Blad poduszek - Zwarcie do masy.

Auto
Alfa romeo 166 2.0 TS
witam mam taki problem ze swieci mi sie czerwona kontrolka poduszki. podlaczylem pod kompa wywalilo 2 bledy poduszki pasazera i kierowcy o nr 67 i 65. jakos blad masy ciagly/przerywany. zrobilem "skasuj blad" to skasowalo tylko blad pasazera, a poduchy kierowcy nie moge.udaje mi sie go skasowac po okolo 20 razy jak nadusze skasuj blad chwila nie mam bledow, a za 2 minuty znowu sie zapala kontrolka poduchy. wchodze w kompa, a tam blad kierowcy poduchy 67 zwarcie masy, pod fotelami sprawdzalem kable mam 2 kostki czarne i biale. obydwa odlaczylem, psiklem i podlaczylem i nic ciagle to samo....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A możesz powiedzieć co mają kostki pod fotelem do poduchy kierowcy, która jest w kierownicy...?
Prawdopodobnie masz uszkodzoną taśmę w kierownicy. Trzeba wyjąc poduchę i dla pewności ją miernikiem przemierzyć.
Co do poduchy pasażera to popraw kostkę na poduszce bo lubi się poluzować.
A już w ogóle najlepiej to wstaw dokładne błędy, które wyrzuca Ci FES.

blad 67 ladunek wybuch.poduszki kieropwcy zwarcie masy obwod ciagly.... a tak nagle ta tasma sie zepsula? wiem ze zdejmowalem boczek drzwi od pasazera potem zamontowalem i zapalila mi sie poducha pasazera skasowalem blad bylo ok przejechalem sie potem znowu blad pasazera zwarcie masy, potem 2 bledy pasazera i kierowcy pasazera da sie zmazac natomiast kierowcy za ktoryms razem jak dusze skasuj bledy dopiero jest zero bledow..... po chwili znowu sie zapala blad poduchy kierowcy.... ile taka naprawa kosztuje jesli to tasma...? a centralka tez wyczytalem moze miec cos wspolnego z moimi bledami...?

---------- Post added at 21:34 ---------- Previous post was at 21:22 ----------

poduchy tak nagle zaczely wariowac....dzien przed zdejmowaniem boczku nic sie nie dzialo, a zdejmowalem bo elektryka w szybie szwankuje, teraz poduchy, ciagle cos....

Jesteś pewny,ze w tej elektryce w drzwiach nic nie nabroiłeś?

w drzwiach nie mozna nic narobic bo tam nie ma nic wspolnego z airbagiem prawda....?

tego nie wiesz czy nie ma?
Sprawdzw schematach czy nie maja wspólnego zasilania.

co prawda mialem jedna kostke biala wolna i nie mialem ja gdzie podlaczyc, przylaczona byla razem z kablem do gornego glosnika drzwi tego malego , ale wszystko dziala mi w drzwiach, wiec to jakas dodatkowa kostka musiala byc.... zmazalem dzis ponownie blad, chwile pojezdzilem i znowu wyskoczyl, jest to blad ladunku wybuch.poduszki kierowcy-zwarcie masy-(obecny)ciagly raz poraz przechodzi w (przerywany), nie mam schematu

W drzwiach nie ma żadnych elementów mających jakikolwiek związek z poduchami (a już tym bardziej z poduchą kierowcy). Tłumaczę po raz kolejny, że masz uwaloną taśmę zwijacza w kierownicy. Zrób prosty test: Skasuj błąd, a potem na postoju skręć kierownicą max. w lewo i max. w prawo i zobacz kiedy wywali Ci błąd. Jak masz zdolności manualne to taśmę możesz sobie zregenerować, jeśli nie to kup sprawną używkę.

a jak to jest wymiana takiej tasmy, ile kasuja za wymiane...? to blad airbaga kierowcy spowodowane jest tylko tasma w kierownicy tak...? widze uzywki za okolo 60 zl wiec lepiej kupic uzywke niz placic za lutowanie....

---------- Post added at 17:47 ---------- Previous post was at 17:36 ----------

czytalem na necie ze uszkodzona tasma to klakson nie dziala, a mi dziala..... sama tak sie mogla zerwac...? po skasowaniu bledu, nie ruszajac kierownica blad potrafi sie zapalic po paru sekundach siedzac na fotelu..... raz po raz zapala sie tez blad pasazera,

A sprawdziłeś tak jak pisałem ?
Ile za to biorą to nie mam zielonego pojęcia. Zawszę sam to robiłem u siebie i znajomym. Trzeba:
- zdjąć klemę z aku i poczekać ok. 10 minut
- zdjąć zaślepkę poduszki w kierownicy,
- wyjąć poduszkę
- po odpinać wszystkie wtyczki
- zdjąć kierownicę wcześniej zaznaczając sobie położenie
- zdjąć zwijacz (może być na zatrzaski do pająka) odpinając wcześniej kable
- przed założeniem nowego zwijacza sprawdzić czy jest w położeniu środkowym neutralnym, tzn. czy bez problemu da radę wykonać 3 obroty w lewo i 3 w prawo z położenia neutralnego, żeby nie zerwać później taśmy przy złym ustawieniu zwijacza
- poskładać wszystko w odwrotnej kolejności
Edit:
W zwijaczu nie idą tylko 2 ścieżki którymi przesyłane są wszystkie sygnały. Jest ich ok. 4 (a potrafi być dużo więcej jak masz np. sterowanie radiem lub tempomat). Uszkodzeniu mogła ulec tylko 1 od poduszek. Jesli masz miernik to po zdjęciu poduchy i po rozpinaniu kabli możesz pomierzyć ścieżki.
Sprawdź jeszcze kostkę na poduszce pasażera oraz czy sterownik poduszek ma dobre połaczenie z masą (czy pod nim tam gdzie jest przykręcany nie zrobił się jakis nalot).

Ostatnia edycja:
blad wywala jak siedze nieruchomo, oraz jak krece kierownica rowniez... skasowalem blad wczoraj wieczorem jechalem dopracy nic sie nie zapalilo, dopiero jak wracalem do domu to na swiatlach patrze blad czerwona kontrolka....

I były błędy od razu z obu poduch (kierowcy i pasażera) ? Jeśli tak to możesz mieć problem ze stykami na sterowniku lub słaba masą na sterownik.

jeden blad kierowcy byl... a pasazera sie zapala jak np kasuje blad i siedze na miejscu pasazera patrze po chwili 2 bledy, ale ten pasazera rzadko wyskakuje.... dziwnie te bledy bo tak nagle zaczelo cos sie psuc, siedzialem sobie tylko na miejscu pasazera i zdejmowalem boczek, potem patrze czerwona kontrolka....

Co do poduszki pasażera: jeśli błąd pojawia się w momencie kiedy usiądziesz na fotelu, to masz problem z matą w fotelu.
Co do poduszki kierowcy: posprawdzaj czy nie masz luźnych połączeń przy zwijaczu i poduszce.
Podaj jeszcze dokładnie rok prod. auta to ułatwi analizę schematów.

alfa romeo 166 2.0 TS 99 rok, dzwonilem do elektryka to on za diagnzoe wycenil mi 50 zl, ja mowilem mu ze ja mam kable i wykazalo blad poduszki kierowcy a on ze jak nie bedzie nic powaznego to 20 lub 30 zl naprawa, ogolnie za 50 zl powie mi co jest powodem tych bledow, posprawdza mi....

Heh, to to ci już kolega Danus powiedział co jest powodem. Kwestia posprawdzania, ale z drugiej strony jak nie ogarniasz tematu to lepiej dać 50 zeta i mieć z głowy.
Tylko generalnie przy 166 jak pokazuje praktyka lepiej jest jak się trochę samemu człowiek nauczy i pogrzebie, bo te auta już mają swoje latka i co jakiś czas coś się sypie. Poza tym części są dość drogie i często nie ma zamienników, więc już bez samej robocizny jest drogawo. A tak to tu 50zł, tam 150zł i kaska płynie...

bylem u elektryka wzial 5 dyszek.... wstepna diagnoza pada na sensor airbaga, z tego wzgledu ze wypadaja mu 2 bledy kierowcy i pasazera ktore wracaja.... za tydzien mam auto mu zawiesc i zostawic bedzie badal dokladniej... mowil jesli potwierdzi sie ze to centralka, to jak da rade zreperowac ja to cena 120 zl za naprawe centralki.... oplaca sie...? wiec dopiero za tydzien w czw bede wiedzial dlaczego te bledy wyskakuja....

Ceny sensorów na allegro zaczynają się od 50zł. Czyli co kto lubi, jakoś strasznie chyba nie zdziera :).

Posprawdzał kable?
Jeżeli błędy powracają, to znaczy, że błąd wciąż jest obecny.
Centralka w 166, w przeciwieństwie do 156, pada bardzo, bardzo rzadko.

ogolnie tylko blad kasowal, ktore wracaja za tydzien w czw mam zostawic auto to bedzie wszystko sprawdzal.... ja najwyzej w weekend usiade i posprawdzam styki pod siedzeniami, kabel mam vag i zobacze co z tego wyjdzie.... jesli mi sie nie uda to pewnie bedzie albo tasma albo centralka a to juz elektryk sie zajmnie....

Amortyzatory
Powrót