[159] Błąd U1602. Spotkał się może ktoś?

artur_g

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V
Witam.
Jak w tytule. Wyskakuje mi błąd U1602. Ale wyskakuje tylko w po zapaleniu samochodu przy jednokrotnym włożeniu kluczyka. Jeśli włożę kluczyk, wyciągnę i włożę jeszcze raz i zapale to błąd już nie wyskakuje. Jest to denerwującą, bo jeśli włożę raz, to cały czas wyświetla mi się błąd na panelu w postaci świecącego akumulatora. Czy ktoś wie może jak się pozbyć tego problemu?

Coś tam wyczytałem, ale nie ma tam mojego problemu, ponieważ po dwukrotnym włożeniu kluczyka błędu nie ma i już sie nie pokazuje do następnego odpalenia samochodu z przerwą kilku minutową. Używam ELM327 ale on tego błędu nie widzi, bo łączy się tylko z ECU. Błąd sprawdzałem u znajomego i w opisie błędu byłą tylko informacja, że jest to brak komunikacji z szyną CAN.

Dzisiaj odblokowałem sobie swojego elm'a i zastanawia mnie jedna rzecz. Gdy na komputerze vdo widnieje błąd u1602 objawiają się zapaleniem kontrolki ze znaczkiem akumulatora to po podłączenie komputera tego alarmu nigdzie nie ma. Ani w body ani ECU, nigdzie. Czy fes ma ograniczone możliwości odczytu błędów? Mam wersję 2.6 full. Może tutaj jest problem?

Wysłane z mojego Lenovo S650 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót