Błąd P0238

szprycha

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 jtd 175 ps
Witam. Znalazłem jeden temat związany z tym błędem na forum ale być moze u mnie jest ktoś w stanie powiedziec co za tym błędem będzie stało.

Pokolei.. Jakiś czas temu zauważyłem i usłyszałem iż jak odpalę swoją 2.4 jtd to chodzi ciut głośniej. Po przejechaniu ok 300 metrów dźwięk jest taki jak być powinien ( mam zrobiony przelot i jest ten świst z wydechu jak turbina dmuchnie) Po odpaleniu auta turbo tak jak by mniej pompuje i dźwięk jest bardziej basowy, no ale po 300 m jest ok i pompuje do 1.5 bara
Dziś deplem mu na 3 biegu dokręciłem do 4 tys wyskoczył check i ten dźwięk bardziej basowy się znów pojawił. Zatrzymałem się podpiąłem się pod kompa zresetowałem i znów turbina normalnie pompowała... Czym to może śmierdzieć skoro skasowanie pomogło?

ps. Mam zamontowany zegar AutoGauge w desce rozdzielczej ile podaje turbo. Wezyk od doładowania podpiąłem zaraz nad turbo w rurze dolotowej jakieś 3 miesiące temu

Ostatnia edycja:
Przycina się geometria. Miałem tak ale tylko przy mocnym depnięciu na gaz i odpuszczeniu. Nie miałem na to czasu więc tylko kasowałem błąd i ogień dalej. Taki sam przypadek miałem w 1.9 16v. Po wyczyszczeniu geometrii w obydwu przypadkach do dziś spokój

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Na 100 proc to obstawiasz? Nie jakiś zawór, przepływka bądź mikroskopijna nieszczelnosc w dolocie?

kasowanie pomaga, bo błąd dotyczy tylko momentu, w którym czujnik ciśnienia dostaje sygnał poza zakresem.
Jeśli chcesz się bawić w pomiary, możesz sprawdzić ciśnienie doładowania zadane i mierzone. Normalnie powinny się mniej więcej pokrywać. Jeśli się rozjeżdżają - geometria do czyszczenia.

kasowanie pomaga, bo błąd dotyczy tylko momentu, w którym czujnik ciśnienia dostaje sygnał poza zakresem.
Jeśli chcesz się bawić w pomiary, możesz sprawdzić ciśnienie doładowania zadane i mierzone. Normalnie powinny się mniej więcej pokrywać. Jeśli się rozjeżdżają - geometria do czyszczenia.
Jak to mogę samemu sprawdzić?

Laptop z MESem/FESem, ustawiasz interesujące Cię wartości i log na 4 biegu na przykład, od 1500obr./min. but do końca obrotomierza.

Laptop z MESem/FESem, ustawiasz interesujące Cię wartości i log na 4 biegu na przykład, od 1500obr./min. but do końca obrotomierza.

Błędy sprawdzam na Alfa OBD demo na telefonie z apomoca wtyczki podpiętej... Nie dam rady na tym sprawdzić?

Nie korzystałem, ale z tego co widzę, powinno się dać nawet w wersji demo (do czterech czujników naraz).

To chyba będą target pressure i measured pressure (dwa pierwsze na drugim obrazku).

Zmień sobie język na polski, będzie łatwiej.
Są te parametry, ale wyżej.
Nie wiem dlaczego ale nie widzę drugiego obrazka

Ostatnia edycja:
To chyba będą target pressure i measured pressure (dwa pierwsze na drugim obrazku).
Ok dopiero pod wieczór sprawdzę. I tak jak mówiłeś wykresy mają się pokrywać ze sobą tak? Na postoju czy jechać i sprawdzać

- - - Updated - - -

Zmień sobie język na polski, będzie łatwiej.
Są te parametry, ale wyżej.
Nie wiem dlaczego ale nie widzę drugiego obrazka

Po polsku z 2 obrazka brzmi: docelowe oraz mierzone ciśnienie doładowania. I te 2 wskaźniki mają się pokrywać tak?

Na biegu jałowym nie ma zbyt dużego znaczenia czy się pokrywają.
Przejedź się i sprawdź pod obciążeniem.
Przy wyższych obrotach silnika stopniowo ciśnienie zadane będzie spadać, jeśli zbyt długo mierzone nie spada to wywali błąd i wiadomo że to wina geometrii. Ja przynajmniej obstawiam to na 90%

Na biegu jałowym nie ma zbyt dużego znaczenia czy się pokrywają.
Przejedź się i sprawdź pod obciążeniem.
Przy wyższych obrotach silnika stopniowo ciśnienie zadane będzie spadać, jeśli zbyt długo mierzone nie spada to wywali błąd i wiadomo że to wina geometrii. Ja przynajmniej obstawiam to na 90%

Postaram się wieczór bądź jutro zmierzyć wykresy to wrzucę je tutaj. Na 3 biegu się rozpędzę do tych 4 tys lekko ponad. Trochę lipa bo mieszkam w miescie i przekroczę ponad 2x dopuszczalna prędkość ale chuu.... z tym

Dokładnie, chodzi o ciśnienie doładowania. Pojedź gdzieś na jakąś ustronną dróżkę za miasto i tam popróbuj. Ale trzeba zrobić jak kolega wyżej pisze: przejechać się dynamicznie i dać popracować turbinie.

Dokładnie, chodzi o ciśnienie doładowania. Pojedź gdzieś na jakąś ustronną dróżkę za miasto i tam popróbuj. Ale trzeba zrobić jak kolega wyżej pisze: przejechać się dynamicznie i dać popracować turbinie.
Spokojnie. Cytując klasyka.... '' Lubie zapierdalać ''
Odezwę się jak będę miał wykresy. Miłego dnia

Screenshot_20200719_110615_com.AlfaOBD.AlfaOBDDemo.jpg
Wklejam logi z OBD. Dokręciłem go na 3 biegu i na 4 tys rpm wyskoczył check. Zresetowanie pomogło. No jak co obstawiacie?
Screenshot_20200719_110704_com.AlfaOBD.AlfaOBDDemo.jpg
Tam gdzie ta Górka to wiadomo turbina dostała w piz**

U mnie to chyba gorzej wyglądało.
Widać ewidentnie, że przeładowuje. Jeśli sprawdzałeś wcześniej zawór, wężyki podciśnienia itp., to teraz kolej na turbinę.

Jeszcze nic nie sprawdzałem ?????? prócz błędu check

Amortyzatory
Powrót