• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Błękitne bliźniaki 156

MENTOS

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.6 TS
Witam Was wszystkich.

Jestem tu od niedawna zalogowany, chociaż czytam forum już od paru ładnych miesięcy. Mam "Błękitną strzałę" 156 z 1998 roku. Nie powiem, że jest to "niemiecka doskonałość" ale chyba każdy "alfoholik" o tym wie, mam z nią problemy (głównie uciążliwy wariator) ale sądzę, że z czasem uporam się z niesympatycznymi problemami alfelli :)

241.jpg

Przypadkowe spotkanie Błętkinych Strzał we Wrocławiu ul. Armii Krajowej - pozdrawiam właściciela 2 alfy :)

Ostatnio wymienione w mojej belli:

- nowe lampy przednie (stare były zadymione, posiadam je jeśli ktoś chętny to pisać śmiało)
- kpl przednie zawieszenie
- odświeżone logo alfy na masce i klapie
- opony wymienione na pirelli 205/55/16

Do zrobienia
-tempomat - o ile wogóle ma możliwość działania, ponieważ od nowości mam dźwigienkę, ale nie działał)
-cały rozrząd + wariat
-tyle zawieszenie
-dokupienie gruszki do haka (jeśli ktoś posiada ... błagam... odkupie!! - kiepska dostępność)

później zamieszczę świeższe zdjęcia, niestety trzeba zarobić na paliwo, więc uciekam do pracy.

---------------

Alfa Romeo 156 1.6 16V + LPG (który zdejmuję)
Rok produkcji: grudzień 1998
Licznik km: 159.000 (na dzień 29.11.2013r.) udokumentowany na wiele sposobów.
Kraj pochodzenia: Holandia
Kolor: azurre achille
Koła: 16" 205/55/16
Tarcze: Brembo, zaciski pomalowane na czerwono

Pozdrawiam

Damian vel Mentos

Ostatnia edycja:
Tempomat uruchomisz jak podłączysz pod komputer. Prawdopodobnie masz problem z czujnikiem sprzęgła.

Tempomat uruchomisz jak podłączysz pod komputer. Prawdopodobnie masz problem z czujnikiem sprzęgła.

być może, ale czytałem gdzieś na forum, że powinna być zielona diodka wskaźnika tempomatu, patrzyłem pod słońce i nigdzie na komputerze nie widziałem tej kontrolki... daje mi to do myślenia, ale nie poddaje się poszukam (zresztą lubie trzymać nogę na gazie ;)) )

Chyba dopiero po lifcie wnetrza byl montowany tempomat np. w 156 GTA

jak bede przy aucie to strzele foto i wrzuce jak wygląda "dziwnie" mój tempomat... przyznam, ze nie spotkałem w innych alfach takiego rozwiązania - śmiem myśleć nawet, że to atrapa albo samoróbka... a to było by... okropne :/

oto wersja mojego tempomatu - będę wdzięczny za pomoc osób które mają takie samo rozwiązanie w swojej alficy.

http://w243.wrzuta.pl/obraz/0NDeBSIZAdf/dsc_0229

Ostatnia edycja:
Na pewno ktoś wymieniał przełącznik zespolony i wrzucił z manetką tempomatu. W półliftach można zamontować tempomat (niekiedy podłączając się pod wyprowadzoną kostkę pod obudową kolumny kierowniczej - w niektórych nie jest wyprowadzona).

Tutaj masz temat odnośnie montażu tempomatu http://www.forum.alfaholicy.org/156/21559-zamontowanie_tempomatu.html

Ale u Ciebie chyba nic z tego nie wyjdzie :)

Ostatnia edycja:
Na pewno ktoś wymieniał przełącznik zespolony i wrzucił z manetką tempomatu. W półliftach można zamontować tempomat (niekiedy podłączając się pod wyprowadzoną kostkę pod obudową kolumny kierowniczej - w niektórych nie jest wyprowadzona).

Tutaj masz temat odnośnie montażu tempomatu http://www.forum.alfaholicy.org/156/21559-zamontowanie_tempomatu.html

Ale u Ciebie chyba nic z tego nie wyjdzie :)

dzięki - tak też myślałem..w prawdzie nie jest mi on do niczego potrzebny bo autostrad w polsce mamy jak na lekarstwo, ale zawsze w "CV Auta" było by więcej ;) pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót