• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Błąd airbag - poduszka kierowcy

dcfan

Nowy
Auto
156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006
Zaświecił mi się kilka dni temu airbag, tylko kontrolka na środkowym panelu. Kontrolka od poduszki pasażera miga i gaśnie prawidłowo.
Dopiero dzisiaj przeczytałem błędy i wyskoczył błąd obwodu poduszki powietrznej kierowcy. Czytałem o kostkach pod siedzeniami, czytałem też o taśmie kierownicy. Od czego i gdzie zacząć sprawdzać - oglądałem ile mogłem wieczorem, ale nic mi nie wpadło w oczy.

Czy przy przepalonym bezpieczniku wyskauje też podobny błąd, czy jest osobny o zasilaniu? Akumulator dobry, stało się to z dnia na dzień, samo. Nie grzebałem w elektryce więc komputer powinien być sprawny.

Zaświecił mi się kilka dni temu airbag, tylko kontrolka na środkowym panelu. Kontrolka od poduszki pasażera miga i gaśnie prawidłowo.

To żółte co miga i gaśnie to nie kontrolka poduszki pasażera, tylko jego obecności (nacisk na matę w siedzisku) jak świeci się czerwona to żadna poducha nie zadziała.
Albo pod fotelem nie łączy kostka od napinacza, albo taśma w kierownicy, tak jak czytałeś.

Czyli zapewne najpierw sprawdzic pod fotelem, zapompowac go do góry i zobaczę te kable, czy wykręcać fotel?

Do taśmy jedyny sposób na dorwanie się to zapewne demontaż obudowy kolumny i airbaga?

Wtyczka jest pod fotelem, nic nie trzeba demontować, sprawdź piny, przeczyść psiknij jakimś kontaktem. A taśma jest widoczna po demontażu poduszki, śrubki od tyłu kierownicy (chyba gwiazdki) i poducha luźna, tylko delikatnie i bez kluczy w stacyjce.
Centralkę masz sprawną bo inaczej byś się z nią nie połączył.

Tak też myślałem. Dzięki wielkie, odłączę na pol godzinki akumulator dla bezpieczeństwa, kiedyś poduchą prawie oberwałem to teraz uważam już, plus jeszcze zabezpieczenie ESD sobie przypnę, nic to nie boli a elektrostatyka potrafi zdziałać cuda.

Pytalem o kolumnę bo ta taśma musi się z 2 strony z czymś łączyć też, pewnie kostka tam siedzi wpięta za kierownicą koło przełączników. Jutro rozjerzę się za tą wtyczką.

---------- Post added at 02:09 ---------- Previous post was at 02:01 ----------

Tak na marginesie, możliwe żeby były tylko dwie poduszki? W programie mam najmniejszą możliwą opcję 2F-2P ale w przednich fotelach skorzanych nie widze poduszek. W takim razie do czego te kostki pod fotelami?

Może mieć dwie, kostki pod fotelem są od pirotechnicznych napinaczy pasów.

Sprawdzone, pod fotelem kierowcy nic nie ma, pod pasażerem owszem jest wtyczka. Cała i łącząca, po rozłączeniu złapało jeszcze błąd czujnika w siedzeniu. Skasowany, ale błędu poduchy kierowcy nie idzie wywalić.

Pozostaje więc zdjęcie poduszki i obadanie styków. Jeden będzie w kierownicy, a druga kostka pod obudową kolumny gdzieś?

A ja Ci mówię, że padł Ci sterownik od airbagu ;0)

Nie miał od czego. Poza tym jakby padł to nie kasowałby błędów itp, a działa normalnie tylko wywala błąd otwartego obwodu poduszki.

Poucz mnie mistrzu gdzie ten sterownik jest, przełożymy od Ciebie :)

Mistrzy, mój sterownik jest padnięty i znajduję się gdzieś pod gniazdem zapalniczki od strony pasażera ->> Poszukaj, bo ja już zapomniałem ;p

No i jak tam kolego? znalazleś rozwiązanie? Bo u mnie też problem z poduszką, tylko wg kompa mam za duże napięcie. Blędu nie da się teżwykasowac... Rowerzysta, myślisz ze to też sterownik? Wszystkei inne błędy poduszki wykasowałem i nie pojawiają sie. Inny kolega gdzies na forum cos mowil o kostce w kierownicy, ale tam nic nie znalazłem... ogólnie ktoś podłączał u mnie przewody do obslugi radia z kierownicy i widze, że są tam jakieś luty na wiazce wychodzacej z taśmy airbag

Podłącze sie do tematu bo też mi świeci czerwona kontrolka,komp nie może sie połączyć ale chciałbym zacząć od bezpiecznika tylko nie wiem który to jest. Miałem podobną sytuacje z ABS-em i powymianie bezpiecznika wszystko zaczeło działać prawidłowo, teraz też bym tak chetnie zrobił gdybym w końcu znalazł ten bezpiecznik. Wie ktoś może który to?

Jeżeli macie błąd P001, to błąd wewnętrzny centralki.
Nie da się go wykasować.
Tylko reprogram centralki lub wymiana.
Ta centralka to jakiś gniot, bo mnie to dopadło już 3 raz (w trzeciej z kolei 156, czyli w 30% 156 jakie posiadałem).
Tu jest chyba wszystko na ten temat -> http://www.forum.alfaholicy.org/156/33459-programowanie_airbag.html
Czyli bubu, lub zakup nowej (mnie raz się udało za 7 dyszek z fakturą kupić nówencję).

tu nikt nie napisał że ma błąd 001 (przynajmniej nigdzie nie widziałem)
najprościej podaj kody błędów

witam.. mam ten sam problemik.. najpierw ni z tego ni z owego zapaliła się kontrolka czerwona od poduchy to dla kierowcy a po paru dniach pomarańczowa od pasażera. nie mogę się z nimi połączyć bo z Tego co czytałem to trzeba przerobiony kabel mieć a ja mam niestety tylko ELM..byłem u mechanika ale powiedział że nie może wykasować błędu ale nie wiem czemu..... co z Tym zdziałać??? wymieniać centralkę???

Ja miałem dokładnie to samo, było to spowodowane skokiem zasilania z akumulatora, obecnie od jakiegoś czasu mam nowy i nic się już nie dzieje takiego. Ale trzeba podpiąć i sprawdzić jakie błędy wykazuje komp.

Amortyzatory
Powrót