[159] błąd P0095 air temperature sensor ( inside superch. sensor)

Mikołaj

Nowy
Auto
Spider 2.0 TS Lusso/ były GT 1300 Junior, 75 1.8, 156 1.8 TS, 159 SW 1.9 i Fiat Coupe 2.0 20VT
Panowie, pojawia mi się błąd "P0095 air temperature sensor ( inside superch. sensor)". Myślałem, początkowo, że chodzi o czujnik temperatury powietrza, który jest w kolektorze, kupiłem nówkę, ale okazuje się że to nie ten czujnik. Kojarzycie jakiś inny czujnik temperatury w środku turbiny (?), jak wynika z opisu błędu? Po skasowaniu błędu check engine wyskakuje po kilkunastu/kilkudziesięciu kilometrach, po ponownym uruchomieniu. Auto cały czas jeździ normalnie, nie czuć też żadnej róznicy po zapaleniu sie kontrolki.
Pacjent to [notranslate]Alfa[/notranslate] 159 1.9 JTDM 8V

Czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze jest zarazem czujnikiem temperatury powietrza doładowanego.

Wydymione samsungiem.

Jest jeszcze czujnik temperatury w przepływomierzu. Jeśli wystąpi znaczna różnica we wskazaniu czujników to ECU będzie sygnalizować błąd. Sprawdź wskazania czujników na zimnym silniku i porównaj do temperatury otoczenia. Jeśli wskazania będą OK to wtedy podepnij komputer i sprawdź w czasie jazdy.

Jest jeszcze czujnik temperatury w przepływomierzu. Jeśli wystąpi znaczna różnica we wskazaniu czujników to ECU będzie sygnalizować błąd. Sprawdź wskazania czujników na zimnym silniku i porównaj do temperatury otoczenia. Jeśli wskazania będą OK to wtedy podepnij komputer i sprawdź w czasie jazdy.

Dzięki, o czujniku w przepływomierzu wiem, nawet odpinałem, żeby zobaczyć, jaki błąd wyskakuje i wyskakuje inny.
Pomysł na porównanie odczytów dobry, co ciekawe podobny problem i podobne rozwiązanie znalazłem na forum Peugeota przeszukując interenet, nawet kod błędu ten sam ;)

Panowie, pojawia mi się błąd "P0095 air temperature sensor ( inside superch. sensor)". Myślałem, początkowo, że chodzi o czujnik temperatury powietrza, który jest w kolektorze, kupiłem nówkę
Co dokładnie kupiłeś? Bo samego czujnika temperatury się nie kupuje.

- - - Updated - - -

Czujnik temperatury w przepływomierzu ma inny kod błędu, porównywanie go z czym niby chcesz? Czujnik temperatury otoczenia (dla klimatyzacji) będzie miał inne wskazania niż ten w dolocie. A ten czujnik o który w temacie chodzi będzie pokazywał już w ogóle bardzo wysokie wartości (dobrze rozgrzane turbo nawet do 100 stopni nagrzeje)

Jak dla mnie problemem jest po pierwsze źle odczytany błąd - ważne jest czy jest on stały , czy przerywany. I jak dla mnie problemem jest wiązka/wtyczka.

Co dokładnie kupiłeś? Bo samego czujnika temperatury się nie kupuje.

- - - Updated - - -
Czujnik temperatury w przepływomierzu ma inny kod błędu, porównywanie go z czym niby chcesz? Czujnik temperatury otoczenia (dla klimatyzacji) będzie miał inne wskazania niż ten w dolocie. A ten czujnik o który w temacie chodzi będzie pokazywał już w ogóle bardzo wysokie wartości (dobrze rozgrzane turbo nawet do 100 stopni nagrzeje)

Jak dla mnie problemem jest po pierwsze źle odczytany błąd - ważne jest czy jest on stały , czy przerywany. I jak dla mnie problemem jest wiązka/wtyczka.

kupiłem allegro.pl/czujnik-cisnienia-bosch-alfa-romeo-147-1-9-jtd-i6030972700.html

Czujnik ciśnienia doładowania, ciśnienia powietrza dolotowego, również temperatury, map sensor.
Oryginał BOSCH
Z tego co rozumiem chodzi o porównanie odczytów temperatury przy zimnym silniku z mapsensora (wchodzi w dolot) i z czujnika temperatury, który jest w przepływce. Wtyczka była czysta, jest hermetyczna, dodatkowo na wszelki wypadek została przeczyszczona, nie wyglądało też, by wiązka miała jakiekolwiek mechaniczne uszkodzenia, jest w plastikowej osłonie. Z tego co rozumiem nie chodzi o porównywanie z czujnikiem temperatury otoczenia.
Co do odczytu błędu - nie ma żadnych dodatkowych informacji, poza tym, co wkleiłem: "P0095 air temperature sensor ( inside superch. sensor)"

Podobny przypadek, z tym samym błędem:
peugeot.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=213792

Ostatnia edycja:
P0095 Intake Air Temperature Sensor 2 C ircuit
P0096 Intake Air Temperature Sensor 2 C ircuit Range/Performance
P0097 Intake Air Temperature Sensor 2 C ircuit Low
P0098 Intake Air Temperature Sensor 2 Circuit High
P0099 Intake Air Temperature Sensor 2 Circuit Intermittent/Erratic

masz pierwszy błąd co oznacza, że występuje całkowity błąd czujnika - proponuję zrobić logi wartości oraz napięcia czujnika przy pomocy MultiEcuScan

Amortyzatory
Powrót