• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Benzyna przedostaje się do oleju silnikowego

• Autor wątku Autor wątku wieslaw322
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wieslaw322

Guest
W Alfie 146 1400cm 16V przedostaje się do oleju silnikowego benzyna.Rozrzedziła mi olej w silniku i mruga kontrolka smarowania.Którędy jest to możliwe że się przedostaje i co trzeba zrobić, ażeby to usunąć.Czy poradzę sobie sam i jaki może być koszt. Silnik nie stracił nic mocy.

W Alfie 146 1400cm 16V przedostaje się do oleju silnikowego benzyna.Rozrzedziła mi olej w silniku i mruga kontrolka smarowania.Którędy jest to możliwe że się przedostaje i co trzeba zrobić, ażeby to usunąć.Czy poradzę sobie sam i jaki może być koszt. Silnik nie stracił nic mocy.

Benzyna przedostaje się do silnika jedyna mozliwa drogą czyli po gładziach cylindrów. Powodów moze być kilka, od zuzytych pierścieni, przez uszkodzenie regulatora cisnienia paliwa, pompy paliwa, lejących wtryskiwaczy po czeste jazdy na krotkich trasach przy niedogrzanym silniku, wtedy to przedostawanie się benzyny do komory silnika jest naturalnym zjawiskiem.
Po pierwsze wymien olej na nowy, razem z filtrem oczywiscie bo mozesz zatrzec silnik przy takim rozrzedzeniu oleju. Jezeli wina nie lezy w krotkich trasach, daj wtryskiwacze do sprawdzenia, sprawdz cisnienie paliwa w ukladzie.
Tylko tak sie zastanawiam czy paliwo w oleju ma cos do zapalania sie kontrolki smarowania?

Jezeli sytuacja nie jest tragiczna mozesz pozbyc sie benzyny z oleju poprzez zrobienie jakiejs dluzszej trasy, czyli rozgrzaniu silnika, wtedy benzyna odparuje, ale jak masz cos uszkodzone na dlugo to nie pomoze. Ale w Twojej sytuacji, gdzie jak piszesz błyska kontrolka smarowanie to lepiej chyba nie jeździć juz tym autem, przynajmniej do czasu wymiany oleju.

Ostatnia edycja:
Dzięki SAROO ale tu masz rację, bo mam drugą Alfę GT i oczywiście głównie nią jeżdżę a tą 146-kę nieraz pożyczam i tylko ma krótkie trasy lub stoi na zewnątrz, bo tak chodziła i chodzi bez zarzutów. Silnik ma naprawdę w super stanie,gdyż jestem zapalonym alfistą i dbam o samochody. Szkoda by go było, bo jeszcze posłużyłby długie lata.

kolego ja miałem podobnie przez uszkodzony czujnik tem. ten do kompa a nie na zegar.

Witam mam podobny problem jak kolega wieslaw322 objawy są identyczne czuć paliwo w oleju i migała kontrolka ciśnienia oleju na wolnych obrotach.Jednak przypuszczam że jest to wina niedogrzanego silnika gdyż stwierdziłem że mam walnięty termostat.Auto miesiąc temu przeszło kapitalny remont silnika także mam nadzieje iż przyczyną usterki jest termostat jeżeli ktoś może pomóc to proszę o opinię na ten temat

Amortyzatory
Powrót