[159] Blokada rozrządu 159 1.9jts

MarkoMax

Nowy
Auto
Alfa Romeo159 1.9 jts
Witam
Potrzebne blokady rozrządu do 159 1.9jts [wypożyczenie lub kupno] silnik 939.A.6000

Do tego silnika nie potrzeba (i zresztą producent nie przewiduje) blokad rozrządu.

A do 2.2 potrzebne sa blokady czy nie bo rozne opinie juz slyszalem?

W przyszlym tygodniu wymieniam rozrzad, mechanik raczej ogarniety w temacie ale nie rozmawialismy o blokadach.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Też nie ma blokad, bo to bliźniacza konstrukcja.

Ok a do czego konkretnie sluza te blokady, do prawidlowego ustawienia rozrzadu?

Nie znam sie az tak ale jesli tak to czy nie jest to problematyczne bez nich?

Generalnie blokady służą właśnie do właściwego ustawienia rozrządu. Ale jak napisałem do tego silnika nie ma i nie trzeba blokad.

własnie dziwne bo od wczoraj szukam i bez rezultatu .Jak w tych silnikach ustawia sie rozrząd?

Na znakach. Wszystko dokładnie opisane np. w eLearn.

Ok. A czy orientuje sie ktos czy po wymianie rozrzadu w JTS trzeba trzeba tez olej wymienic/uzupelnic? Jest jakis ubytek oleju? Mechanik ktory wlasnie wymienia mi rozrzad twierdzi ze nie, ale cos mi tu nie pasuje...

Ok. A czy orientuje sie ktos czy po wymianie rozrzadu w JTS trzeba trzeba tez olej wymienic/uzupelnic? Jest jakis ubytek oleju? Mechanik ktory wlasnie wymienia mi rozrzad twierdzi ze nie, ale cos mi tu nie pasuje...

Mój mechanik też twierdzi ze nie .Ubytek oleju to ok 150 ml .Ja sobie daruję gdyż tydzień temu zrobiłem wymianę.Jaki zestaw rozrządu zakupileś ? U mnie wymiana w czwartek zestaw TCK 120 VVT i TCK3

Mój mechanik też twierdzi ze nie .Ubytek oleju to ok 150 ml .Ja sobie daruję gdyż tydzień temu zrobiłem wymianę.Jaki zestaw rozrządu zakupileś ? U mnie wymiana w czwartek zestaw TCK 120 VVT i TCK3
Wiesz co dokladnie te same czesci mam. Dodatkowo nowy napinacz ORI, slizg gorny i uszczelka tez ORI. Jutro odbieram auto

Wiesz co dokladnie te same czesci mam. Dodatkowo nowy napinacz ORI, slizg gorny i uszczelka tez ORI. Jutro odbieram auto

napisz czy auto zrobiło sie po wymianie bardziej dynamiczne :P,u mnie w zestawie napinacz i uszczelki jak i ślizg już były

Moje auto odzyskało wigor. Stary łańcuch był wyciągnięty ok 5 mm.
Jeśli mechanik zachował czystość podczas pracy to nie ma potrzeby wymieniać oleju.

zdam relacje po wymianie,a może uda się też fotorelacje,mam nadzieję ze nie będzie problemów z ustawieniem :/ niby mechanik ogarnięty ale kto wie

zdam relacje po wymianie,a może uda się też fotorelacje,mam nadzieję ze nie będzie problemów z ustawieniem :/ niby mechanik ogarnięty ale kto wie
To dokladnie tak jak u mnie, ogarniety- zreszta jeden z nielicznych polecanych w szczecinie...chociaz psioczyl ze zamiennik, ze lipa itd...

Podobno jeden ze slizgiw z zestawu FAI nie pasuje dlatego kupilem ORI a napinacz z zestawu jest slaby dlatego tez wzialem ORI. Nie wymieniam za to kol z wariatorami, licze na to ze nie sa zjechane. Nie jezdzilem dlugo z bledem P0016..

To co prawda inny watek, ale przy okazji jak rozbieral rozrzad to okazalo sie ze kolo pasowe walu jest rozje**** i najgorsze ze do JTSow kol pasowych jak na lekarstwo... Czy ktos cos w tym temacie jest w stanie podpowiedziec, gdzie ta czesc mozna kupic(55559391) w jakiejs normalnej cenie?

W sklepach tylko kola do JTD a ORI jesli wogole w ASO sie dostanie(bo juz nie produkuja) to 800-900zl...

Podobno podchodzi z cromy(537123424) ale pewien nie jestem bo troche inaczej wyglada- poza tym wcale nie jest latwiej dostepne...

To dokladnie tak jak u mnie, ogarniety- zreszta jeden z nielicznych polecanych w szczecinie...chociaz psioczyl ze zamiennik, ze lipa itd...

Podobno jeden ze slizgiw z zestawu FAI nie pasuje dlatego kupilem ORI a napinacz z zestawu jest slaby dlatego tez wzialem ORI. Nie wymieniam za to kol z wariatorami, licze na to ze nie sa zjechane. Nie jezdzilem dlugo z bledem P0016..

nie pasuje z TCK120 ja zakupiłem TCK120 VVT z wariatorami gdzie również pasują ślizgi ,odradzali mi na forum pierwszy zestaw ,ktoś już przerabiał ten temat i po 5000 km musiał robić drugi raz

Z zestawu FAI nie pasuje tylko górny ślizg, ale zazwyczaj nie ma potrzeby go wymieniać, ponieważ jest mało zużyty ;)

- - - Updated - - -

nie pasuje z TCK120 ja zakupiłem TCK120 VVT z wariatorami
Wizualnie zestaw VVT różni się tylko wariatorami w pudełku. Pozostałe komponenty wyglądają tak samo jak w innych zestawach... Zrób zdjęcia porównawcze napinaczy i wariatorów jak będziesz mógł.

jesli koł nie wymienisz bedzie robił 2 razy. U mnie bład P0016 pojawił sie od zagestego oleju

To zależy od przebiegu. Wariatory w JTS są pancerne, chyba że ktoś zaniedbał wymiany oleju.

Amortyzatory
Powrót