• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Benzyna&LPG czy Diesel??

Przemo8

Nowy
Auto
Alfa 159 SW
Witam. Bardzo nam się spodobała Julia- Biała, skóra, ksenony, ciemne szyby itd., ale interesuje mnie jedno( nie zależy mi za bardzo na szpanie jakie to mam szybkie autko, a raczej niestety na kasie:P)czy kupiś diesla 1,6 105km czy kupić benzynę i przerobić ją na gaz?? widziałem podobny temat, ale...wiem, że gaz fabryczny jest bardzo drogi, a zamonotowanie gazu w ASO to jakieś 4100zł..

mam julkę z fabrycznym gazem kupiłem jako demo. Zrobiłem już 6tys w dwa miesiące nie całe i powiem że złego słowa powiedzieć nie mogę.
Spalanie ok. 10 litrów pół na pół trasa/miasto przy czym gaz prawie zawsze w podłodze. A poniżej 120 rzadko.

beznina + lpg, tylko takie połączenie gwarantuje spokój ducha, pełne oczyszczenie i dozgonną miłość partnerki, bo stac cię będzie na restauracje od czasu do czasu, szpanu julią nie zrobisz ani benziną ani diesel

To jest wieczny dylemat. Obecnie jeżdżę 200 konnym dieslem w automacie. Po weekendowych jazdach Julką TB BiFuel 120 km oraz 170 MA stwierdziłem, że chciałoby się takie mieć. Jest inaczej niż w dieslu no i fotele mają boczne podparcie ;) Chociaż mojej Cromie nic zarzucić nie można, poza zupełnie innymi wrażeniami z jazdy. I teraz główkuję - uboższa w wersji demo z salonu BiFuel, czy starsza o rok, z przebiegiem większym ale doposażona i mocniejsza second hand? Ech...

Przemo8... jak będzie się prezentować biała Julka, ze skórą, xenonami i bajerami... z klekotem pod maską? Już lepiej mieć korek od gazu.
Julka to jeden z niewielu samochodów na rynku, do którego według mnie diesel nie pasuje.

Przy wyborze durigej Julki kierowalem sie tym razem ekonomia :P

Juz za miesiac bede mogl porownac oba silniki. Planuje rozniez od razu chipa wrzucic do diesla co da juz bardzo ciekawa moc prawie 400Nm i 205KM :) co w polaczeniu z TCT daje mozliwosc na smiale zejscie ponizej 7 sec na 100. i chyba wieksza niz QV predkosc max. a co najwazniejsze zaoszczedzenie na paliwie w porownaniu z 1.4 TB prawie 50%.

W benzynie moje srednie spalanie to okolo 8l/100 ( tryb mieszany - pol sportowy )

Zobaczymy ile wezmie diesel ale planuje srednie spalanie na 5.5/100 - przy czym cena na litrze jest tansza o 0.40 eur centow. (1.60pln)

zobaczymy co pokaze praktyka juz niedlugo...

Ostatnia edycja:
A jeśli już benzynę po d gaz to jaka??120km czy 170, a może jakaś inna jeśli występuje...

na dziś to tylko opcja 120hp pozostaje do zgazowania, 170MA nie da się metodami konwencjonalnymi, a co ciekawe te 120 to jest prawie 140hp jak sie okazuje i do tego możesz sobie podkręcić na 150 a więc tylko 20hp mniej niż radka 170hp więc róznica niewielka a na cpn-ie radość duża, schowasz wlew pod klapką i każdy parking i prom stoi przed tobą otworem, no tylko ten hałas i niewygodne siedzenia..........tego żaden gaz nie zmieni

Ale czy benzynę 120km jestem wstanie zachipować??? jeśli jest turbina to powinno się dać i na pewno spalanie spada i moc wzrasta, wiec luz...ja silnik 105 diesla znam wiec dlatego się zastanawiam nad nim... a zna ktoś czy można wypożyczyć z salonu julke na weekend???jako jazda testowa?

Z czipem i z gazem? Wątpię abyś taką znalazł. Wydaje mi się, że masz trochę wykluczające się kryteria wyboru auta. Pożyczają auta, ale pewnie trzeba spełnić jakieś mniej lub bardziej formalne kryteria wiarygodności i rokowania na finalizację transakcji.

ale ja na własna ręke bym zchipował, a nie żeby ktoś już to miał zrobioną i tak samo, bezyna mogę dołożyć gaz i z chipować...

Juz za miesiac bede mogl porownac oba silniki.
Planuje rozniez od razu chipa wrzucic do diesla co da juz bardzo ciekawa moc prawie 400Nm i 205KM :) co w polaczeniu z TCT daje mozliwosc na smiale zejscie ponizej 7 sec na 100.
W to wątpię. 30KM więcej nie da Ci 1 s mniej w przyspieszeniu.
i chyba wieksza niz QV predkosc max.
W to też wątpię. Moja QV na prostej drodze (oczywiście niemieckiej autostradzie) bez problemu dochodzi na 5 do 220, czyli wyżej niż max diesla 2.0 bez chipa. Na 6 spokojnie dolatuje do 240, a jak chwilę poczekam to ponad 250 km/h. Wskazanie licznika to pewnie kwestia opon, ale gps pokazuje podobnie (coś koło -3km/h). Myślę, że w dieslu nawet gdybyś dokręcił do ogranicznika, to nie pojedzie więcej niż 240.
a co najwazniejsze zaoszczedzenie na paliwie w porownaniu z 1.4 TB prawie 50%.
To chyba jedyny plus diesla:)

W to wątpię. 30KM więcej nie da Ci 1 s mniej w przyspieszeniu.

W bezynie niecale 30KM daje roznice 1 sec. sprawdzalem juz kiedys:

https://www.youtube.com/watch?v=f798qsGWpPc

(nawet dodajac bledy pomiaru to z 9.4sec spokojnie 1sec zejdzie...)
Zobaczymy jak z dieslem bedzie ale z tego co slyszalem to z tego silnika mozna sporo wykrecic...

Dodano po 3 minutes:

W to też wątpię. Moja QV na prostej drodze (oczywiście niemieckiej autostradzie) bez problemu dochodzi na 5 do 220, czyli wyżej niż max diesla 2.0 bez chipa. Na 6 spokojnie dolatuje do 240, a jak chwilę poczekam to ponad 250 km/h. Wskazanie licznika to pewnie kwestia opon, ale gps pokazuje podobnie (coś koło -3km/h). Myślę, że w dieslu nawet gdybyś dokręcił do ogranicznika, to nie pojedzie więcej niż 240.

Mozliwe ze nie pociagnie wiecej niz QV to fakt :) ale 240 dotknie :P

https://www.youtube.com/watch?v=hC-N6KjUTFQ

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót