• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulietta] BŁąd Hill Holder VDC

Merkus

Nowy
Auto
Giulietta 1.4T
Cześć.
Na szybko szukałem ale nie znalazłem więc zapytam (chyba że kiedyś już było to przepraszam)

Raz na jakiś czas wyświetlają mi się 3 błędy na raz - HillHolder, zdaje się VDC i jeszcze jedno. Problem nasila się zimą więc możnaby pomyśleć, że problem z akumulatorem ale podłączyłem go pod prostownik i nie jest rozładowany choć fakt faktem auto głównie porusza się tylko po mieście na krótkich dystansach. Generalnie odpalam auto, pojawia się błąd, chwilę pojeżdżę i gdy zgaszę i odpalę auto jeszcze raz błąd znika (czasem po ponownym odpaleniu auta pojawia się ponownie ale znika po kilku chwlach w trakcie jazdy). Nie zauważyłem szczerze mówiąc różnicy w prowadzeniu więc nie wiem czy to tylko błąd przy samym uruchomieniu auta i wyświetla się do momentu zgaszenia silnika czy jak...
W każdym bądź razie gdzie szukać przyczyny?

Możesz popatrzeć na stan czujników abs i kabli.

OK, sprawdzę. A może to być wynik zużytych tarcz/klocków? Mam je do wymiany ale to błąd chyba pojawiał by się przy każdym odpaleniu silnika?

To może oznaczać wiele rzeczy, dokładniej się przekonasz podłączając auto pod kompa. Tam jest zapisany konkretny błąd.

No właśnie był podłączany pod kompa. Na ten moment pokazuje tylko 1 błąd związany z czujnikiem biegu jałowego (ale pojawił się on niezależnie w innym czasie i jest to stały błąd - będę o to pytał w innym temacie ;) ). Z tym, że problem z Hillholderem/vdc pojawiał się już duuużo wcześniej. Teraz pojawia się nieco częściej niż na początku (auto mam ok 1,5roku). Najpierw HillHolder/VCD pojawiło się tylko 2-3 razy (auto kupowałem w grudniu), później przez wiosnę i lata nic się nie pojawiało i problem powrócił jesienią i teraz dość często wyskakuje ale komputer diagnostyczny nic nie zczytał. Dlatego też podejrzewam, że to może być coś chwilowego tylko przy odpalaniu?

Jakim programem podłączany?
Niektóre programy widzą tylko aktywne błędy inne jak Mes odczytują również z pamięci.
Ja powiem jak jest u mnie. Czasem wyskoczy błąd ale jest to dokładnie błąd dotyczący sterownika pompy ABS firmy trw, po prostu czasem coś się tam zawiesi co nie wpływa na bezpieczeństwo jazdy bo testowałem ABS w tym czasie. Pomaga obstukanie sterownika czymś i na pół roku spokój nawet dłużej. Ale bywały przypadki uszkodzenia czujnika wiązki ABS, samego czujnika abs, czujnika pod hamulcem lub pod sprzęgłem. Wtyczki mogą być gdzieś zaśniedziałe i problem ze stykiem. Jeśli Aku masz sprawny to może duże skoki napięcia i system wtedy widzi problem. Przejedź się podczas aktywnego systemu i sprawdź czy wszystko działa.

Nie mam pojęcia jakim programem było sprawdzane niestety.
Autem jeździ na codzień moja luba ale z tego co mi się wydaje to też testowałem któregoś razu hill holder i działało. Na szybko z tego co się nachyliłem pod auto to zauważyłem że widzi kabelek w tylnym lewym kole zdaje się od czujnika zużycia klocków? Jest takie coś w alfie? (tak stwierdził przez tel mój znajomy mechanik ale to wyłącznie po moim opisie :P dlatego pytam) Ale to chyba też nie to bo by błąd świecił cały czas a nie od czasu do czasu.

Ile aku powinno pokazywać po podłączeniu do prostownika? Mi pokazało 13.8V (na obudowie 14.4V) (jak coś nie tak pisze to nie krzyczcie, nie znam się na watach, voltach itd :P )

Ostatnia edycja:
Z tyłu nie ma czujników zużycia klocków, jedynie przód. Może to być np nadmiarowa wiązka do czujnika poziomowania Xenon jeśli nie masz takich lamp a samochód przedlift. Mówimy o lewym tyle.
Co innego czujnik abs, taki pewnie jest chociaż nigdy się tym nie interesowałem więc niech mnie ktoś poprawi w każdym kole bo dzięki ich informacją auto włącza systemy wspomagające gdy któreś z kół traci trakcję.

tak, mam przedlifta, nie mam xenonów. wiązka idzie w cienkiej karbowanej czarnej rurce. Po prawej stronie jest podpięta.

Z tyłu nie ma czujników zużycia klocków, jedynie przód. Może to być np nadmiarowa wiązka do czujnika poziomowania Xenon jeśli nie masz takich lamp a samochód przedlift. Mówimy o lewym tyle.
Co innego czujnik abs, taki pewnie jest chociaż nigdy się tym nie interesowałem więc niech mnie ktoś poprawi w każdym kole bo dzięki ich informacją auto włącza systemy wspomagające gdy któreś z kół traci trakcję.
Z tyłu też są czujniki zużycia klocków
Robiłeś podstawowy przegląd stanu klocków ,tarcz?

Dokładnie tak jak przedmówca. Z tyłu też są czujniki. Sprawdzić trzeba wszystkie połączenia a te 3 błędy wyskakują najczęściej jak jest problem z któryś z czujników ABS przy kołach . Zdjąć każde koło odkręcić czujnik , posprawdzać kostki i zobaczyć czy to to ...

U mnie nie ma z tyłu czujnika zużycia klocków i jak sobie lukniecie w tematy konkretne to też tak ludzie piszą mowa o 159 co więcej jeśli chodzi o przód często jest z jednej strony a u mnie akurat z dwóch z przodu. Może u was jest inaczej ale wcale to nie jest regułą.

Same czujniki czy są czy ich nie ma są bez znaczenia dla twojego problemu.
Ty sprawdź ABS i zaciski.

Również tak uważam bo gdyby coś z czujnikami klocków to by wyskakiwał komunikat oznaczający zużycie klocków lub nawet wogole by się nie pojawiał wtedy kiedy powinien ale to inny temat.

OK, dzięki. Zatem przy najbliższej wizycie powiem, żeby sprawdzili czujniki ABS. Myślę, że tak do 2 tyg będę u mechanika, zobaczymy czy to coś da, jeśli nie, będę pytał dalej ;)

Słuchajcie nie wiem czy to coś zmieni ale dorwałem od narzeczonej auto :) i sprawdziłem te błędy, nie ma hill holdera, wyskakuje tylko VDC i Steering Corrector ale w dalszym ciągu nie czuję różnicy w prowadzeniu

[Giulietta] BŁąd Hill Holder VDC

Cześć,

Miałem ostatnio ten sam problem z Giulietta 2011rok. po przekręceniu zapłonu wyskakiwał błąd ABS, po ruszeniu znikał na chwile a potem cała litania błędów abs, asr, hill holder i steering conector Start stop i system dynamic niedostępny.

Po podpięciu auta pod kompa pokazało błąd czujnika abs tylnego prawego koła. Wymiana czujnika załatwiła sprawę całkowicie.
Mimo iż po zdjęciu koła czujnik wyglądał bardzo dobrze i nic nie wskazywało na jego awarie.
Polecam również zainwestować w oryginalną cześć - 130zł zamiast zamiennika za 70 bo słyszałem że z nimi są problemy.

Amortyzatory
Powrót