• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Blaupunkt 939

ryki67

Nowy
Auto
159 2.4 JTDM 210KM
Witam
Panowie radio jak w temacie (typowe w Alfa 159) , czy jest mozliwość wyciągnięcia na zewnątrz i podłączenia do tego radia gniazda typu jack zeby np. podłączyć zewnętrzny Discman, Iphone, Ipad etc. ???
wiem że mozna bez problemu zmieniarkę cyfrową która ma wyjście typu jack, ale ja bym chciał samego jack-a mieć możliwość podłączenia, tylko tyle że chyba nie ma na panelu zewnętrznym przycisku AUX chyba ze jakiś inny spełnia taką funkcję to znaczy aby przełączyć na zewnętrzne źródło muzyki

proszę o uwagi, wskazówki

Witam
kostka pasuje i z tylu jest ok, ale jak mam przelaczyc po podłączeniu iPod żeby z niego odtwarzać ponieważ w radiu nie widzę przycisku AUX, jedynie CD i FM/AM,

Ktos coś poradzi?

Witam
Panowie radio z tyłu wygląda tak
0156.jpg0153.jpg

jak widać kostka żółta już jest zajęta, być może podłączona jest do Blue & Me, ale nie wiem

schemat wyprowadzeń na naklejce radia wygląda tak:
0155.jpg

natomiast kostki tak:
0157.jpg

gdzie w takim razie sugerujecie podłączyć wejście AUX bo ja już nie wiem, myślałem że pod kostkę żółtą np kupić coś takiego:
http://allegro.pl/wejscie-gniazdo-kabel-aux-line-in-fiat-alfa-romeo-i2290847401.html ale jak widzicie żółtą mam już podłączoną,

a moze niebieską: http://allegro.pl/show_item.php?ite...e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

proszę o sugestie i porady.

Ja zrobiłem tak: z kabelka kupionego na allegro rozwaliłem tą żółtą kostkę i się podłączyłem to do żółtej w której też miałem zajęte (chyba 3) wejścia.
Nie mam Blue&Me ani sterowania z kierownicy ale czy ty masz jeszcze jakieś miejsce w tej żółtej kostce? W sobotę będę miał chwilę to zrobię Ci parę zdjęć i wyciągnę radio bo już dokładnie nie pamiętam

Ja zrobiłem tak: z kabelka kupionego na allegro rozwaliłem tą żółtą kostkę i się podłączyłem to do żółtej w której też miałem zajęte (chyba 3) wejścia.
Nie mam Blue&Me ani sterowania z kierownicy ale czy ty masz jeszcze jakieś miejsce w tej żółtej kostce? W sobotę będę miał chwilę to zrobię Ci parę zdjęć i wyciągnę radio bo już dokładnie nie pamiętam

Witam
tak jak widzisz na zdjęciu do mojej żółtej kostki dochodzą 4 kable, czyli co mam sie wlutować równolegle do tych kabli???
tylko do których? wiadomo jeden to masa ale prawy i lewy kanał to są te: A.AF-L ; A.AF-R ???

a jak jest u WAS w waszych radiach? czy ta kostka jest wykorzystana??? i czy na radiu jest jakiś schemat tak jak u mnie???

aha i jeszcze jest chyba mozliwość podłączenia aux do tej niebieskiej kostki
skoro sprzedają coś takiego: http://www.bluespot.co.uk/car-audio.aspx/7607897093-adaptor

Ostatnia edycja:
aha i jeszcze jest chyba mozliwość podłączenia aux do tej niebieskiej kostki
skoro sprzedają coś takiego: http://www.bluespot.co.uk/car-audio....897093-adaptor
Na pewno jest tak możliwość, bo przecież w ten sposób podłącza się cyfrową zmieniarkę, do której z kolej można podłączyć inne urządzenia poprzez aux.

a jak jest u WAS w waszych radiach? czy ta kostka jest wykorzystana???
Ja mam zwykłe radio, bez blue&me, i do żółtej kostki idzie aż jeden kabelek - brązowy. Może on jest do sterowania w kierownicy?

radio2.jpg
Mam to podłączone pod żółtą kostkę. Schemat na radiu mam taki sam. No i ze schematu wynika ze A.AF-L ; A.AF-R to kanały lewy i prawy, powinno to działać tak samo pod niebieską kostką

