• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] Biała

• Autor wątku Autor wątku Arek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Arek

Nowy
Auto
155 155 155
Cześć :)
Przedstawiam wam moją kolejną 155 :rolleyes:

Zakup nieprzypadkowy. Szukałem 155 w kolorze białym/czarnym/czerwonym no i się trafiła biała :cool:

Kupić nie było łatwo i wie o tym Artur - on od początku ze mną przeżywał zakup tego samochodu i mnie cały czas motywował - Dzięki, ale więcej szczegółów na tym etapie nie napisze.

Moja Alfa została wyprodukowana w 1997 roku i została sprzedana w tym samym roku w salonie w Rzeszowie. Jestem jej trzecim właścicielem. Praktycznie do samego końca serwis w ASO czego potwierdzeniem jest gruba teczka faktur.

Mimo Autoryzowanego serwisu nie udało się ustrzec przed awarią silnika - tłok wyskoczył i uciekł gdzieś w pole. Według mnie przyczyną był olej o lepkości 10W40. Poprzedni właściciel się poddał i sprzedał mi ją, a ja wziąłem się do roboty :)

Silnik jest zmieniony na moją sprawdzoną jednostkę z poprzedniej 155 2.0 16v, a przy okazji zostało wymienionych kilka innych części.

- Wymiana oleju w silniku na 10W60. Od odebrania alfy zrobiłem 500 kilometrów przy spalaniu oscylującym w granicach 14 litrów PB95 na 100km i oleju nie ubyło - oby tak dalej, chociaż przypuszczam że pięknie nie będzie ;)
- Wymiana oleju w skrzyni biegów - profilaktycznie 75W90
- Wymiana płynu hamulcowego
- Wymiana płynu chłodniczego
- Wymiana płynu do wspomagania
- Zabezpieczenie podłogi pod bakiem
- Uszczelnienie silnika
- Konserwacja podłużnic i progów
i inne pierdoły o których dużo by pisać.

Plany na najbliższy czas to przełożenie wnętrza z mojej poprzedniej 155 - drewno i welur, wymiana wydechu i całkowity detaling

attachment.php

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• IMG_3237.JPG
    IMG_3237.JPG
    119.4 KB · Wyświetleń: 728
  • IMG_3241.JPG
    IMG_3241.JPG
    207.5 KB · Wyświetleń: 738
  • IMG_3266.JPG
    IMG_3266.JPG
    124.6 KB · Wyświetleń: 735
  • IMG_3272.JPG
    IMG_3272.JPG
    107 KB · Wyświetleń: 734
  • IMG_3291.JPG
    IMG_3291.JPG
    114.3 KB · Wyświetleń: 728
  • IMG_3294.JPG
    IMG_3294.JPG
    148.2 KB · Wyświetleń: 724
Wcisnąć między D a W literkę L - i byłaby z mojego powiatu;). Niezły kąsek

wygląda bardzo fajnie ale ja pomalowałbym jeszcze progi w kolor, byłoby super ;)

Od jakiegoś czasu bardzo mnie kręcą białe 155, wygląda świetnie.

Cześć :)
Przedstawiam wam moją kolejną 155 :rolleyes:

Zakup nieprzypadkowy. Szukałem 155 w kolorze białym/czarnym/czerwonym no i się trafiła biała :cool:

Kupić nie było łatwo i wie o tym Artur - on od początku ze mną przeżywał zakup tego samochodu i mnie cały czas motywował - Dzięki, ale więcej szczegółów na tym etapie nie napisze.

na razie nie pokazuj jej od spodu ;-)
tylne błotniki wyglądały na dobrze zrobione, nawet miernik grubości lakieru pokazywał, że to blacha.
szkoda, że awaria silnika spowodowała niemiłą dodatkową przygodę :-/
powodzenia.

Cena zakupowa 1100zł + laweta do Warszawy. Najśmieszniejsze jest to że nawet jej nie oglądałem :D

Gdzie ją znalazłeś?? Za taką kasę to ja bym łyknął i wsadził swoją motorownie co to w szopie czeka:)

Amortyzatory
Powrót