[159] Bezpiecznik z radia?

robert9990

Użytkownik
Auto
159 1.9 Jtdm 150KM Sport 2009
Witam. Jechałem sobie dzisiaj rano na zakupy i nagle radio się wyłączyło. Nie reaguje. Stanąłem na parkingu, wyłączyłem silnik i próbuję na nowo uruchomić, ale radio dalej nic. Chyba coś się spaliło. Pierwsze co myślę to bezpiecznik. Może ktoś pomóc gdzie jest w Alfie 159 bezpiecznik z radia? Bo jak podnoszęklapę i dostaję sie do tej skrzynki z bezpiecznikami to tam są tylko rysunki(brak napisów) świateł, abs itp. a nie ma nic z radia. W sr\erwisie fiata, bo i tam zaraz podjechałem powiedzieli że nie mają dzisiaj czasu..... Radio podobno nieoryginalne, z takim kupiłem pioneera z navi i telefonem.

EDIT:

Doczytałem się i znalazłem. Niby chodzi o F23. Tak więc wyciągnąłem i było z nimm w szystko OK. Na wszelki wypadek jednak zmieniłem i dalej nic. Chyba coś głębiej siedzi... Macie może jakieś pomysły? Bo ja nie wiem co zrobić a w niedzielę znów 1200km to bez radia ogłupieję.

Ostatnia edycja:
Zobacz jeszcze bezpiecznik w samym radiu.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Jeśli masz możliwość wyjęcia radia, to podłącz je "na krótko", przynajmniej będziesz wiedział, czy to wina radia, czy zasilania.

A odłączałeś akumulator? U mnie się czasami radio zacina jak szybko próbuję wybrać numer w telefonie i taki "reset" rozwiązuje wszystko. :)

Byłem w serwisie co się zajmują takimi rzeczami.
Wyciągnął radio, posprawdzał napięcie i radio samo w sobie działa. Włączyło się, działało i nagle znów padło. Potem znów zrobił, dłuższy czas podziałało, wsadził na swoje miejsce i nie działa znów... Powiedział że kable do rozkopania, a ja znów w trasę ruszam na kilka miesięcy to bez radia. Ehh...

Najpierw wyciągnij radio - 4 gwoździe wkładasz w otwory chwytasz gwoździe ( sciskasz je tak jakbyś chciał połączyć łebki górnego z dolnym i szarpiesz delikatnie) Powininemn wyskoczyc bez problemu - dosłownie 30 sek roboty. I z tyłu w radiu jest bezpiecznik - spr go.

Byłem w serwisie co się zajmują takimi rzeczami.
Wyciągnął radio, posprawdzał napięcie i radio samo w sobie działa. Włączyło się, działało i nagle znów padło. Potem znów zrobił, dłuższy czas podziałało, wsadził na swoje miejsce i nie działa znów... Powiedział że kable do rozkopania, a ja znów w trasę ruszam na kilka miesięcy to bez radia. Ehh...
Czyli nadal nie ma diagnozy, że to nie jest wina radia, bo co z tego, że podłączyli na chwilę i radio działało? Tak samo chwilowo działało po podłączeniu do oryginalnej kostki. Moim zdaniem powinieneś sobie podciągnąć jakieś inne zasilanie i wtedy sprawdzisz, czy to wina radia czy instalacji, przynajmniej będzie wiadomo, gdzie szukać.

Dzisiaj miałem podobny problem. Tzn wyjąłem ori radio i podpiąłem nowe które kupiłem. Wsadziłem kluczyk i co? I cisza. Więc odpiąłem nowe, podpiąłem stare, wsadziłem kluczyk i co? I cisza :/ Tzn podświetlenie radia jest, słychać jak tam coś rusza płytą i nic. Wyświetlacz się nie włącza. Sprawdziłem bezpiecznik radia i jest ok, bezpiecznik F23 pod maską też ok. Jakieś pomysły?

Witam spotkał się może ktoś z takim czymś ? wywaliło mi bezpiecznik bo zrobiłem zware i f23 sie zjarał wymieniłem go lecz radio dalej nie działa wszystkie bezpieczniki sprawdzone prosiłbym o jakieś sugestie

Wyświetlił się jakiś napis jak chwile odczekałem ale nie działa cd ani zmieniarka

Ostatnia edycja:
Witam u mnie radyjko działa navi też tylko nie mogę dać głośniej . Na kierownicy nie da rady i na potencjometrze też zawisło na 3 stopniu

Ja miałem raz taką sytuację że nie mogłem radia ani ściszyć ani zrobić głośniej. Ba nawet nie mogłem go wyłączyć. Dopiero po jakiś 15 min trasy radio się wyłączyło. Włączyłem je i wszystko wróciło do normy.

Amortyzatory
Powrót