• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Blaupunkt 939

Najpierw zobaczcie chłopaki czy macie wyjście audio w waszych radiach. Tam gdzie jest wpinana żółta kostka najczęściej w oryginalnych radiach jest tylko jeden pin - do załączenia suba. Jak macie wszystkie to jest wyjście audio i tam suba można podłączyć.

Ja dziś wyciągnę radio i zrobię foty jak u mnie jest. W ostateczności wlutuje się przed końcówkę i tyle.

Ja w najtańszej wersji bez MP3 mam dwa kanały głośnikowe ( w niektórych są 4 ) . Ten jeden pin jest prąd po zapłonie bo mam tam też podpięty zestaw parota żeby się załączał po wsadzeniu kluczyka do slotu . Dziś mi przyszła ta miniiso z allegro z czinczami i sygnałowym . Do końca tygodnia jak znajde chwile to podepne i sprawdze na "krótko" . Jak zadziała to lece po pożądne kable i jedziemy z koksem :D

Ja w najtańszej wersji bez MP3 mam dwa kanały głośnikowe ( w niektórych są 4 ) . Ten jeden pin jest prąd po zapłonie bo mam tam też podpięty zestaw parota żeby się załączał po wsadzeniu kluczyka do slotu . Dziś mi przyszła ta miniiso z allegro z czinczami i sygnałowym . Do końca tygodnia jak znajde chwile to podepne i sprawdze na "krótko" . Jak zadziała to lece po pożądne kable i jedziemy z koksem :D

Leć sprawdzać, bo mnie już wk.... ta muzyka bez skrzyni! :D

No i ch..j wielki i trzy bąbelki . Sprawdziłem dziś i nie działa . Ja nie wiem po co Blaupunkt daje te lipne schematy . Ale się wkur..łem . Z całej kostki tylko działa wzbudzenie wzmacniacza/ + po zapłonie . Na tych niby kanałach nie ma wogóle napięcia .I tak ten schemat można w bajki włożyć . Jedyne wyjscie - albo to : http://allegro.pl/sinuslive-hl406-adapter-wyjscie-na-wzmacniacz-i4649359364.html
albo zmiana radia na coś co ma wyjscie na wzmacniacz:)

Ale znowu nie będzie działać sterowanie z kiery. Słuchaj Panie, ja postaram się z przyszłym szwagrem coś wykombinować i najwyżej będziemy lutować przed końcówkę mocy ;)

Himek nie ma co się marasić .Na allegro jest adapter który się wpina na wyjscie głośnikowe i wychodzą z tego chinche na wzmacniacz ( zamienia HI-input na low-output ) . Koszta noname 20pln a z siniuslive kosztuje 39pln . Więc nie są to jakieś mega koszta żeby ryzykować spalenie radia.

Himek nie ma co się marasić .Na allegro jest adapter który się wpina na wyjscie głośnikowe i wychodzą z tego chinche na wzmacniacz ( zamienia HI-input na low-output ) . Koszta noname 20pln a z siniuslive kosztuje 39pln . Więc nie są to jakieś mega koszta żeby ryzykować spalenie radia.
Odgrzewam temat :)
Zakupiłem http://www.caraudiosklepy.pl/hollywood-hlc-3-konwerter-sygnalu-p642.html w wolnej chwili zacznę przygotowywać instalację bo kable też już zakupione i zobaczymy co się będzie działo.

Pytanie drugie:
Czy ma ktoś instrukcję do tego radia? Ewentualnie jak rozwiązać problem pod tytułem:

Stało się coś takiego: Coś się radiowi stało bo przyszedłem pewnego dnia, chciałem włączyć zapamiętaną stację na "1" czyli Radio Express 92,3 FM - co się okazuje wszystkie się skasowały, jak i ustawienia. Ustawiłem sobie kilka stacji automatycznym wyszukiwaniem, chcąc ustawić m.in. 93,0 czyli RMF nie znalazło go, tylko przeleciało dalej, jak ręcznie ustawiłem 93,0 to radio normalnie grało (regional mode miałem i ON i OFF). Chciałem też ustawić automatyczne wyłączanie radia, i co dziwne mam do wyboru tylko 00min. albo 60min. (wcześniej miałem możliwość 00, 20, 40, 60).
Dla próby zrobiłem jeszcze raz restore default i sytuacja się nie zmieniła. Pomoże ktoś?

Himek idzie wiosna, działasz coś? Ja na czasie się będę zabierał za te nieszczęsne audio.

Póki co zaczynam rozbieranie auta i bede kładł instalacje do wzmacniacza.
Jak na razie jestem na weekendzie w Zakopanem więc chwilowa przerwa w demontażu.
Przeszukuje książki jak sciągnąć tylną kanapę.

Wysłane dzięki uprzejmości mojego iPhone'a :-)

A po co kanapę sciągać? Ja zasilanie i sygnałowy ciągnąłem przez progi pod plastikami i potem już do kufra. Ty masz Sw czy Sedana?

Ja mam SW tylko przez te platiki to męka będzie :D

Wysłane dzięki uprzejmości mojego iPhone'a :-)

Sory za odkop ale mam pytanie na temat radia ori:
chodzi mi o AUX i odtwarzanie FLAC z innego źródła sygnału; mam B&M i żółta kostka jest zajęta (z tego co czytam wcześniej to B&M, port USB i sterowanie z kierownicy) w związku z tym nie mam AUX (po wciśnięciu 2xCD nic się nie dzieje) - czy po odpięciu portu USB z żółtej kostki (- które to piny?) i podpięciu pinów z kabelkiem jack 3,5mm na końcu, pojawi się opcja AUX w radio?

