iPhone 7 chodzi bezproblemowo.
Wersja softu ostatnia dostępna na stronie.

Wina telefonu czy uwalona centralka blueandme?

Spróbuj usunąć z samochodu parowanie i sproboj ponownie. Miałem tak że swoim. Sparowalem od nowa i działa bez problemu

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Nic to nie dało. Wygląda na to że telefon ma uwalony BT

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

A połącz sie Soniakem z innym urządzeniem przez BT, np. głośnik, tv, czy inny telefon, postaraj się przesłać jakiś plik, by zweryfikować że to na pewno wina telefonu a nie modułu BT w aucie.

Presyłanie plików działa ale inne aparaty tel na B&M działają bez zarzutu, nowy iphone, samsung ba nawet nokia 6310....

Miałem podobnie z nowym htc, tylko, mnie rozłączało zaraz po połączeniu. Pomogło usunięcie wszystkich danych użytkownika w samochodzie

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Miałem podobnie z nowym htc, tylko, mnie rozłączało zaraz po połączeniu. Pomogło usunięcie wszystkich danych użytkownika w samochodzie

Mnie też rozłączało przy połączeniu, wywaliłem wszystko sparowałem ponownie zobaczymy. Jak zadziała masz u mnie piwo

ewentualnie jeszcze odlaczyc aku na chwile (lub odpowiedni bezpiecznik od podtrzymania b&m ale nie pamietam juz ktory), zrobi sie nowe bootowanie bm. pamietaj tam siedzi windows (ce 5.x) i jak kazdy win raz ma czas potrzebuje restartu. po restarcie daj mu czas na odpalenie sie. u mnie co pare miesiecy musialem tak robic bo zaczynal przymulac, na komendy glosowe reagowal po wielu sekundach albo byly problemy z brakiem dzwieku przez bt

Niestety nie pomogło. Zastanawia mnie czemu iPhone i każdy inny aparat działa a zasrana xperia nie

Mam zwykłe XZ1, nie compact i nie mam blue and me, tylko zwykły zestaw głośnomówiący Blaupunkt, ale także miałem taki problem.
Moduł BT w telefonie działa bez zarzutu (sprawdzane na innych urządzeniach).
Gdy wejdziesz w telefonie w ustawienia BT i powiązane urządzenia po połączeniu z autem, zobaczysz tryby połączenia (u mnie tryb głośnomówiący, przesyłanie multimediów, dostęp do kontaktów). U mnie własnie po kilku sekundach te tryby się wyłączały, potem włączały i następowało zerwanie połączenia BT.
Problem (przynajmniej chwilowo) rozwiązałem dając dostęp do kontaktów- wcześniej miałem to wyłączone. Od tamtej chwili telefon bez problemu się łączy z autem. Co prawda nie zawsze mogę przesyłać muzykę, ale rozmowy działają bez zarzutu.
Przed tym wszystkim "zapominałem" połączenie z autem w telefonie.
Pogrzeb w opcjach, może takie coś i u Ciebie pomoże.

Co ciekawe w moim poprzednim telefonie (Samsung S5) musiałem każdorazowo po wejściu do auta ręcznie wymuszać połączenie. Sam prawie nigdy się nie łączył.

Są obejścia, ale lepiej nawet nie próbować bo można dostać wstręt do słuchania muzyki...

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Blue and Me i telefony Sony Xpera serii X z android 9

Witam
Jakiś czas temu pisałem na forum o problemach z BlueAndMe z telefonem Sony Xperia XZ1 Compact.

Ponieważ serwis rozkłada ręce i za każdym razem telefon wraca ze zaktualizowanym softem ale nieusuniętą usterką postanowiłem sam zgłębić temat.

Okazało się że w internecie jest więcej tego typu przypadków a oficjalna odpowiedź firmy Sony na moje zgłoszenie jest takie że "oni odpowiadają tylko za urządzenia Sony i mam sobie wymienić akcesoria na Sony"

Ciekawe jak mam wymienić fabryczny zestaw głośnomówiący.

Dodam że z androidem 8 z którym telefon był sprzedawany wszystko działa poprawnie.

Pytanie czy miał ktoś podobny problem z telefonami Sony z serii XZ?

Xperi nie testowałem ale u mnie LG G7 i V30 oba na androidzie 9 łączą się bez problemu.

Jaka masz wersje softu w blue and me?

Ostatnia edycja:
B&M + RadioNav wersję oprogramowania zaktualizowałem do 9.0

Jesli chodzi o blueandme aktualizowalem do wersji 5.6
66.jpg

Mam te same navi jak nie zapomnę to oblukam wersję systemu i dam znać. Co trzeba poprzyciskać do wyświetlenia wersji bo zapomniałem.

U mnie jest ta sama wersja systemu.

Amortyzatory
Powrót