• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Biały dym na benzynie

Kulpa

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 16V 105KM 2000r.
Witam, mam problem z moją alfą. Ostatnio zauważyłem ,że na benzynie leci mi biały dym z rury wydechowej i mam żółty błąd silnika, ma to jakieś powiązanie ze sobą? I jaki to ma wpływ na silnik?

Dane mojej alfy
1.6 105 KM 2000r. 16V

dodam ,że na LPG nie widzę tego dymu.

Podłącz pod kompa i będziesz wiedział co to za błąd. Biały dym to może być albo para wodna (np po nocy pod chmurką), uwalona uszczelka pod głowicą ale raczej kopciłby na PB i LPG więc raczej odpada, niebieski/biały dym to spalany olej silnikowy który też raczej występowałby na PB i LPG.

ok, dzięki. muszę kogoś znaleźć, kto mi podłączy moją piękność pod kompa :D

Nie masz tak że auto rano (na zimnym) chodzi na benzynie a jak się nagrzeje przełącza LPG ? Taka moją teoria że zanim auto się nagrzeje na PB para zdąży uciec i akurat na LPG się przełącza gdzie objawu już nie ma

Posiadam taką instalacje gazową. I to normalne,że rano mi leci ten biały dym tuż po odpaleniu ?

Normalne. Przez noc JEŚLI auto stoi na zewnątrz albo pod wiatą, to przez noc pociągnie wilgoci. Do tego dochodzą temperatury 5-10 stopni rano i mamy dymek. Jeśli po rozgrzaniu nie kopci albo coś to jest ok. Przegoń auto na trasie, 40km starczy żeby pozbyć się wody i wtedy zobacz.

Dla potomnych, alfa to akurat istny parowóz, ja potrafiłem po krotkich trasach wypompowac 3-4l wody z wydechu, temu zdecydowałem sie go rozwiertac i problem praktycznie znikl. Rano, to ze kopci, ze nic z tylu nie widac to tez norma, jak się pojeździ dłuzej i samochod stanie dosłownie na 5min jak jest wilgotno to znowu na jakis czas zaczyna..

Przy nizszych temperaturach/wiekszej wilogtnosci TO JE NORMA.

Moje v6 na lpg w zimie stawia dosłownie zasłonę parowa :) pamietam jak kiedyś dość zimnym autem uciekałem ze skrzyżowania i jak spojrzałem w lusterko to tylko biała mgła była :)

Amortyzatory
Powrót