[159] błąd P2013 Zawór regulatora ilości przepływu

• Autor wątku Autor wątku rbt2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rbt2005

Guest
Witam wszystkich

Oto historia- dziś pojechałem z żoną na plac by się pouczyła jeździć no i wiadomo 1 i 2 bieg, jazda na półsprzęgle i po godzinie jazdy wyskoczył błąd i ikonka silnika na zegarach. Auto straciło moc więc pojechaliśmy do domu z przekonaniem że DPF sie przytkał. Po odczytaniu błędu okazało sie że bląd to P2013 ZAWÓR REGULATORA ILOŚCI PRZEPŁYWU POWIETRZA STAN KRYTYCZNY. ECU NIE OTRZYMAŁ SYGNAŁU Z CZUJNIKA. Zbytnio pojęcia niemam o co chodzi bo mechanikiem nie jestem więc liczę na wasz pomoc z wyjaśnieniem i ewenyualnymi krokami. ps błąd wykasowałem kilkukrotnie ale ten powraca.

Auto to 2006 AR 159 1.9 JTDm 16v (150KM chip na ~|192KM)

Z góry dziękuję za pomoc.

Robert

edit. Byłbym także wdzięczny gdyby ktoś mógł mi prztłumaczyć błąd na angielski, wydaje mi się że to będzie Air mass meter ale nie jestem pewien.

Ostatnia edycja:
tydzień czasu, 70 wizyt uzytkowników i żadnej odpowiedzi... to forum chyba schodzi na psy... a szkoda! w ramach odpowiedzi powiem tylko że problem rozwiązał się sam. mianiowicie wykasowałem błąd kilkukrotnie aż udało mi się wydostac na autostradę a następnie dałem belli popalić aż pod czerwone pole na wszystkoch biegach oprócz 6tki, potem jazda na cruise control na 4ce przy 4 tys obrotów przez parę km i od tygodnia czasu spokuj. Zobaczymy, mam nadzieję że tak zostanie.

Podobny temat był wałkowany tutaj:

Kiedy czyściłeś EGR, i dolot kolektora? Czy modyfikowałeś uszczelkę? "Zwieszka" klapki może być spowodowana zbierającym się nagarem, przy blokadzie popłynie większy prąd na silniczek stąd ten błąd. Przyczyn może być wiele, nigdy nie ma jednej recepty w elektronice. Obserwuj i opisuj a będziemy coś kombinować.

Ostatnia edycja:
Kiedy czyściłeś EGR, i dolot kolektora? Czy modyfikowałeś uszczelkę? "Zwieszka" klapki może być spowodowana zbierającym się nagarem, przy blokadzie popłynie większy prąd na silniczek stąd ten błąd. Przyczyn może być wiele, nigdy nie ma jednej recepty w elektronice. Obserwuj i opisuj a będziemy coś kombinować.

tak więc EGR już czysciłem, z tym że jakiś czas temu i planuję znów się za to zabrać. Dolotu kolektora nigdy nie czyściłem bo niewiem jak się do tego zabrać aczkolwiek napewno by się przydało bo nagaru się tam zapewne nazbierało, jeśli masz jakieś info na ten temat to chętnie przestudiuję. Co do uszczelek to masz na myśli te na egr?? słyszałem różne opinie na ten temat ale sam nie próbowałem ich zakładać. pozatym muszę zadzwonić do tutejszego dealera alfy i dowiedzieć się jaki mam kolektor czy starego typu czy już był wymieniony na nowy zanim kupiłem belle. ps dziękuję obu panom za wkład!!

ps Jak narazie jest spokuj ale zdaję sobie sprawę że temat nie jest zamknięty a błąd w końcu wróci.

Ostatnia edycja:
To błąd dotyczący sterowania klapami wirowymi.

Panowie odkopie temat, mam wyczyszczony kolektor, egr także. Dziś wyskoczył mi błąd P2013 - nastawnik klap wirowych (przepustnica gasząca) co mogę jeszcze zrobić ?

Sprawdzić wtyczkę do elektromagnesu sterującego przepustnicą, może spadła. Jeśli siedzi na miejscu to zmierz napięcie na pinach wtyczki (w eLearn powinien być manual, z tego co pamiętam przy włączonym zapłonie na jednym z pinów powinno być ok 12 V). Gdy okaże się, że napięcie występuje - wymień elektromagnes.

Amortyzatory
Powrót