[159] Błąd P0016

Naster666

Nowy
Auto
Alfa Romeo 169 1,9 160 KM 2005r.
Hej,

znalazłem podobne tematy ale odbiegały one jednak od mojego problemu więc piszę nowy wątek.

Od czasu do czasu wyskakuje mi kontrolka sprawdzenia silnika (sama znikała więc tematu nie drążyłem). Od wczoraj jednak ciągle się świeci. Podłączyłem moją 159-tkę pod komputer (ELM na bluetooth z programem Torque an androida). Wyskoczył mi błąd P0016 - Crank-cam position correlation (załączam zdjęcie). Autko działa super, żadnej utraty pomocy czy dziwnych odgłosów.

Orientuje się ktoś co to może oznaczać i czy mogę to samodzielnie naprawić (moja wiedza mechaniczne nie jest za dobre ale kilka rzeczy sam naprawiłem) czy jest to gruby temat który musi naprawić mechanik?

Dzięki za pomoc.

Załączniki

• WP_20170325_011[1].jpg
    WP_20170325_011[1].jpg
    65.7 KB · Wyświetleń: 70
Cześć,

Akurat Twój problem nie jest wyjątkowy i został już wielokrotnie opisany. Rozciągnięty łańcuch rozrządu - do wymiany.

Nie brzmi to optymistycznie. Jakie szacunkowo to mogą być koszty?

Zestaw zamiennika w Polsce ok 700 zł. Przy okazji jednej roboty warto od razu wymienić napęd wałków balansujących (zestaw ok 800 zł).
Możesz też kupić oryginały w USA, tam są znacznie tańsze niż u nas.

Update

To mnie trochę uspokoiłeś bow innych postacho podobnym błędzie widziałem kwoty rzędu 3 do 4,5k. W każdym razie w poniedzialek ustawiam sie w kolejce do mechanika.

Ale czy podane 700zl nie dotyczy silników ze zwykłym piaskiem rozrządu? U mnie jest łańcuch.

Ostatnia edycja:
Nie, cena dotyczy zestawu łańcucha rozrządu do Twojego JTS-a.
FAI, SWAG widziałem w tych cenach. Jeśli będziesz zamawiać części u mechanika to zapewne będzie drożej.

zależy też czy wymienisz tylko górę z jednym łańcuchem ,czy górę i dół z drugim , do tego koła,napinacz , nie mówiąc o wariatorach .Jakbyś chciał oryginalne części to kiedys pytalem w Poznaniu aso ,to sama góra 3200 + 1000 robota. Spytałem też w warsztacie na belwederczykow to tam robią na zestawie febi , komplet tzn gorąc,dół i wariatory ok 2000zl same części i ok 1500 robota.

(...) Wyskoczył mi błąd P0016 - Crank-cam position correlation (załączam zdjęcie) (...)

A czy to nie dotyczy czasem uszkodzonego elektrozaworu na jednym z wałków? Może warto na początek zając się tym. Ja też miałem ten błąd w swoim samochodzie i od wymiany elektrozaworów (w październiku zeszłego roku) już mi się nie pojawił.

Ten błąd wskazuje na rozciągnięty łańcuch.
Zła praca zaworów objawia się P0011-P0014.

Wizyta u mechanika dopiero w połowie kwietnia (takie terminy).
Podobno nie da się ocenić co i za ile trzeba wymienić dopiero w praniu takie rzeczy wychodzą. Macie w tym jakieś doświadczenie?

Zamień miejscami czujniki położenia wałków rozrządu . Sa takie same ( za 4 cylindrem przy przepustnicy) u mnie te błąd wyeliminowałem wymiana wlasnie tego czujnika , rozrząd miałem wymieniony i nie chciało mi sie wierzyć ze po 8 tys musiałbym to znowu robic. Zajmie Ci to 10 min.

Przy łańcuchu też tak można?:)
Sorka jeżeli śmieszne pytanie alenie znam się na tych sprawach.

Ostatnia edycja:
Ten błąd wskazuje na rozciągnięty łańcuch.
Zła praca zaworów objawia się P0011-P0014.

Ja się zgadzam. Tylko, że u mnie jak jeden z zaworów był już w stanie agonalnym (uszkodzona cewka) to właśnie zaczął się do kompletu pojawiać P0016. Też się przeraziłem, że to łańcuch. Jednak po wymianie zaworu do dziś niema żadnego błędu silnika.

Racja, to jak najbardziej możliwe. Ale wtedy prócz P0016 występował też inny?

Wczoraj kontrolka "Check engine" sama znikła :) ale tak już się zdarzało tylko wtedy miałem nadzieję że to przelotny problem.

O którym zaworze mówisz ?

Próbowałem wykasować błąd ale po kilku chwilach ponownie się pojawił (z ikoną "pending"). Przysłuchałem się dokładnie pracy silnika i słychać przerywany metaliczny dźwięk (stukanie, pukanie, czy jak to inaczej nazwać) z okolic rozrządu (trzeba się dobrze wsłuchać). Dodatkowo jest kolejny dziwny objaw mianowicie coś w stylu drżenia samochodu, nie chodzi o problemy z zawieszeniem czy kołotanie podczas jazdy. Drżenie czuć przy pedałach gazu i sprzęgła, skrzyni biegów a nawet kierownicy (nasilają się przy przyspieszaniu).
Oby do 10-go bo wtedy mam termin u mechanika.

Nie miałem za bardzo czasu ostatnio odpisać na mojego posta. Błąd był spowodowany rozciągniętym łańcuch rozrządu - koszt naprawy (części + robocizna) 900 zł. Wymieniłem tylko jeden łańcuch, nie bawiłem się w szukanie i wymianę czego się jeszcze da. Autko chodzi super tylko zaczynam wierzyć wszystkim jak mówią, że Alfy są mega awaryjne. Pierwszy raz słyszałem o rozciągniętym łańcuch, szczególnie po przebiegu 140k.

Nie miałem za bardzo czasu ostatnio odpisać na mojego posta. Błąd był spowodowany rozciągniętym łańcuch rozrządu - koszt naprawy (części + robocizna) 900 zł. Wymieniłem tylko jeden łańcuch, nie bawiłem się w szukanie i wymianę czego się jeszcze da. Autko chodzi super tylko zaczynam wierzyć wszystkim jak mówią, że Alfy są mega awaryjne. Pierwszy raz słyszałem o rozciągniętym łańcuch, szczególnie po przebiegu 140k.
To mało słyszałeś ;) łańcuchy nie tylko w Alfach się rozciągają , ba ten w Alfie jest produkcji GM i podobno to jest przyczyną jego nie najlepszej jakości ;) pomijając już zaniedbania olejowe poprzednikow ;)
Sam łańcuch wymieniłes? Na oryginalny ? Trochę ryzykowne. Przydało by się przy tej operacji wymienić przynajmniej też koła zębate i napinacz.

Amortyzatory
Powrót