• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Bład przeładowanie po chipie

matisssek

Nowy
Auto
alfa romeo gt 1.9 jtd 2004r
witam poprzedni wlasciciel gt zrobil program na org ic i wydechu niby jeat 192km ale jak sie ja przydusi troszke wyzej to zapala sie błąd silnika i gasnie auto.
gdy sie je wyłaczy i włączy od nowa to normalnie jedzie tylko swieci sie błąd silnik.a pytalem sie poprzedniego wlasciciela czy mowil mu cos pan ktory robil program i powiedzial ze to przeladowanoe turbiny to teraz moje pytanie czy moze to byc wina za malego wydechu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam poprzedni wlasciciel gt zrobil program na org ic i wydechu niby jeat 192km ale jak sie ja przydusi troszke wyzej to zapala sie błąd silnika i gasnie auto ale gdy sie je wyłaczy i włączy od nowa to normalnie jedzie tylko swieci sie błąd silnika pytalem sie poprzedniego wlasciciela czy mowil mu cos pan ktory robil program i powiedzial ze to przeladowanoe turbiny to teraz moje pytanie czy moze to byc wina za malego wydechu

raczej za przeproszeniem ciulowy tuner i pewnie mapa jest skopana ....

Ciężko wróżyć z fusów. Najpierw wypadało by zrobić porządne logi dynamiczne i na tej podstawie dalej postępować. Można jednak sprawdzić/przeczyścić zawór overboost, szczelność i drożność przewodów podciśnieniowych i samo sterowanie zmienną geometrią turbiny. Napisz skąd jesteś bo może masz w okolicy jakiś polecany warsztat, który pomoże zdiagnozować i usunąć problem.

ogolnie to z okolic pily ale tez czesto bywam na dlugi czas w okolicach bielsko bialej a aktualnie gt znajduje sie za granica ale chetnie dowiem sie o jakims dobrym warsztacie co tez poprawia mi program bo planuje troche pogrzebac przy gt :) ale chetnie tez dowiem sie czy gdziea w okolicach wadowic, bielska bialej znajde jakiegos dobrego lakiernika a nawet dojade do jakiegos dobrego specjalisty nawet z 200km

ogolnie to z okolic pily ale tez czesto bywam na dlugi czas w okolicach bielsko bialej a aktualnie gt znajduje sie za granica ale chetnie dowiem sie o jakims dobrym warsztacie co tez poprawia mi program bo planuje troche pogrzebac przy gt :) ale chetnie tez dowiem sie czy gdziea w okolicach wadowic, bielska bialej znajde jakiegos dobrego lakiernika a nawet dojade do jakiegos dobrego specjalisty nawet z 200km

Ja jestem z okolic BB i wadowic a konkretnie z Kęt :) napisz do mnie na priv , mozesz podskoczyc , zrobimy logi i popatrzymy co jest , lakiernika tez mam dobrego :D

podczas robienia programu było ok bo wydech zawalony.
teraz wyższe doładowanie i pewnie wywaliło Ci cały syf z wydechu więc jest nieco luźniej przez co teraz turbo może szybciej się rozkręcić.
program do poprawki albo do zrobienia na nowo.

Omen szczególnie po tym zdaniu: program na org ic i wydechu niby jeat 192km, Najpierw nigdy, a potem wcale :)

Z chłodzeniem coolera ciekłym azotem, albo ktoś sika na cooler ;)

dziekuje za odp ale i tak zmieniam ic i wydech na wiekszy a to poczatek :) alfe mam miesiac i narazie doprowadzam ja do stanu uzytkowania bo poprzedni wlasciciel za bardzo nie dbal wiekszosc rzeczy zrobionych na opasku zaciskowe i wkrety

Tylko że przeładowanie nie gasi auta.
Masz problem najprawdopodobniej z paliwem.

Wczoraj alfa zostala podlaczona pod kompa i wszystko dobrze a moze racja ze zle zrobiony program wiec bedzie to nastepne sprawdzane :)

A jaki masz błąd jak przeładuje? Ja miałem P0238 i winne okazały się źle zrobione mapy. Wrzuć oryginalną mapę, a będziesz wiedzieć czy to jest to, czy szukać dalej w mechanice.

to akurat błąd od sterownika grzania świec żarowych. Nie sądzę żeby powodował przeładowanie :P

Proponuję Ci jednak poszukanie ogarniętego człowieka ze sprzętem do AR (MES , FES...)
Trzeba by się podpiąć, zrobić logi co się dzieje z ciśnieniem, masą powietrza, paliwem w momencie
kiedy Ci go odcina. wtedy można coś dalej myśleć. Tak to trochę jak ze szklanej kuli wróżenie.
Może mapa spartolona , może elektrozawór się przycina, może (tu wstaw jedną z wielu innych rzeczy jaka może być zepsuta)...

Ostatnia edycja:
no w czerwcu bede dzialal bo auto bedzie w pl:) a narazie robie takie rzeczy jak zawiecha itp :)

no w czerwcu bede dzialal bo auto bedzie w pl:) a narazie robie takie rzeczy jak zawiecha itp :)

Z takim podejściem do tematu to Ty w czerwcu będziesz szukał innej turbiny, silnika albo obu tych rzeczy...
Skoro po "chipie" masz takie objawy to dlaczego nie wrócisz do serii albo do "tjunera" na poprawki?

Skoro jesteś z Bielska Białej jedź do Rudna pod Gliwice do mr Cinka robiłem u niego moja gt jak i wcześniej stilo polecam to dobry fschowiec z dużym dosiadczeniem i chyba jeszcze większa wiedzą. Z tego co wiem na orginalnych gratach nic powinna być 180 moment 380 i wtedy jest w porzadku

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

nie wroce z powodu ze auto tak kupilem i mapy seryjnej nie posiadam a do polski zeby mi ktos poprawil mape mam okolo 1200km i codziennie pracuje bo tak to bym na weekend pojechal i zrobil :)

Gdzie byl robiony program?
Jesli to jaiis porzadny tuner to z odzyskaniem serii nie bedzie problemu a dasz rade sam to wgrac spowrotem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót