• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Bije przy hamowaniu - krzywe tarcze?

Przypuszczam że umnie to nie przeguby. Nie sprawdzałem tłoczków w zaciskach może któryś jest zapieczony...

Nie słyszałem nigdy żeby zapieczony tłoczek powodował bicie.....

To są tylko wskazówki. Przez internet to się naprawiać nie da :)

Przeguby (bo pukały przy maksymalnym skręcie i dodaniu gazu)

To może zrób taki test Gonzo z tymi przegubami?
Ja miałem kiedyś podobny problem, ale to akurat były tarcze. Na trasie dostały za dużej temp. i się pogięły. Nigdy więcej nie miałem czegoś takiego, od tamtej pory jeżdżę na tarczach Brembo.

Coś mi świta. Ostatnio cofałem z lekkiej górki przy pełnym skręcie w prawo. Jak nacisnąłem hamulec to poczułem na pedale takie chrobotanie/ przeskakiwanie jakby abs sie włączył.
Dzisiaj mam ma trase 100km to potestuje troche.

Ostatnio cofałem z lekkiej górki przy pełnym skręcie w prawo. Jak nacisnąłem hamulec to poczułem na pedale takie chrobotanie/ przeskakiwanie jakby abs sie włączył.

Qrcze jak to napisałeś, to kojarzę że mam tak samo. Efekt występuje najczęściej rano, jak cofam na parkingu. Poza tym nic dziwnego się nie dzieje, ale ten dźwięk mnie intryguje, dokładnie jakby ABS się włączył.

Marek, też tak miałeś?

tak ABS często to robi przy cofaniu z hamulcem . a tarcze sprawdzisz u ludzi , którzy oferują przetaczanie na samochodzie . generalnie tarcze jak są pogięte będzie czuć jak się hamuje z dużej prędkości i delikatnie noga na hamulec w tedy poczujesz na kierajdzie , że występuje bicie a przegub przy pełnym skręcie no i przegub zazwyczaj słychać takie specyficzne klikanie.

Rozkopałem wszystko dzisiaj.
Zaciski wporządku. Tłoczki chodzą wszystkie równomiernie i lekko. Klocki zużyte równomiernie, dociskane całą powierzchnią. Tarcze równo przylegają do piasty. Przeguby wydają się być ok. Chociaż prawy może mieć delikatny luz, ale nie mam na tyle doświadczenia żeby to stwierdzić na 100%
Na obydwóch tarczach w dwóch miejscach widać delikatne "sine" kreski, od wewnątrz do zewnątrz. Jakby przegrzane w tym miejscu, moim zdaniem. Nie pamiętam, żebym po jakimś ostrym hamowaniu wpadł do kałuży, czy na myjnie.
Może klocki za twarde i przegrzały tarcze? Klocki brembo, tarcze nie wiem jakiej firmy...

Chyba pozostaje kupić nowy komplet i modlić się, że się nie pokrzywi!!!

Jakieś sugestie co do zestawu tarcze-klocki?

Osobiście miałem tarcze Brembo (pełne) + klocki Ferodo DS : hamowanie rewelacja, ale w mieście nieco popiskują. Teraz mam klocki TRW i odradzam. Jak będę zmieniał to albo Ferodo Premier, albo znowu DS.

Ja mogę ci polecić zestaw bozarto znajdziesz na allegro. Niedawno założyłem u siebie i nie narzekam co do hamowania, a dodatkowo ładnie się prezentuje.

Byłem na stacji diagnostycznej.
Lewa tarcza 0,21, prawa 0,37. Dlatego bije. Wczoraj je zamieniałem miejscami, czyli 0,37 była na lewej stronie, a 0,21 na prawej. Jutro znowu zamieniam je miejscami i jadę sprawdzić, żeby wykluczyć ten przegub. Jeśli to wina przegubu to chyba przetocze tarcze wymienię przegub i zobaczę co się bedzie działo.

Jeśli to wina przegubu to chyba przetocze tarcze wymienię przegub i zobaczę co się bedzie działo.

Nie wiem ile płacisz za przetoczenie, ale nowa tarcza do Brembo kosztuje ok. 150zł, opłaca się? Po wymianie masz spokój na dłuuuuugo...

Przetoczenie 30zł/szt. Chce je przetoczyć żeby być pewnym że na nowych tarczach nie stanie się to samo. Tak czy siak będę wymieniał tarcze na nowe.
Dla poglądu zdjęcia. Widać delikatne "sine" przebarwienia.

Załączniki

• WP_001152.jpg
    WP_001152.jpg
    50.5 KB · Wyświetleń: 201
  • WP_001153.jpg
    WP_001153.jpg
    78.2 KB · Wyświetleń: 172
Ostatnia edycja:
Przetoczenie 30zł/szt. Chce je przetoczyć żeby być pewnym że na nowych tarczach nie stanie się to samo. Tak czy siak będę wymieniał tarcze na nowe.
Dla poglądu zdjęcia. Widać delikatne "sine" przebarwienia.

Widać wyraźnie że tarcze są przegrzane!

Takie mam podejrzenie.
Jaka może być przyczyna? Nie jeżdżę jak rajdowiec. Zwykłe tarcze się nie przegrzały, a duże brembo tak? Dziwne.

Amortyzatory
Powrót