• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Biały dym czy para wodna z wydechu?

czapel

Nowy
Auto
W drodze...
Po odpaleniu silnika po nocy, z wydechu wydobywa się lekki biały dymek. obroty czasami potrafią zafalować na chwilkę. pytanie teraz czy to biały dym czy może tylko para wodna. innych objawów nie zauważyłem.

https://www.youtube.com/watch?v=EL5xtOrDBOE

Powąchaj ten dymek. Jeśli dym jest o mocnym gryzącym zapachu, to oznacza to złe spalanie ON. Najczęściej jest to spalanie w niedogrzanym cylindrze (świece żarowe - grzanie pierwotne lub wtórne).

Mam identycznie, stawiacie na świece? Czuć spaliny, kontrolki od świec nie ma, żadnych błędów.

ja miałem wymieniane świece na 4 bosha. Ale prawdopodobnie u mnie jest nie spalane paliwo, gdyż mam wyzsze dawki startowe, odpuszczam, bo dymek jest białawo-błekitny, bardzo mały. innym objawów nie mam.

Mam identycznie, stawiacie na świece? Czuć spaliny, kontrolki od świec nie ma, żadnych błędów.

Możliwe jest, że to sprawka świec, a dokładnie ich cyklu grzania wtórnego. Kontrolka się nie zaświeci, bo świeca przechodzi test poprawnie (grzanie wstępne).

a winne temu nie mogą być np. wtryski a dokładniej końcówki której leją ?

Ludzie z czego wy robicie problem... Świece, wtryski ? Co będzie następne :lol: jak na moje to para wodna. Jeśli cała ta akcja dzieje się tylko rano to chyba nie ma o czym dyskutować. No chyba że 'kopci' tak non stop

zawsze może kopcić tak

Lenix przyznaj się z jakiego powodu Twoja Ci taką zadymę zrobiła :cool:

ja np lubie jak w aucie mam wszystko sprawne ;) a tak z innej beczki co oznacza cykl grzania wtórnego?

Ludzie z czego wy robicie problem... Świece, wtryski ? Co będzie następne :lol: jak na moje to para wodna. Jeśli cała ta akcja dzieje się tylko rano to chyba nie ma o czym dyskutować. No chyba że 'kopci' tak non stop

Tak, para wodna oczywiście może dać taki objaw. Dla tego należy odżałować swojego zdrowia i sprawdzić jaki jest zapach tych spalin ;)
Problemy ze spalaniem w niedogrzanym cylindrze występują właśnie po nocy, gdy silnik jest całkowicie ostudzony.

Dodano po 11 minutes:

ja np lubie jak w aucie mam wszystko sprawne ;) a tak z innej beczki co oznacza cykl grzania wtórnego?

Świece po pierwotnym grzaniu przechodzą w stan niejako słabszego grzania wtórnego. Głównie po to aby zmniejszyć emisję węglowodorów, ustabilizować pracę jeszcze nie nagrzanego cylindra, a przez to złagodzić twardą pracę diesla po odpaleniu.
Grzanie pierwotne trwa parę sekund, potem następuje grzanie wtórne, które odbywa się tylko w niskim zakresie obrotów (na ogół do 2000-2500) i trwa do 30 sekund (przy około -20C). Im wyższa temperatura silnika, to ta faza grzania jest krótsza. Dla tego też po nocnym postoju, gdy stan świec nie jest za dobry pokazuje się dymek, a później już jest bez tego objawu. Jeśli silnik ma temperaturę około 40-50 stopni, to ta faza nie występuje. Niektóre Ople mają tą fazę wyłączną w zakresie około 15 stopni i w efekcie, po nocnym postoju mają czasami problem z odpaleniem w okolicy tej temperatury.

Ostatnia edycja:
@sdero Czy można grzanie wtórne w jakiś sposób przetestować i następnie skorygować?

Mami taki objaw, że spaliny śmierdzą "ikarusem" przez chwilę po rozruchu, a po paru sekundach już jest OK.
Dymek jest oczywiście biało-niebieski.

Z tym jest ciężko. Trzeba by to zrobić symulując warunki w jakich świeca pracuje. Można się zorientować po tym jak opór świecy jest przy granicznej wartości widełek oporu. Ale niektóre firmy wypuszczają nowe świece, które już są blisko tych granic.
Jak mierzyć opisałem tutaj http://www.conmir.pl/diagnostyka-ukladu-swiec-zarowych/

Amortyzatory
Powrót