[159] Błąd niskiego ciśnienia oleju/ insufficient oil pressure alfa 159 TBi

Mam pytania:
1. jak często wymienia się tą "śrubki z sitkiem"
2. jak często wymienia się te "uszczelki"
3. co to jest tzw. "smok"

sorki może mam głupie pytania :) ale wolałbym mieć pewność

Ta śruba z sitkiem pewnie z raz do roku koszt niewielki
Te uszczelki jak koledzy piszá pewnie gdzieś ok 100 tyś km albo jak pojawi Ci się błąd.
Smok to ustrojstwo ,które zasysa olej z miski olejowej.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

sruba z sitkiem raz do roku, to chyba przesada, no chyba ze ktos robi w tym czasie powiedzmy 30tys km albo więcej- raczej taki przebieg bym zakladal na wymiane (na podstawie wielu opisów stanu sruby/sitka z forum Giulietty). do tego dochodzą nowe podkładki. problemy z sitkiem są jak się olej zmienia co 35tys km jak w instrukcji, jak jest wymieniany co te 10,12 czy 15 tyś, jeszcze jak ktoś zrobi płukanke co jakiś czas, to myślę że może wytrzymać dużo dłużej. Koszt śruby+podkładki to jakies ponad 60zł i jakaś tam robota.
ja jednak planuję wywalić tą śrubę i dać taką bez sitka (podobno można wsadzić śrubę z powrotu oleju zamiast - kupię kiedyś i jak wykręcę starą z sitkiem to porównam), ale to może następnym razem przy wymianie oleju - póki co przy ostatniej wymianie oleju po 12tyś/1roku zostawiłem śrubę wymianianą przy poprzedniej wymianie oleju.

Witam.

W zakupionej przeze mnie 159 TBi pojawiał się błąd niskiego ciśnienia oleju. Miało to miejsce po dłuższym postoju auta i głównie przy niskich temperaturach. Towarzyszyła temu nierówna praca silnika i lekki klekot przez kilkanaście sekund.
Jako, że najpierw powinno się szukać przyczyn tam, gdzie łatwiej i taniej zacząłem od wymiany oleju, płukaniu silnika, czyszczeniu przewodów olejowych widocznych i dostępnych bez rozbierania silnika oraz wymianie czujnika ciśnienia (dojście bardzo dobre a szukać go należy miedzy silnikiem a ścianą grodziową w okolicy mocowania filtra oleju, koszt około 25 zł). Niestety te manewry nie pomogły.
Więc przypuszczenie padło na pompę olejową, uszczelkę między nią i tzw smokiem lub na nagar spowalniający przepływ oleju. Po zdjęciu miski olejowej okazało się, że nagaru brak ale nie ma też... śrubki z obudowy pompy oleju! Krótkie oględziny i śrubka znalazła się na spodzie miski. Oprócz tej śrubki luźne były jeszcze 2! Wygląda na to, że fabrycznie są one przykręcone zbyt małym momentem z powodu aluminiowego korpusu pompy i po pewnym czasie same się odkręcają. Wszystkie 3 śrubki zostały dokręcone po uprzednim zeszlifowaniu ich kołnierzy papierem ściernym w celu zwiększenia tarcia na styku z pompą. Powinno to trochę zapobiec ich odkręcaniu się.

Przy okazji zmieniłem też uszczelkę wspomnianą wcześniej. Niestety nie jest to ten sam model co w silnikach 2.0 JTDm, choć wyglądają bardzo podobnie.Pierwsze schody zaczynają się w EPER'ze, który wprawdzie pokazuje taką uszczelkę na rysunku 10301/30 ale niestety poza jej numerem (15) nie ma żadnej adnotacji ani opisu. Uszczelka ta ma numer fabryczny 71754365 i niestety wszędzie była niedostępna. Mimo łudzącej podobizny z tą od JTDm nie ryzykowałem montażu tamtej. Tutaj minimalna różnica w średnicy/kształcie może mieć fatalne konsekwencje a nawet gdyby rozmiary się zgadzały (porównywałem tylko zużytą z TBi z nową od JTDM więc rozbieżności mogły być wynikiem zużycia) to widać między nimi różnicę w mieszance gumy z jakiej są wykonane a numer nabity na uszczelce też jest inny. Po kilku godzinach poszukiwań znalazłem ją u dealera Fiata AutoTim w Opolu. Panowie z działu sprzedaży okazali się na tyle elastyczni i pomocni, że uszczelkę miałem u siebie na drugi dzień. Cena 52 zł. Montaż uszczelki, miska w górę i ciekawe co będzie...

Błąd się nie pojawił. Silnik pracuje teraz równo zaraz po odpaleniu (było -8'C) i nie klekocze ani chwili. Jako, że TBi jest coraz więcej to może komuś się przyda ten temat. Tym bardziej, że na angielskich i niemieckich forach ludzie mieli takie objawy ale nikt nie napisał, jak sobie z tym poradzili i co było przyczyną.

Cześć,
chciałem zapytać, bo w mojej TBI przy każdym porannym odpaleniu silnika bądź innym dłuższym postoju również jest 1-2 sekundowy klekot. Oprócz tego ostatnio przy każdym schodzeniu z obrotów do wolnych obrotów, mniej więcej od 1100 do wolnych, również słyszę chyba ten sam klekot / terkot lecz trochę wolniejszy/stłumiony jak przy porannym odpalaniu. Poza tym cały czas na wolnych obrotach mam lekkie ich falowanie, wskazówka skacze gdzieś do 850-900. Czy to wszystko może być ze sobą powiązane? Dzięki.

Ten klekot może być też powiązany z wariatorami.

Może tak być, dziś się wsłuchałem pod maska i myślę, że to dochodzi z okolic rozrządu. Zajmować się tym od razu czy można póki co odpuścić?

U mnie grzechotanie (nowych) wariatorów było słyszalne tylko gdy uruchomiłem silnik po dłuższym postoju i od razu ruszyłem. Później starałem się tak nie robić, zawsze po włączeniu silnika odczekałem 30 sekund aż olej zostanie rozprowadzony po magistrali i dopiero ruszałem, wtedy nie było ich słychać.
Pamiętam że przy oględzinach przed zakupem też było słychać po uruchomieniu auta przez kilka sekund to grzechotanie. No ale u mnie wymiana była szybka ;)

U mnie grzechotanie (nowych) wariatorów było słyszalne tylko gdy uruchomiłem silnik po dłuższym postoju i od razu ruszyłem. Później starałem się tak nie robić, zawsze po włączeniu silnika odczekałem 30 sekund aż olej zostanie rozprowadzony po magistrali i dopiero ruszałem, wtedy nie było ich słychać.
Pamiętam że przy oględzinach przed zakupem też było słychać po uruchomieniu auta przez kilka sekund to grzechotanie. No ale u mnie wymiana była szybka ;)

Acha taki myk mówisz, wypróbuję to dzisiaj. Dzięki za odp. ;)

Podbijam temat, bo będę zmieniał olej i chciałem wymienić tą uszczelkę smoka. Niestety wpisując numer mojego nadwozia do ePera, uszczelka o numerze 71754365 nie występuje (na schemacie takim jak w pierwszym poście jest numer 15 lecz w opisie nie ma takiej części). Sprzedawca w ASO przypuszcza, że w autach z pierwszych lat produkcji ta uszczelka nie występowała oddzielnie.

No i nie wiem co kupić, zamienniki eLring podają, że uszczelki 71754365 do TBi są zamienne z tymi 71749352 JTDm. Ale z tego co pisał user Belfer w pierwszym poście, raczej nie ma co ryzykować i trzeba zakładać tą od TBi. Tylko jaką? Jak ePer do mojego auta nic nie podaje? Jeśli ktoś może, to niech sprawdzi - 93900007256541. Poproszę również o numery tej śruby z sitkiem, o której mowa w wątku.

71754365 pasuje do TBI (wpisałem model 2010-2011):
ggggg.jpg

Dzięki. Czy w takim razie ta śruba z sitkiem to odpowiednio (6) 16286221 i (5) 55211280 ?

Dobra, to raczej chodzi o śrubę 55224860 (cały przewód ze śrubami i podkładkami 552243644 lub 55258147 - zamiennie).
Powyżej to (6) śruby smoka i (5) smok.

Ostatnia edycja:
Hej , dzięki , miałem własnie to samo , w ciemno po Twoim poście wymieniłem tą uszczelkę i problem rozwiązany . Dzięki raz jeszcze .

Witam wszystkich. Mam pytanko. Kupiłem 159 2.0jtdm. Komputer przy rozruchu na zimno wyświetla mi błąd o niskim ciśnieniu oleju i dość długo kręci. Nie jestem mechanikiem i nie mam sam możliwości majaterkowania. Chciałbym dać auto do warsztatu, ale muszę mechanikowi nakreślić sprawę. Gdzie szukać przyczyny tego błędu?

Uszczelka smoka pompy oleju parcieje. Koniecznie zleć jej wymianę.

Dzięki za odpowiedź. A jak bardzo pilne jest to? Da się z tym pare dni jeździć czy lepiej prosto mechanik?

Ze sprawami słabego smarowania silnika nie ma co czekać, jak ten komunikat jest od dłuższego czasu to może już coś się zadziało. Ja bym leciał do mechanika czym prędzej

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

Dzięki za odpowiedź. A jak bardzo pilne jest to? Da się z tym pare dni jeździć czy lepiej prosto mechanik?

A skąd wiesz ile już ktoś z tym jeździł? Nie czekaj na remont silnika...

Jakby ktos kiedys mial podobny dylemat:
Mechanik stwierdził ze to dokładnie ta sama uszczelka tylko trzeba bylo jej szukac w innym miejscu w ePERze. Zobaczymy czy problem wroci jak zrobi sie chłodniej.

Amortyzatory
Powrót