Czy po prostu brak aux narzucone jest systemowo w moim radio, a nie sprzętowo (czyli brakiem możliwości wyboru pomiędzy źródłem sygnału aux a usb) i zastąpienie usb jackiem 3,5mm nie spowoduje możliwości korzystania z aux - czy ktoś to próbował?

Próbowałem podpiąć się pod niebieską kostkę z przejściówką jack ale nic to nie daje, kabel jest nie aktywny, po wciśnięciu 2x CD "no source"..

Interesuje mnie też czy udało się finalnie zamontować wzmacniacz do ori radia i jak to zostało zrobione bo temat skończył się niespodziewanie?

u mnie opcja AUX pojawiała się gdy bodajże odpiąłem moduł B&M i zrobiłem osiowanie proxi (nie pamiętam czy zmieniałem jeszcze inne ustawienia w Proxi)
na niebieską wtyczkę musi być podpięte coś co jest lub udaje zmieniarkę CD - tam jest interfejs komunikacyjny i jak radio nie zgada się przez niego z drugą stroną to nie daje możliwości uruchomienia tego wejścia.

masz parę wyjść:
1.jeśli nie używaż B&M w ogóle to odpiąć, zrobić osiowanie i podpiąć się tam ze swoim źródłem sygnału audio i korzystać z AUX
2.nie rezygnować z B&M, zrobić przełącznik pod żółtą kostkę i jak uruchomisz Media to sobie możesz przełączać nowym przełącznikiem na swoje źródło sygnału
3.Kupić symulator zmieniarki - są różne do wyboru wejście jack, USB, SD, niektóre oferują nawet bluetooth (np Dension Lite BT, ten niestety tylko słabą jakość po BT któryś starszy standard transmisji, do tego sam jest trochę problematyczny, choćby cichy (mam w Giulietcie)). wielu ładuje Yatour.

Dzięki za info [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], wychodzi na to że najlepszym rozwiązaniem była by 2. Czyli montaż jakiegoś przełącznika między b&m a interfejsem dla innego zrodla.
Jeśli miałbym rezygnować z b&m to zamiast 1i 3 wolałbym wstawić alpine ute92bt lub Pioneer 80prs, no właśnie ale belka przestanie do mnie mówić..
Blaupunkt za to radio powinien karnego ku#÷sa dostać! Żeby przez USB mp3 192 kbps największe odtwarzal...

co do bitrate z usb to akurat wina centralki bm a to produkt magneti marelli a nie blaupunkta. u mnie czesc mp3 odtwarzalo w wyzszym bitrate albo w vbr ale czesc potrafila zawiesic centralke (przelaczalo na radio na jakas minute) albo przeskakiwalo na nastepna mp3 po paru sekundach.

centralki bm maja swoje wady( windows, czyli raz na pare miesięcy wyjac odpowiedni bezpiecznik zeby sie uruchomila na nowo bo laguje) ale idzie przywyknac do tego i innych ograniczen. trzeba tez ulepszyc samemu mikrofon zeby rozmówcy nie narzekali na jakosc rozmowy (ja przelutowalem inne i metoda prob i bledow znalazlem odpowiedni)

Już sam nie wiem co mam zrobić z tym audio, najpierw myślałem o wymianie samych głośników. Potem zacząłem kopać temat i postanowiłem jednak wymienić wszystko: jednostki, głośników, wzmaka itp.. ale stracę b&m i równowagę estetyczna konsolety.
Teraz znajomy podsunął mi pomysł z montażem zestawu bose ale jedni chwalą inni nie?
Nie mam za bardzo w Oławie gdzie przesłuchać bose lub inne rozwiązania, a ciężko wirtualnie podjąć decyzje na co wydać od 1(bose) do kilku tyś(całość).

Ciężko na tym forum znaleźć odpowiedzi na standardowe pytania, a przecież każdy forumowicz po zakupie Belli najpierw przywraca stan techniczny, potem estetyka (alusy, blachy, lakiery, konserwacja) a na końcu zostaje audio, lampki żarówki, może jakaś blokada antykradzieżowa itp.. mimo to wpisując na forum jakieś zagadnienie techniczne znajduję 2-3 tematy które umarły 3lata temu i nikt nie wyczerpał zagadnienia lub padły linki do produktów albo strony na których były :/

Szkoda że b&m nie można podpiąć do każdego innego radia, a może można?

ja u siebei dołożyłem B&M i wygłuszyłem drzwi przednie, wymieniłem głośniki basowe na lepsze (Audison AP6.5) - zamocowane na dystansie MDF 30mm i jestem bardzo zadowolony (tzn nie jest to jakaś mega jakość, ale o parę klas lepszy dźwięk niż to co było oryginalnie). Mam tez głośniki, dystanse i wytłumienie na tylne drzwi, ale w sumie wystarcza mi to co mam obecnie, więc pójdzie chyba do żony Giulietty na przód.

Co do głośników to muszą być płytkie, a z tym jest problem przy lepszych głośnikach. audisony mają bodajże 56mm i na dystansach 30mm ledwo się mieszczą. Miałem z głośnikami dystanse 35mm najpierw niby dedykowane do 159 ale boczki nie chciały dojąć do drzwi - były szpary ok 3mm w rogu przy głośniku i dlatego kupiłem dystanse 30mm.

Zrobiłeś to co sam planowałem zrobić na początku i siebie, a robiłeś coś z radiem - jakie formaty odtwarza przez aux czy jak?

Ostatnia edycja:
Posiada ktoś instrukcje do tego radia albo wie gdzie można ją znaleźć? Radio wyszukuje mi tylko stacje z największym sygnałem (te najpopularniejsze) a np:złote przeboje nie mogę znaleźć. Chcę ustawić aby znajdowało wszystkie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót