Błąd P0340

• Autor wątku Autor wątku LukiPuki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukiPuki

Guest
Witam jak w temacie, na kompie wyskakuje mi błąd P0340, marchewa świeci, silnik pali normalnie. Z czym można to powiązać, co to oznacza i czy można jeszcze trochę się z tym pokulać. Miałem ostatnio awarię zaworów, i po naprawie(wymiana zaworów uszkodzonych) marchewa raz się zaświecała a raz nie, ale od jakiegoś czasu zapala się cały czas. Aha jeszcze dodam że komp pokazuje że jest wysoki sygnał, co to ma znaczyć?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Czujnik położenia wałka rozrządu.
Próbowałeś go wykasować po naprawie?

Czujnik położenia wałka rozrządu.
Próbowałeś go wykasować po naprawie?
Tak, wykasowywał się i wracał na nowo.
Marchewa nie zapala sie odrazu po odpaleniu tylko po około 20 sekundach, może to jakaś wskazówka będzie. Bo że to czujnik wału rozrządu to już wiem z forum, ale co oznacza że jest wysoki sygnał, bo czytałem że ktoś miał niski sygnał. I czy moge się jeszcze tak poturlać.

Próbowałeś wyczyścić styki przy tym czujniku?

Nie próbowałem bo nie mam zielonego pojęcia gdzie one są, ale jakbyś mnie oświecił to byłbym wdzięczny;)
No i jeszcze czym można je przeczyścić??

Ostatnia edycja:
Jeśli były robione zawory to i rozrząd rozpinany, albo jest źle ustawiony, albo mechanik uszkodził czujnik

Odświeżam temat z pytaniem:
0340.JPG

Błąd czujnika świeci, po opisie błędu wnioskuję, że awarii szukać w kablach? kostkach?
Przy samej wtyczce osłonka z jednego przewodu jest zdarta, zaizolowałem to, ale błąd powraca. Czujnik był wymieniony ale na zamiennik (ten z czarną wtyczką).
Jak poszukać usterki i pozbyć się błędu?

Odświeżam temat z pytaniem:
Pokaż załącznik 95277

Błąd czujnika świeci, po opisie błędu wnioskuję, że awarii szukać w kablach? kostkach?
Przy samej wtyczce osłonka z jednego przewodu jest zdarta, zaizolowałem to, ale błąd powraca. Czujnik był wymieniony ale na zamiennik (ten z czarną wtyczką).
Jak poszukać usterki i pozbyć się błędu?
Przetłumaczone translatorem więc jest jak jest ale może to coś Cię naprowadzi:
Co to znaczy?
Kod P0340refers do OBD
Oznacza to, że problem został wykryty w wałka obwód czujnika położenia. Ponieważ mówi obwód, oznacza to, że problem może leżeć w każdej części obwodu - sam czujnik, okablowanie lub PCM. Nie wystarczy wymienić CPS (czujnik położenia wałka rozrządu) i myślę, że na pewno go naprawić.
objawy
Możliwe sumptoms z OBD kod P0340
Objawy mogą obejmować: Hard rozpoczęcia lub nie rozpoczęcia Szorstki Loss działa / wystrzelenie mocy silnika
Przyczyny
Możliwe przyczyny OBD kod P0340
Kod P0340 może oznaczać jedno lub więcej z poniższych działo się: przewód lub złącze w obwodzie może być uziemiony / zwarty / uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu może nie PCM może nie istnieje w obwodzie czujnik położenia wału korbowego może nie udało
możliwe rozwiązania
Z II OBD P0340 kodu usterki, diagnoza może być trudne czasami. Oto kilka rzeczy do wypróbowania: Sprawdzić wzrokowo wszystkie przewody i złącza przy kontroli obwodu dla ciągłości przewodów obwodu Sprawdzić działanie (napięcie) z czujnika położenia wałka rozrządu wymienić czujnik położenia wałka rozrządu wymagane Sprawdź obwód położenia wału korbowego, jak również wymienić Układ przewodów i / lub złącza wymagane Diagnostyka / wymienić PCM wymagane

A dlaczego czujnik został wymieniony?
To, że marchewka zapala się po chwili od uruchomienia silnika to normalne, bo ECU reaguje dopiero po ok. 200 obrotach silnika od chwili uruchomienia.