Wybaczcie ale muszę odkopać ten temat :)

mi tam nie chodzi o żadne podłączanie bo mam interfejs blaupunkta ale nie chodzi mi sterowaniew kier. w związku z tym czy ktoś mi może powiedzieć która kostka jest od sterowania w kierownicy ?? przekopałem pół forum i wszedzie jest to tak pomotane że już nic z tego nie wiem :) wyciągałem dzisiaj radio i mam te 3 kostki do tej niebieskiej i zielonej ida kable ale do zółtej idzie 1 :D na radiu mam taki sam schemat jak tu kolega przytacza w poście ale kurde gdzie to sterowanie i co może być przyczyną że to nie działa ??:) może uszkodzony kabel w kierownicy ??? albo coś tam no nie wiem :) pomóżcie bo już nie wiem co z tym zrobić :D

Kolego moze zdejmij panel z kierownicy (ten z przyciskam)i i zobacz czy kostka tam sie czasem nie wypiela, a przy okazji zobaczysz jakie kolory kabli ida do sterowania. Zeby zdjac ten element trzeba wyjac poduche (ale to nie problem) i odkrecic trzy srubki z tylu kierownicy. Wiecej info i fotki z tej operacji znajdziesz w temacie o wymianie kierownicy.
Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Krzysiek

kurcze myślałem że się obejdzie bez tego ale no nic :) trza wyciągnąć tą poduszkę i zobaczyć co tam siedzi:)

Wiem ,że temat już ostygł ale nigdzie nie widze wyjaśnienia sytuacji kostek mini iso a sam będę podłączął wzmacniacz i suba pod ori radio więc rozkminiam schemat. Według wszystkich gwiazd na niebie i schematu z radia wychodzi na to ,że żółta kostka jest właśnie na wyjscie audio : A.AF-R - prawy kanał , A.AF-L lew kanał ,A-A2 masa obu kanałów , no i jeden pin sterowania wcmacniacza . Zresztą nawet na schemacie kostki jest napis -BOOSTER ( dopalacz:) ) . Na zagranicznych forach też opisują ,ze do AUX IN jest niebieska wtyczka . A na Allegro sprzedawcy sprzedają chinche z żółtą kostką - sami nie wiedzą co sprzedają . Na dniach będę wyciągał radio i sprawdzał . Nie mam Bose i choć ori głośniki grają przyzwoicie to jednak lubie jak mi bas masuje plecy .

To i ja się podłączę. Całkiem przypadkowo chyba odkryłem, że żółta podłączona kostka to jest wtyczka od Blue&Me, bo jak odpinam żółtą to przestaje lecieć muzyka z pendrive.
Chcę też sprobować podłączyć telefon i chyba ta niebieska przejściówka będzie najlepsza.

I teraz pytanie za 100 pkt Nazar, rozkminiłeś jak podłączyć sub do ori radia? Czeka mnie też ta operacja i nie wiem jak to ugryźć :(

No właśnie jeszcze nie . W ten weekend wyciągne radio i się zobaczy . Ja nie smiem się z nikim kłóćic co i jak ma podłączone tylko dziwi mnie fakt ,że macie czy to Blue&Me czy inne AUX'y podpięte pod żółtą kostkę jak ewidentnie na radiu jest opisane że są dwa kanały wyjscie , sygnałówka wzmacniacza i jeden wspólny minus na oba kanały . Nawet oglądałem opisy z innych Blaupunktów z mini iso i gdzie na kostce żółtej są dodatkowe dwa piny ( które u nas są poprostu "nieobecne" ) i są to kolejne 2 kanały wyjscia . No i link ,który podałem wcześniej jest właśnie na 4 kanały i jeden kabelek do załączania wzmaka . Dziwny jest ten Blaupunkt- co gdzie się nie podepnie to będzie działało . Ale jak nawet zadziała wzmacniacz na tej żołtej kostce to musimy dodatkowo założyć sobie ( dla wygody ) potencjometr ( na allegro można dostać ) do sterowania głośnością suba bo nasze radyjka takowego sterowania nie mają . Szkoda się pozbywać radyjka bo fajnie z zgrywa z panelem klimy . Mam Alpine'a z wyższej półki który robił mi rzeznie w poprzednich autach ale nie zeszpece deski z Alfy dlatego wozi się w Bravusiu . Nic -zostaje tylko spróbować . Zamówie tą przejściówke z allegro ale na weekend mi raczej nie przydzie więc pobawie się kabelkami:D

Ostatnio wyciagnelismy radio ale po podłączeniu do zasilacza domowego było Cancheck :(
Moj przyszły szwagier nawet sie za głowę chwycił jak zobaczył schemat i ze nic sie nie zgadza :D

Wysłane dzięki uprzejmości mojego iPhone'a :-)

NO dobra . Czasu nie miałem ale w końcu zamówiłem mini iso żółte z wyjsciem na wzmacniacz więc na dniach opisze jak to i czy to działa .

Amortyzatory
Powrót