• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] benzyna czy disel

budyn77

Nowy
Auto
Alfa 145
Witam.Chciałbym stać się szczęśliwym posiadaczem tak dla mnie pięknej Alfy145.Planuje zakup tego modelu z 2000r.Rozglądam się po ogłoszeniach ale mam dylemat.Nie wiem czy ma to być disel czy benzyna.Opinnie na temat alf są nie pochlebne ale mnie to i tak nie odwiedzie od kupna.Problemem jest tylko upatrzenie dobrego modelu.No i najważniejsze i tu się zwracam do posiadaczy o wyrażenie opinni czy disel czy benzyna.Autko będzie moim drugim samochodem w rodzinie ale planuje dojeżdżać nim do pracy.Chciałbym kupić model 1.9JTD proszę o kilka opinni na temat tego silnika i czy Alfa sprawdzi sie jako samochód codzienny.Z góry dziękuje za pomoc i szczere opinnie.Pozdrawiam wszystkich posiadaczy.

Z tego rocznika to zdecydowanie JTD to są bardzo dobre i dynamiczne silniki, T.Sy jest to loteria

Ja może nie mam 145 ale mam 156 z silnikiem 2.4 JTD i choć wcześniej jeździłem parę lat autem benzynowym i nie miałem przekonania do diesla ,to miło się zaskoczyłem i teraz napewno bym nie kupił benzynowego silnika ale myślę że co kto lubi

1.9 z 2.4 raczej średnio można porównywać, chociażby ze względu na różną ilość cylindrów. Nie wydaje mi się też, żeby Twin Sparki były zaraz jakąś loterią. Dużo osób je ma, na tym forum pewnie z 90% kupionych używanych i jakoś jeżdżą...
Dla mnie jeśli Alfa, to benzyna, ale wybór należy do Ciebie.

Jeżeli nie masz pewnego źródła to lepiej bierz JTD, ale turbo trzeba sprawdzić również przed zakupem. Jak TS to najlepiej z pewqnego źródła i z wymienionym od razu rozrządem, wariatem i pompą wody. Jak 2.0, to jeszcze nowy pasek balansu i napinacz do niego. Osobiście JTD wszyscy chwalą, ale dla mnie dźwięk TS'a jest fajny, dynamika również jak na takie pojemności, choć przy obecnej cenie benzyny spalanie rzędu 10/12l (1.8 i 2.0 - takie mam/miałem) daje po kieszeni, choć w 155 mam lpg i tankuję za 2,55 a awarii brak - dobra instalacja z dobrą regulacją.

Wg mnie szukaj i benzyny i diesla, a jak się trafi zadbana 145 to będziesz się zastanawiał nad silnikiem, jaki będzie miała pod maską - lepiej wybrać zadbaną 145 ze znaną przeszłością z TS'em niż niepewnego i podejżanie taniego JTD! Takiej zasady się trzymaj i będziesz zadowolony :)

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

Amortyzatory
Powrót