• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Błąd p1102 i napis "Motor control system failure

RALFTYCHY

Nowy
Auto
AlfaRomeo156 1,9JTDm.2003 16v
Taki o to błąd mi wyskoczył 2 raz raz skasowałem a po 500 km znów wywaliło go co może być przyczyną tegoż oto błędu ? na fiacieecuskcan wyskoczyło takie coś P1102
Powodem tego błędu jest fakt, że ECU odebrało bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny... ale wystarczy by zapalać lampkę zółtego silniczka i ten napis "Motor control system failure"

tak wyszło ze trochę brakuje powietrza na wyższych obrotach wymienię filtr paliwa i olej teraz może filtr jest zapchany a jak nie to przepływką tak to widzę :D

Ostatnia edycja:
Odpal FES i sprawdź napięcie V i przepływ powietrza kg/h naciskając na gaz do odcinki na rozgrzanym silniku.

Jednak to nie filtr powietrza czyli wszystko wskazuje na przepływkę, a odma jak by siadła jaki by był błąd i czy ten błąd p1102 dotyczy tylko przepływomierza czy może jeszcze czegoś pozdrawiam :)

Użyj opcji SZUKAJ, Temat o MCSF jest już wyczerpany milion razy i myślę, że jeżeli tylko byś się postarał to rozwiązałbyś swój problem TYLKO czytając.

Pozdrawiam

właśnie kolego niekoniecznie :), czytałem już chyba wszystko włącznie z tematem od Macka a tam tych stron trochę było - każdy problem jest inny przecież nie będę wyciągał pół silnika żeby przeczyścić wszystkie części , chciał bym żeby ktoś mógł odpowiedzieć na moje ostatnie pytanie , bo jak to na pewno przepływomierz powietrza to chciałbym to wiedzieć żebym nie musiał kupować w ciemno pozdrawiam

A kto to może wiedzieć czy to przepływka ? Odepnij ja i się przejedź jak lepiej to do wymiany. A co do wyciągania połowy silnika...wszystko to co musisz sprawdzić jest pod ręką więc w czym problem? Szczelny masz dolot? ic? sprawdzałeś przewody ciśnieniowe?? Wyskoczył ci błąd i tylko go skasowałeś i jeździłeś dalej? Wnioskuje że zrobiłeś bardzo niewiele. A nawet nie przeczytałeś wszystkiego......lub bez zrozumienia.

:) tak skasowałem błąd pisałem że jeździ normalnie tylko co jakiś czas wyskakuje ten błąd dolot mam dobry ,w logach niby też wszystko gra -tak że odpięcie przepływki za wiele mi nie da komunikat i tak będzie dalej , jeszcze sprawdze przewody ciśnieniowe no nic dzięki za wyczerpującą odpowiedz :) dalej się nie dowiedziałem co konkretnie ten błąd oznacza p 1102 i czy ktoś miał taki problem bo z tego co czytam to chyba ja mam taki wyjątkowy problem z tym błedem :) a z tym bez zrozumienia to mnie trochę chyba kolego obraziłeś :D ale spoko może masz zły dzień skoro tak piszesz rozumie :) nie mówiąc o Twoich wnioskach wyssanych z palca :)

Ostatnia edycja:
Po prostu my tutaj nie zajmujemy się wróżeniem z fusów :rolleyes: dostałeś listę potencjalnych czynności do wykonania przy aucie i zweryfikuj to na spokojnie... innej drogi nie ma ;)

Powodzenia i pozdrawiam

Ps. też kiedyś wyskakiwał mi MCSF - wiem to doprowadza człowieka do białej gorączki :D

Dobrze gadasz :) , z tego co mi wiadomo w przepływomierzu jest za siatką jakiś drucik i tam jest czujnik od mierzenia temperatury powietrza może ten właśnie siadł najdziwniejsze jest to że szukałem i chyba nikt nie miał problemu z takim błędem :p1102 :) jak kolega mi prześle logi to wstawię bo ma na innym laptopie tym czasem pozdrawiam :)

Ralf pozycze Ci moja jak dostane auto :-P

Wysłane z mojego GT-I9000

Amortyzatory
Powrót