Czujnik został wymieniony bo błąd się pojawiał, po wymianie i wykasowaniu błąd nie znika. Marchewa zapala się po ok. 10 sek.od uruchomienia i świeci się cały czas.

No to albo czujnik wadliwy, albo jego połączenie, albo rozrząd bardzo źle ustawiony.
Warto by było sprawdzić również ten stary czujnik, bo jeśli jest dobry to znaczyłoby, że gdzieś masz przerwę w obwodzie.
Możesz mieć też tak, jak ja. Wymieiłem już 3 czujniki i za każdym razem jest problem z błędem P0340. Po wymianie czujnika jest dobrze na krótki czas, a potem czujnik ulega uszkodzeniu. Konsultowałem sprawę z kolegą bubu321 i wyglada na to, że moje ECU po prostu pali czujniki.
Teraz mam zamontowany sprawny czujnik, ale jeżdżę z odłączoną wtyczką, żeby go nie spaliło. Muszę jeszcze pomierzyć napięcie zasilania czujnika w momencie, kiedy wszystko jest OK i błąd nie występuje oraz w momencie zapalenia się marchewki.

Ostatnia edycja:
za blad odpowiada czujnik polozenia faz rozrzadu i walu korbowego. Jezeli po wymianie problem nie zniknal - sprawdz drugi.

Kolego SG0240, mówisz,że jezdzisz z odłączonym czujnikiem?
Ja jak odłącze, wykasuję błąd, to pomimo niepodłączonego czujnika się świeci P0340 :/

za blad odpowiada czujnik polozenia faz rozrzadu i walu korbowego. Jezeli po wymianie problem nie zniknal - sprawdz drugi.
Nie mieszaj - czujnik wału korbowego to zupełnie inny czujnik i nie ma nic wspólnego z błędem P0340

- - - Updated - - -

Kolego SG0240, mówisz,że jezdzisz z odłączonym czujnikiem?
Ja jak odłącze, wykasuję błąd, to pomimo niepodłączonego czujnika się świeci P0340 :/

Mi się też świeci i oczywiście wali P0340 - ale jeżdże z odpiętym czujnikiem, bo inaczej by mi go spaliło.
Na szczęście mam LPG II generacji i ECU M1.5.5 więc nie ma to specjalnie wpływu na pracę silnika, ale ta marchewka trochę mnie wkurza.

No u mnie też wszystko działa ok, tylko marchewa wali po oczach :/

Ja wiem, że M1.5.5 dość dobrze radzi sobie bez Halla,ale jeśli jeździsz tylko na Pb to brak synchronizacji wałka wydechowego skutkuje podobno m.in. przelewaniem paliwa.

Dołączam się do tematu, wyskakuje mi błąd p0340 w AR GT 1.9 jtd 16v. Najczęściej błąd ten wyskakuje na ciepłym silniku w trakcie odpalania. Nigdy nie wyskakuje w czasie jazdy. Po skasowaniu jest ok przez jakiś czas. Czasami też wyskakuje na zimnym silniku w trakcie odpalania po dłuższym kręceniu. Na forach wyczytałem, że może to być czujnik wałka rozrządu. Moje pytanie brzmi: Który to jest czujnik, gdzie go szukać i czy może jest to ten czujnik zaznaczony na zdjęciu?

attachment.php

Załączniki

• news_2002_75_01.jpg
    news_2002_75_01.jpg
    86.5 KB · Wyświetleń: 2,256
Zobaczcie sobie na mój post o czujnikach i wyjasni sie troszke sprawa. Walka trwała prawie pół roku i jest git. Pozdrawiam.

Shiroitora, będę miał to na uwadze ale ponawiam pytanie czy czujnik zaznaczony na zdjęciu to jest czujni wałka rozrządu

Amortyzatory
Powrót