błąd P0236

a mógłbyś mi dokładniej powiedzieć jak wyjąć ten zawór elektrozawór overboost i gdzie on jest umiejscowieony ??
na elearn alfa jest napisane że żeby wyciągnąć ten elektrozawór VGT trzeba wyciągać akumulator, skrzynkę bezpieczników, podstawę akumulatora

w innych tematach jest napisane, że to jest na pasie przednim ale nie mogę tego za cholerę znaleźć (i nie wiem czy to nie chodzi czasem o alfę 156)

Overboost w 147 z 2002r jest przykrecony do obudowy filtra powietrza najlepiej go wyciagac od dołu klucz 13 dwie sruby jak dobrze pamietam. A jak on wyglada to poszukaj w dziale zrób to sam czyszczenie overboosta.

faktycznie był tam gdzie mówiliście. dzięki. udało się go wyjąć bez zdejmowania rury intecoolera

rozebrałem ten overboost nasmarowałem olejem (coś jak wd40) i dzięki temu 'grucha' się wychyla. przedtem wogóle się nie ruszała - no i alfa mocy nabrała niesamowitej

podczas pracy zauważyłem delikatny przesiąk na rurze do intercoolera. kurcze można ją czymś okleić np taśmą albo zastosować jakiś zamiennik, bo z tego co widzę na allegro to ponad 200 zł to stoi

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót