Biała maź pod korkiem oleju

Marcin.t

Nowy
Auto
Alfa romeo 147 twin spark. 1.6 litra 120 km. hatchback.rok2001
witam! mam bardzo dużo strachu mianowicie zauważyłem ze pod kapslem od oleju mam dość sporo białej mazi... autem jeżdżę bardzo mało dziennie około 15 km. w weekendy prawie wcale. mechanik mówił ze może to być uszczelka pod głowicą .. lub od mrozów,raczej żadnych wycieków niemam nie wiem co robic ? uszczelka to bardzo kosztowna sprawa. dzięki za odpowiedzi

Zrób większą trasę poza miastem, tak żeby auto miało szansę osiągnąć przez dluuuższą 'chwilę' właściwą temp. pracy.
Jak objaw nie ustąpi dopiero wtedy możesz zacząć się martwić, inaczej będziesz już wiedział jak wygląda jeden z objawów jeżdżenia permanentnie niedogrzanym autem.
Pzdr,

Norma w zimie, podczas jeżdżenia krótkich dystansów. Zobacz dla pewności jeszcze czy nie ubywa Ci płynu chłodniczego i czy nie ma w nim plam oleju. Jeżeli nie to wg mnie nie ma się czym martwić. Zrobisz większą trasę to wszystko powinno zniknąć. Mam to samo :)

Krótkie dystanse, niedogrzany silnik a w najgorszym wypadku uszczelka pod głowicą strzeliła.

Przy słabej jakości oleju taki nalot sie tworzy, przy dobrym oleju nie ma szans na taki osad

Krótkie dystanse, niedogrzany silnik a w najgorszym wypadku uszczelka pod głowicą strzeliła.

Ale, uszczelka daje dużo innych objawów. Sprawdź czy nie ubywa Ci tego płynu chłodniczego, czy w płynie nie ma plam oleju. Jeżeli nie to raczej na pewno skutek jazdy na krótkich odcinkach. Tylko poziom płynu chłodniczego sprawdzaj tak z 30 minut po zgaszeniu auta, nie np po nocnym postoju bo rano możesz mieć go nawet poniżej min :)

Karol masz rację. :) Miałem też tak w poprzednim aucie. Dogrzejesz to biała maź sama zniknie :).

Przy słabej jakości oleju taki nalot sie tworzy, przy dobrym oleju nie ma szans na taki osad
Z moich obserwacji wynika że są TRZY powody powstawania tej mazi :
1.Tak jak pisałeś kiepski olej lub już porostu stary.
2.Złe odpowietrzenie czyli popularna odma
3.Nie dogrzany silnik ,czyli termostat lub rzadkie krótkie jazdy

Z moich obserwacji wynika że są TRZY powody powstawania tej mazi :
1.Tak jak pisałeś kiepski olej lub już porostu stary.
2.Złe odpowietrzenie czyli popularna odma
3.Nie dogrzany silnik ,czyli termostat lub rzadkie krótkie jazdy

Jest pierwsza rzecz którą pomijasz : g....y olej. Na porządnym nie ma takich cudów.

No to wychodzi że Millers to też gówniany olej, bo jeśli porobię parę krótkich dystansów i niedogrzeje dobrze silnika to też mi się minimalnie tego masełka robi. Ale później walę dłuższą trasę tak z 30km i jest okej :)

No to wychodzi że Millers to też gówniany olej, bo jeśli porobię parę krótkich dystansów i niedogrzeje dobrze silnika to też mi się minimalnie tego masełka robi. Ale później walę dłuższą trasę tak z 30km i jest okej
Millers a Millers zależy jaki. Na żadnym porządnym oleju nie powinno się dziac takie rzeczy bez względu na to czy silnik jest dogrzany czy niedogrzany

Jest pierwsza rzecz którą pomijasz : g....y olej. Na porządnym nie ma takich cudów.
Oj, nie straszcie kolegi nawet najlepszy olej nie ma wpływu na kondensację wilgoci pod korkiem. Krótkie trasy są tego powodem, tak jak woda kapiąca z tłumika po odpaleniu.
Niech kolega wytrze korek, zrobi dłuższą trasę i sprawdzi ponownie pod korkiem. Na pewno będzie OK.

Witam!Jeśli masz gazownie to takie obiawy wystepują częściej.Jesli nie ma ubytków płynu chłodnicy z głowicą jest o.k.Jednak choc to się zdaza to nie jest to normalne.Pozdrawiam

Słabej jakości olej : może to Castrol? miałem tak w innym aucie przy tym oleju. Ja robię krótkie odcinki do pracy ok. 2.5 km i po 8 godz. do domu czyli 5 km dziennie i takiego objawu nie mam silnik zalany Mobilem 10w40

Oj, nie straszcie kolegi nawet najlepszy olej nie ma wpływu na kondensację wilgoci pod korkiem. Krótkie trasy są tego powodem, tak jak woda kapiąca z tłumika po odpaleniu.
Niech kolega wytrze korek, zrobi dłuższą trasę i sprawdzi ponownie pod korkiem. Na pewno będzie OK.

Nikogo nie straszę.Znam to z autopsji.A gadnanie że najlepszy olej nie sprosta to bzdura.Nie książki a z doświadczenie to mówię.

Nikogo nie straszę.Znam to z autopsji.A gadnanie że najlepszy olej nie sprosta to bzdura.Nie książki a z doświadczenie to mówię.

Kolego, a miałeś fizykę i chemię w szkole ? Bzdurą jest to co piszesz bo żaden olej nie wchłonie wody - ona musi odparować. Zrobić się może emulsja olejowa i to obserwujemy po korkiem. Fakt że nie w każdym silniku się to uwidacznia nie znaczy że jej nie ma do czasu rozgrzania silnika. Doświadczenie jest ważne ale trochę wiadomości z książek też się przyda - pozwala to nie ośmieszać się publicznie.

Kolego, a miałeś fizykę i chemię w szkole ? Bzdurą jest to co piszesz bo żaden olej nie wchłonie wody - ona musi odparować. Zrobić się może emulsja olejowa i to obserwujemy po korkiem. Fakt że nie w każdym silniku się to uwidacznia nie znaczy że jej nie ma do czasu rozgrzania silnika. Doświadczenie jest ważne ale trochę wiadomości z książek też się przyda - pozwala to nie ośmieszać się publicznie.

Fizykę miałem.Poza matmą to jedyny przedmiot z których byłem dobry.
Książek przeczytałem tyle w temacie że jeszcze troszkę musisz pożyć aby dorównać.
Jeśli Ty czytałeś cokolwiek w temacie to musisz wiedzieć że ta maź to nie woda a połączenie wody z olejem.
W tym właśnie problem.Dobre oleje maja dodatki zmniejszające do minimum łączenie wody z olejem.

Amortyzatory
Powrót