• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Biała Quadrifoglio Verde

baton

Nowy
Auto
Alfa
Witajcie,

Po dłuższej przerwie powrót do marki Alfa Romeo. Ze względu na wcześniej posiadany samochód Abarth Grande Punto dysponującym po przeróbkach mocą 210KM szukałem czegoś co nie będzie słabsze i dalej będzie dawać fun z jazdy. Długo faworytem był Focus MK3 w wersji ST. Niestety kiedy przyszło do zakupu nic konkretnego na rynku nie było. Nagle przypomniałem sobie o AR. Drzwi z tylu są, bagażnik większy niż w Punto i do tego żonie bardziej się podoba niż Focus czy Leon.
Tak o to stałem się posiadaczem quadrifoglio verde wyprodukowanej w 2012 roku. Auto było własnością salonu w Kielcach. Jestem drugim właścicielem, przebieg 50 500km, wiadomo auto z ASO, więc z udokumentowaną historią. Świeżo po serwisie (olejowy+rozrząd). Wyposażenie typowe dla QV - nie ma panoramicznego dachu (szkoda) salon okleil wcześniej dach folią.

Pogoda na Śląsku nie sprzyja do zdjęć, wczoraj deszczowo, a dziś śnieżnie, dlatego mam tylko takie foto z odbioru, drogi powrotnej i już u siebie:

Gratulacje.
Wiedziałem, że jedziesz po Julkę, ale nie sądziłem, że będzie tak grubo :D
Pozdrawiam.
- Rafał

Tylko gratulować, pięknie się prezentuje !
Może to taka kolorystyka zdjęć, ale felgi wydają się białe a nie srebrne - malowane ?

Na marginesie - ciekawe tło na fotce nr 2 :)

Pozdrawiam i przyjemności z jazdy !

Dzięki za komentarze. Wrażenia z jazdy jak najbardziej pozytywne. Felgi są białe - wydaje mi się że oryginalnie malowane, nawet widziałem takie gdzieś na olx czy Allegro. Myśle że jednak bardziej będą pasować czarne/grafitowe. Jeżeli chodzi o tło 2 zdjęcia, to przed restauracją w Zawierciu - przerwa na posiłek w drodze powrotnej z Kielc :).

Ostatnia edycja:
Dzięki za komentarze. Wrażenia z jazdy jak najbardziej pozytywne. Felgi są białe - wydaje mi się że oryginalnie malowane, nawet widziałem takie gdzieś na olx czy Allegro. Myśle że jednak bardziej będą pasować czarne/grafitowe. Jeżeli chodzi o tło 2 zdjęcia, to przed restauracją w Zawierciu - przerwa na posiłek w drodze powrotnej z Kielc :).

Biała Giulietta - słuszny wybór :) Piękna jest!
Co do felg to ja właśnie na wiosnę zmieniam kolor na czarny ;) Sztos!

Moja Blondi ma kolejną siostrę na forum :D
Szklany dach to fajny bajer, ale ma swoje minusy, więc nie ma za bardzo nad czym płakać.
Fanem czarnych felg nigdy nie byłem i pewnie nigdy nie będę, dlatego proponuję jednak grafit. Ale to tylko moja propozycja ;)

Gratuluję zakupu!! I życzę samej zabawy za kółkiem!!

Obiecywałem sobie, że po modyfikacjach i sporych PLN włożonych w poprzedni samochód z kolejnym nie będę nic robił. Jak się okazało nie wytrzymałem. Nie są to mody typu kompletny układ wydechowy Ragazzon jak to miało miejsce w Abarth, (Julka służy jako rodzinny), ale wizualnie czegoś mi z tylu brakowało. Dlatego mam już u siebie dokładkę (dyfuzor) + większe końcówki wydechów - wszystko z linii akcesorii do Giulietty - prosto z ASO. Do tego mała zmiana odnośnie felg. Białe turbiny w białym aucie - zdania podzielone. Mi raz się podobało, a za drugim razem już mniej. Stad decyzja żeby pójść w sprawdzonym kierunku, czyli mamy półksiężyce :). Zamówiłem nowe Conti sportconntact i czekam na transport. Do tego nowe klocki + tarcze przód. Kolejne zdjęcia będą już po zmianach.

Obiecywałem sobie, że po modyfikacjach i sporych PLN włożonych w poprzedni samochód z kolejnym nie będę nic robił. Jak się okazało nie wytrzymałem. Nie są to mody typu kompletny układ wydechowy Ragazzon jak to miało miejsce w Abarth, (Julka służy jako rodzinny), ale wizualnie czegoś mi z tylu brakowało. Dlatego mam już u siebie dokładkę (dyfuzor) + większe końcówki wydechów - wszystko z linii akcesorii do Giulietty - prosto z ASO. Do tego mała zmiana odnośnie felg. Białe turbiny w białym aucie - zdania podzielone. Mi raz się podobało, a za drugim razem już mniej. Stad decyzja żeby pójść w sprawdzonym kierunku, czyli mamy półksiężyce :). Zamówiłem nowe Conti sportconntact i czekam na transport. Do tego nowe klocki + tarcze przód. Kolejne zdjęcia będą już po zmianach.

Zmiana jak najbardziej dobra :) Ale druga końcówka wydechu pozostanie fake’owa ? Pytam, bo sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, i jak to mówią, „nie jestem przekonany”

mcwaw, to jest QV 1750TBi, więc obie końcówki są „prawdziwe” :). Dyfuzor + 2 x końcówki o większej średnicy - to będę montował, a w zestawie dostałem jeszcze zestaw dla kogoś kto ma 1 rurę i mam plastik mocowany do podłogi, następnie do tego końcówka wydechu (średnica taka jak jest fabrycznie przy 1 rurze) i wtedy mamy fake podwójny wydech :). Oczywiście trzeba wtedy zmienić dokładkę. Jakby ktoś był zainteresowany to mogę sprzedać ten zestaw z plastikiem i nakładką, jeżeli ktoś chciałby sobie zrobić taka zmianę wizualną, a nie chce kompletnego układu wydechowego.

Fajna :) widzialem ja jeszcze jak stala w Kielcach :)
A w jaki sposob sie montuje ten dyfuzor? sam mysle o nim do swojej julki :)

Montaż wygląda na bardzo prosty - oczyszczamy zderzak i kleimy za pomocą kleju 5908061 - muszę sprawdzić w polskim ASO czy jest dostępny bo w zestawie nie miałem.
Gorzej wygląda sprawa z montażem nakładek, bo tam już potrzebny będzie kanał/podnośnik. Trzeba poluzować mocowanie wydechu, zdjąć stare nakładki i zamontować nowe, większe, a następnie przymocować poluzowany układ.
Dlatego jak znajomy będzie wymieniał mi klocki+tarcze, to zajmie się też stroną wizualną czyli dyfuzorem i nakładkami ma wydechy.

Szkoda że taka sztuka wyjechała z Kielc i nie będzie jej szansy już tu spotkać, ale gratulacje oczywiście. Jak dla mnie Bianco Alfa jest jednym z dwóch najlepszych kolorów tego samochodu - obok Grigio Magnesio Opaco :)

Felgi odebrane, przejechały kurierem całą Polskę z Gdańska na samo południe Polski - całe szczęście bez uszkodzeń. Założone opony, ostatecznie padło ma Fuldę. Montaż zestawu pod koniec miesiąca.

Super na tych felach się prezentuje :)

Tez sie ta Giulietta interesowalem ze wzgledu na wyglad auta pod koniec 2017 roku. Piekna gratulacje wyboru :)

Mała zmiana, jak dla mnie właśnie tak QV powinna wyglądać w serii, czyli obowiązkowy dyfuzor.

I teraz pytanie, co zrobić aby nowe końcówki po pewnym czasie nie wyglądały jak stare ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót