BŁĘDY Error Glow Plugs i Motor Control System Failure

Auto
Alfa Romeo 147 1,9 JTD 16V
Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy, konto założyłem dzisiaj, ponieważ potrzebuje pomocy...
Pacjent: Alfa Romeo 147 1,9JTD 16V 2003r.
miasto: Poznań

Wracając z uczelni, parkując pod domem, wrzuciłem wsteczny i... no właśnie: i zapala mi sie kontrolka silnika. Cofam, gaszę. Odpalam, pali się kontrolka silnika + mrugają świece żarowe, wyświetla błędy, gaśnie po sekundzie. Odpalam drugi raz, mrugają świece żarowe i świeci się kontrolka silnika. Chodzi głośno, nierównomiernie przez 3 sekundy, później wraca wszystko do porządku. Wkręca się na obroty tak jak powinien. Gaszę. Po 15 minutach wracam, odpalam i znowu gaśnie po sekundzie. Grzeje świece dwa razy i odpala bez problemu, ale znowu 3 sekundy nierównej pracy. Odłączyłem klemę od akumulatora, zobaczę za 2h czy coś pomoże. Czy ewentualnie jest na forum ktoś z Poznania i za przysłowiową flaszkę podjechałby do mnie i zczytał błędy? :confused:

Dla chętnych prześlę link do filmu na PW, bo blokuje mi go w treści posta, zwyczajnie za mało postów jeszcze napisałem...

Czytałem na forum inne posty o tych błędach, jednak nie znalazłem nic o połączeniu tych dwóch błędów + takich objawach. Czy ktoś kiedykolwiek miał do czynienia z takim połączeniem? Boje się gdziekolwiek jechać, bo nie wiem czy nagle nie zgaśnie i już jej nie odpalę.

Podłącz kompa i od czytaj dokładne kody błędów bo można wróżyć z fusów równie dobrze.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Podłącz kompa i od czytaj dokładne kody błędów bo można wróżyć z fusów równie dobrze.

Kolega chyba nie doczytał, że nie posiadasz kabla. Ale bez kodów błędów rzeczywiście nie wiele tu można pomóc.

Doczytałem ale równie dobrze można napisać na forum regionalnym i poprosić o pomoc. Opis błędów z wyświetlacza to jedynie przecież informacja o wystąpieniu błędu a przy ich ilości dla nas pozostaje gdybanie.

Jutro najprawdopodobniej uda mi się zczytać błędy. Jak coś będę wiedział od razu dam znać! Dzięki za zainteresowanie :)

Dobra to tak:
P0489 - Sterowanie zaworu EGR
P0047 - Sygnał sterownika turbo
P1639 - Sterowanie zaworu przepustnicy
P0101 - przepływka
P1612 - Sterowanie przekaźnika podgrzewacza filtra paliwa
P0683 - Moduł podgrzewania świec żarowych

Wszystkie krytyczne + niski sygnał tylko ostatni ma sygnał wysoki. Dodatkowo coś mi pożera błąd, akumulator jest dobry, a po jednej nocy wydojony do cna.
Auto odpala, jeździ, nie dymi, ale... nie załącza się turbo, albo egr blokuje, bo ja mu w gaz a on jedzie jak jechał. Przyspieszenie jakby tam było z 60KM zamiast 140.

Moje pomysły:
- Czyszczenie EGR
- Podciśnienia turbo
- Wymiana świec
- Przeczyszczenie styków przy module świec żarowych
- Zobacze jak tam węże od turbo wyglądają

Nie mam pomysłu tylko co z tym prądem. Tak podejrzewam, że może sterownik świec ich nie rozłącza i jakby cały czas grzały? Żeby zacząć cokolwiek robić muszę dojechać z Poznania do Wałbrzycha także trzymajcie kciuki ;)

Pomysły dobre wykonać i się przekonasz. A jeśli błąd z przepływką się powtórzy to raczej wymiana.

Wysoki sygnał na świecach, czyli zwarcie, stąd brak prądu. Od tego bym zaczął, reszta błędów może być spowodowana przez świece, czego Ci życzę. ;)

Wg mnie zwarcie mogło spowodować, że wyskoczyły, ale nie jest to pewnik. Ogólnie to dziwne, że tyle błędów wyskoczyło, w dodatku same sterowniki. ;)

Mi
Dzięki :D Ale aż tak, żeby mi turbo odcięło?
Jak kolega wyżej pisze masz zwarcie, pada aku, i generuje błędy załacza ci się mcsf i jeździsz w trybie awaryjnym dlatego Turbo nie wstaje. Wyeliminuj w pierwszej kolejności usterkę pożerającą prąd jeśli nie pomoże wtedy można szukać dalej.

Siema!

Problem ogarnięty. Po wyczyszczeniu egr'a, sprawdzeniu podciśnień turbiny, przeczyszczeniu odmy i w ogóle wszystkiego co dało się wyczyścić, problem NIE USTĄPIŁ.
Okazało się, że jakieś dwa przewody, na wiązce idącej od komputera do silnika miały trochę zdartą izolację, co skutkowało zwarciem. Przewody naprawione, błędy skasowane, jeździ jak powinna.

Dzięki za zainteresowanie :)

Siema!

Problem ogarnięty. Po wyczyszczeniu egr'a, sprawdzeniu podciśnień turbiny, przeczyszczeniu odmy i w ogóle wszystkiego co dało się wyczyścić, problem NIE USTĄPIŁ.
Okazało się, że jakieś dwa przewody, na wiązce idącej od komputera do silnika miały trochę zdartą izolację, co skutkowało zwarciem. Przewody naprawione, błędy skasowane, jeździ jak powinna.

Chyba zostanę mechanikiem :D Dobrze że to tylko to. ;)

Siema!

Mam ten sam zestaw błędów plus P0340 i zbliżone problemy. Pamiętasz może która to dokładnie była wiązka i w którym miejscu była uszkodzona?

Mam za mało postów żeby wysłać PW do danielw2499, ktoś by był uprzejmy wysłać pw żeby tu zajrzał?
Tylko napisz tu że wysyłasz, co by następni już nie spamowali skrzynki :-)

Witam, u mnie w listopadzie padł sterownik świec żarowych ten zamontowany na ścianie grodziowej silnika .Wyświetlane BŁĘDY Error Glow Plugs i Motor Control System Faille. Po wymianie wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam

Dzięki za podpowiedź, na razie wołałbym jednak przejrzeć te wiązki zanim kasę wydam na sterownik. Tylko że tego jest tyle i tak poupychane, że chciałbym wiedzieć przynajmniej którą mam wyszarpywać spod tego gąszczu innych przewodów :-/
(te same błędy, sygnały, problemy z odpaleniem, gaśnięcie zaraz po odpaleniu... wybitnie podobny problem)

Alfa Romeo 147 jtd 1.9

MCSF i error glow plug (oraz bywały/bywają już wcześniej vdc, abs, immobilizer - to słaby akumulator, może poza vdc)

Błędy które się nie kasują na pracującym silniku (alternator daje 14,1V na akumulator)

P0489 - EGR valve control - very low signal from the sensor.
P0047 - Turbo actuator signal - very low signal from the sensor.
P1639 - Throttle valve control - very low signal from the sensor.
P1612 - Fuel filter heater relay - very low signal from the sensor.
P0101 - Air flow meter - very low signal from the sensor. The fault is intermittent.

Odłączyłem wtyczkę od przepływomierza (doszedł błąd czujnika temperatury powietrza - prawidłowo) i zmierzyłem na niej napięcia, na przekręconym kluczyku, silnik nie pracował:
w kolejności:

4,95v
1,12v (nie dwanaście)
0v
4,95v
0v

Tam powinno być CHYBA 12V... jak tak to gdzie dalej tego szukać?

Podłączyłem ją z powrotem. Dzisiaj dla odmiany odłączałem zupełnie przekaźnik do świec, 2 wiązki od filtra paliwa, wtyczkę z zaworu EGR ale to tylko dodawało kolejne błędy. Na odłączonej wtyczce sterującej od przekaźnika świec najwyższe napięcie jakie znalazłem to 10,6V przy jakimś 12,2V na akumulatorze, silnik wyłączony.

Jest tu jakiś biegły elektryk co by podpowiedział gdzie dalej szukać?

Ostatnia edycja:
W elernie na schematach elektrycznych są narysowane czasem takie pochylone kwadraciki, są one w miejscach gdzie na schemacie przewód rozdziela się na kilka lub kilka łączy się w jeden. Jak to wygląda fizycznie? Te łączenia/rozgałęzienia są w jakichś określonych miejscach czy jest to tylko schemat i trzeba ściągać okładzinę wiązki żeby je zlokalizować? To są jakieś luty? Kostki? Może coś pomyliłem?

Amortyzatory
Powrót