[159] Blokujące się koła - ABS

• Autor wątku Autor wątku JAC0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

JAC0

Nowy
Auto
alfa
Hej,

Na prostej i suchej drodze przy dochamowywaniu np. z 60 km/h przed poprzedzającycm autem uruchamia się ABS, który czuć na pedale gazu i ściąga najczęściej w lewo. Na autostradzie również.

Gdy podpiąłem interfejs do ABS i wyłączyło systemy, zauważyłem, że przy zdecydowanym zahamowniu koła blokują się do tego stopnia, że jest za mną siwo, auto ściąga w lewo i często ucieka dupa.

Wymieniłem:
-pompę abs,
-płyn,
-łożyska kół,
-serwo (bo syczało),
-sprawdzane były zaciski i dokładnie czyszczone,
-wymieniane niedawno klocki,
-no i tarcze,
-sprawdzona siła hamowani (różnica 8% w lewo na przodzie, 3% w lewo na tyle),
-sprawdzone zawieszenie 0 luzów,
-błędów ECU brak.

Tarcze - tu problem, bo pokrzywiło mi już 2 komplet w ciągu roku, dlatego padł trop na pompę abs która nierównomiernie mogłaby rozdzielać siłę hamowania i krzywić tarcze - niestety wymiana nie pomogła, bo dalej ściąga auto w lewo i blokuje losowo różne koła. Na tarczach jest delikatne bicie odczuwalne na kierownicy. Idą na dniach do prostowania.

Zrobiłem 2 wykresy z jazdy po dość dobrej, suchej, nawierzchni (po drodze 2 progi zwalniające na 1 wykresie i kilka zdecydowanych hamowań, na drugim pliku skręt w lewo i jazda po prostej, z gwałtownymi hamowaniami - pedał na max).

Co do geometrii i zbieżności - była robiona 4 miesiące temu. Tył był delikatnie poza zakresem, jest problem ze śrubami mimośrodowymi. Diagnosta powiedział, że warto byłoby sanki posunać trochę do przodu i w lewo przy okazji jakiegoś grzebania.

Czy byłby ktoś w stanie rzucić jakiś trop, gdzie wsadzić ręce, bo już po woli brakuje mi sił i pomysłów.

Wykres 1 plik MES: https://www.dropbox.com/s/0cx0kogm7r7x66h/wykres1.csv?dl=0
Wykres 2 plik MES: https://www.dropbox.com/s/z2eyawqpix5unx4/wykres2.csv?dl=0

Screenshoty:

https://i.imgur.com/CSVmcvD.jpg
https://i.imgur.com/Ijd6Jdd.jpg

Ostatnia edycja:
Po mojemu masz uszkodzony któryś czujnik abs. Nie na tyle zepsuty, żeby komputer zgłosił błąd. Po prostu wysyła błędne sygnały do komputera i ten włącza abs, bo myśli, że trzeba. A kwestia ściągania, to już inna sprawa. Po pierwsze geometria musi być ok. Po drugie, może któryś klocek hamulcowy się blokować w zacisku, co tłumaczyłoby przegrzewanie i krzywienie tarcz. Piszesz, że zaciski sprawdzałeś. Tłoczki są ok?

Ostatnia edycja:
Właśnie żadna strona nie jest cieplejsza, całe hamulce były dokładnie rozebrane, sprawdzane, oczyszczone - na moich oczach. Diagnosta powiedział, ze gdyby któryś przytrzymywał to byłoby to widoczne na rolkach.

W jaki sposób można jeszcze zdiagnozować te czujniki? Wymieniłbym komplet ale widzę, ze ceny za sztukę spore :-)

Zrobić wykres sygnałów w czasie jazdy i takiego hamowania. Prędkość na którymś czujniku powinna być inna niż na pozostałych.

[MENTION=25095]magil[/MENTION],

Zrobiłem takie wykresy, są w 1 poście.

Zawsze prawe tylne koło jest najwolniejsze podczas hamowania,
zawsze lewe przednie najwolniejsze podczas normalnej jazdy.

jednak blokują się jak widać w różnych konfiguracjach.

Jakie powinno mi to dać wnioski?

Tutaj ładnie pooznaczałem formułami wykresy:

wykres1 - https://docs.google.com/spreadsheets/d/18zHUX7vi1L-ukwpROkkfMWLzXeF0bImfr5VaV0DLUW4/edit?usp=sharing
wykres 2 - https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UT-J_nQkmiKYp-xSFfnvOlMM9E5udErMkpYLafPhtUk/edit?usp=sharing

Ostatnia edycja:
Zerknąłem na pierwszy wykres z pierwszego posta. Jechałeś ponad 300 km/h...
Wymieniałeś wszystkie cztery piasty? Jaki producent?

Również obstawiam uszkodzony czujnik abs. Czujnik nie sprawia, że któraś strona jest cieplejsza podczas hamowania - on odpowiada wyłącznie za odczyt położenia koła (z pierścienia magnetycznego)
Jest jeszcze minimalna szansa, że nie sam czujnika, a właśnie pierścień magnetyczny coś szwankuje - ale to naprawdę minimalna.
Kiedy wymieniałeś łożyska w kołach? Czy przy wymianie łożysk mechanik wymienił również czujniki abs?
Ja przez 1,5 roku walczyłem z tym, że przy lekkich przyhamowaniach włączały mi się awaryjne (jak przy hamowaniu awaryjnym). Poza tym objawem wszystko było ok i żadnych błędów. Dopiero jak po tym czasie wracałem z pracy to wszystkie systemy nagle umarły i zapaliły się diody ABS, ESP itd. 1,5 roku zajęło zanim czujnik abs ostatecznie umarł i dał znać, że to on za tym stał - a mi tyle czasu zajęło połączenie faktu, że przecież w tym kole zaraz po zakupie auta wymieniałem łożysko.

A to nie przypadkiem problem przesunięcia jednego przecinka ;) 30 km/h zamiast 300km/h? ;) Wydaję mi się , że MES tak zapisuje dane po prostu.

Wymieniałem piasty w marcu tego roku, czujników nie ruszał.

Edit: piasty starline lub gsp, nie jestem pewien. Raczej starline.

Ostatnia edycja:
A to nie przypadkiem problem przesunięcia jednego przecinka 30 km/h zamiast 300km/h?
Nie pamiętasz z jakimi prędkościami poruszałeś się w czasie wykonywania logów? Maksymalna to było 30 km/h?
Dawno logowałem dane z ABS, ale nie przypominam sobie, żeby było przesunięcie przecinka. Czasem jest rozbieżność wartości, czasem nie ma, ale to może być związane z częstotliwością wysyłania próbek sygnałów oraz zmiany prędkości samochodu.

Czy objawy usterki były identyczne przed i po wymianie piast?

Na 1 wykresie prędkość max która pokrywa się z wykresem to 69 km/h , na drugim 91. To pokrywa się z prawda. Ja nie widzę w csv wartości 300, tylko 30 np. To kwestia eksportu bo jak wrzucisz wykres do MES to jest również prawidłowa wartość, nie ma jakiejś danej z kosmosu.

Tak, przed zmiana tez.

Zauważyłem, że na drugim wykresie pierwsze dwa piki w dół czyli 0 prędkość na dwóch kołach występuje wg. interfejsu wtedy gdy hamulec jest nie wciśnięty.

Tyle, że jeszcze dziwniejsze jest to, że koła te mają 0 na wykreise, natomiast na pliku excel koła te są po prostu wolniejsze, ale nie zalbokowane do zera. To akurat może błąd generowania wykresu przez MES.

Ostatnia edycja:
Z takich jeszcze stałych objawów które nie ustały jest to, ze po nocy zawsze 3-4 pierwsze hamowania maja zdecydowanie mniejsza sile. Pedał dalej jest twardy ale uczucie jakby tarcze były czymś posmarowane

Nikomu nie przychodzi nic na myśl? Jakiś trop? :(

Miałem podobny problem w 147 z włączającym się abs przy dohamowywaniu przy niskich prędkościach na suchej nawierzchni po tym, jak zakopałem się w chorwackim piachu na parkingu. Pomogło wyczyszczenie (wydmuchanie) tego dziadostwa.

Piachu, pyłu, kurzu cokolwiek to było. Nie pamiętam żebym miał objawy ściągania na bok ale abs uruchamiał się przy każdym dohamowywaniu i tylko przy niskich prędkościach.

Ale co czyściłeś, a nie z czego :D ? Jaki element.

Amortyzatory
Powrót